Славният голмайстор на ЦСКА Цветан Йончев гостува в предаването Код

...
Славният голмайстор на ЦСКА Цветан Йончев гостува в предаването Код
Коментари Харесай

Цецо Йончев: Съжалявам, че не осъществих трансфер в Байерн или Бенфика

Славният голмайстор на ЦСКА Цветан Йончев гостува в предаването " Код Спорт " по ТВ+. На 5 май " алените " събраха за 70-годишния си празник стотици огромни фигури от своята история. Легендарни спортисти още веднъж заслужиха бурни овации от трибуните на националния стадион " Васил Левски ". Две футболни звезди прелетяха океана, с цел да са част от празника - Христо Стоичков и Цветан Йончев. Той е воин от европоходите на ЦСКА и неслучайно от 35 години почитателите на " алените " пеят песни за него. Рекордьор е на България по вкарани голове в шампионата на европейските първенци. Поставял е печата си за класа върху мрежите на международните колоси Ливърпул, Нотингам, Байерн. Петкратен първенец с ЦСКА, който през новия век обаче живее надалеч от " Армията ".

- Здравей, Цецо! Дойде си за юбилея на ЦСКА. Как видя този празник на " Васил Левски "?

- Всеки клуб в света би се гордял да има подобен празник. Останах очарован от метода, по който беше проведено всичко. Най-важното е, че уредниците се пробваха да почетат колкото се може повече от някогашните звезди на ЦСКА във всички спортове. Това е похвално!

 ЦСКА стартира договаряния с Любослав Пенев, той се дърпа
ЦСКА стартира договаряния с Любослав Пенев, той се дърпа

Има разминавания с управлението

- Първият спомен, който изплува пред теб, когато видя алените трибуни?

- Първият спомен е от първите ми години в ЦСКА. Естествено като млад играч съм се впечатлявал, тъй като доста малко тимове имат такава аудитория. Вълнуващо е!

- От агитката на ЦСКА и до през днешния ден звучи рефрена: " Цецо Йончев по крилото, стрелна се и на таблото ". Ти припяваш ли си го от време на време?

- Аз персонално не, само че доста хора ми го припяват. Не съм го не запомнил. Поради една или друга причина сме в този фолклор на почитателите, само че в случай че не бяхме създали нещо по-значимо в годините, този рефрен несъмнено щеше да изчезне.

- Какво мислиш за днешния тим на ЦСКА?

- Нямам съществени наблюдения. Мисля, че се стремят да играят добър футбол, само че към момента нямат самочувствието на мощен тим. Ще са им нужни малко повече на брой класни състезатели.

- Живееш от дълго време в Съединени американски щати. Следиш ли какво се случва в родния футбол?

- Не задълбочено, само че имам визия какво става. В днешно време връзките са доста лесни и информацията доближава бързо. Нищо от това, което се случва, не ме учудва. Още преди години виждах, че ще се случи. А и не съм единствено аз. Не съм сюрпризиран.

- Работи, въпреки и за къс интервал, в ЦСКА и в демократично време. Някои споделят, че е имало репресии против " аления " клуб след 10 ноември. Така ли е съгласно теб?

- Не бих споделил, че е имало репресии, само че се чуваха такива отзиви, и то от политически водачи. Аз персонално съм ги чувал, несъмнено импровизирано. Не е загадка, че огромна част от политическия хайлайф на демократичните сили, бяха последователи на Левски и смятаха, че ще могат да унищожат ЦСКА. А преди време даже и комунистическата партия не си е разрешавала да унищожава различен клуб. Това бяха залитания, които съществуваха и в други сфери на публичния живот по това време, което е обикновено. За благополучие не се случи, тъй като ЦСКА се оказа доста огромен залък.

- Пет пъти си първенец на България с ЦСКА. Помниш ли първия си ден на " Армията "?

- Да, помня го. Беше много от дълго време - през 1975 година. Пристигнах с едно костюмче и с един сак с облекла. Бях настанен на " Армията " и с Пламен Марков живяхме дружно в една стая три години и половина. Спомените ми са много свежи без значение, че мина доста време. Като влязох в съблекалнята на ЦСКА имаше към 11 национални състезатели - кой от кой по-именит! Много хора биха се стъписали, само че аз някак си го претърпях леко.

- Кой първи те заприказва, когато влезе в съблекалнята?

- Един от заместник-началниците на ЦСКА - полк. Нешев ме вкара в съблекалнята и ме настани до шкафчето, където се събличаше Божил Колев. Така че първият човек, който ме заприказва, беше той.

 ЦСКА със сериозен гаф в клип за 70-годишнината си
ЦСКА със сериозен гаф в клип за 70-годишнината си

Били побеждавали " великия Блекбърн " и Милан

- Рекордьор си по голове в шампионата на европейските първенци за България. Можеш ли да изредиш на секундата тимовете, на които си вкарал?

- Нотингам Форест, Ливърпул, Реал Сосиедад, Байерн (Мюнхен), Омония (Кипър)... За тези се сещам. Десет гола - връх.

- Един от най-паметните твои голове е против Реал Сосиедад в последната минута. Знаем, че си изпаднал в безсъзнание. Кога разбра какво се е случило?

- Доста по-късно в болничното заведение. Няколко часа бях в безсъзнание. Въртеше ми се в главата, че нещо се е случило, само че не бях сигурен и непрестанно питах. Накрая, когато пристигнах в схващане, ми обясниха. Трудно ми е да преценява, само че имах нещо в паметта си, че май вкарах гол.

- Страхотни борби със Сосиедад, които остават в сянката на детронирането на европейските първенци.

- Реал Сосиедад беше един доста мощен тим. В него играеха 7-8 национали. Два пъти подред бе първенец на Испания. Разбира се, сегашните първенци на Испания са надалеч по-именити, само че да си първенец на тази страна и да бъдеш отстранен от ЦСКА, не е дребна работа.

- Знаеш ли какво е общото сред славните вратари Питър Шилтън, Луис Арконада, Рей Клемънс и Тони Шумахер?

- Да, всички са вадили топката от мрежата след мой удар!

- Как се стигна до прекосяването ти в ЦСКА? Кой те хареса и беседва с теб?

- Първият, който беседва с мен беше бат Симо Манолов. Малко на смешка подмятна нещата и сподели, че ще се свържат с мен. След това тогавашният помощник-треньор Кирил Ракаров пристигна на диалог при мен. Каза, че имат желание да подмладяват тима и желаят да ме вземат при тях. Аз им отговорих, че съм склонен, само че при едно изискване - да си уредят нещата с Ботев (Враца). Всъщност това и стана.

 Красимир Балъков любимец за треньорския пост в ЦСКА?
Бала сменя Янев в ЦСКА след края на сезона?

Опция за поста е и Любослав Пенев

- Не е било толкоз мъчно за ЦСКА, бързо си се съгласил.

- Нямам визия дали е било мъчно или елементарно, само че имаше и други искащи.

- ЦСКА в профил по твое време и с твое присъединяване два европейски първенеца, само че за какво не съумя да завоюва европейска купа?

- Колкото и прозаично да звучи, считам, че въпреки всичко ни липсваше опит. Колкото и да бяхме опитни за България, играехме на високо интернационално равнище няколко мача в годината - за Купата на европейските първенци и на някои от шампионатите, на които ходехме в Испания. Но това не е задоволително, тъй като тимове като Байерн (Мюнхен), който в действителност ни отстрани по пътя към купата, играе съвсем всяка седмица мач на такова равнище. Естествено бяха по-опитни и имаха повече информация. В момента в България може да се гледа футбол от целия свят и надлежно футболистите да се учат, да виждат други неща. Тогава нямахме тази опция. А огромните тимове на Запад са го правили. Смятам, че това е главното. Не бяхме по-слаби футболисти, само че ни липсваше опит.

- Вашият ЦСКА ли бе най-силен в историята на " алените "?

- Това е доста мъчно да се каже. Преди нас също е имало мощни сформира на ЦСКА. Да не приказваме, че тогавашният треньорски екип Никодимов, Пенев и Стоян Йорданов също имаха едно доста мощно показване в средата на 60-те години и паметните мачове с Интер. Също тимът след нас, който игра полуфинал, а Стоичков, Костадинов и Пенев бяха звездите. Не можем да кажем, че са били по-слаб тим от нас, единствено като споменем тези три имена. Но считам, че бяхме по-балансиран тим от тях. Нямахме слаб пост.

- Имаш ли информация на какъв брой задгранични клубове си бил трансферна цел, само че ЦСКА не те е пуснал?

- Нямам такава информация, само че сигурно знам за два тима - Бенфика и Байерн.

- Съжаляваш ли, че тези прехвърляния не се получиха?

- Съжалявам, несъмнено. Ако един подобен трансфер се бе осъществил в точния момент, можеше да помогне в развиването ми като играч и да отида на по-високо равнище. Но в тази ситуация не съм единствено аз, това важеше за всички. Такова е било времето, по този начин е станало. Човек в никакъв случай не знае, когато губи нещо, какво печели и противоположното.

 Николай Бодуров започва като десен бек против Берое?
Бодуров започва като бек против Берое?

Другата алтернатива е Янев да даде късмет на младеж от школата

- Тогава беше доста забавно - на 28 години ви разрешаваха да отидете в чужбина, а на 32 ви пенсионираха.

- Точно по тази причина хората вършат прехвърляния, тъй като колкото и да си добър, в един миг омръзваш на публиката. Тя желае нещо по-свежо, по-различно. Ако имахме опцията да излезем по-млади, нещата биха стояли по различен метод. Може би кариерата щеше да се удължи, може би щяхме да се развием повече и да допринесем повече за националния тим или пък не. Това никой не може да го каже. Всъщност аз не съм последовател на доста честите прехвърляния, само че от време на време измененията работят освежаващо и на състезателя, и на тима.

- Завърши кариерата си в Лудогорец, когато отборът беше в " Б " група. Предполагал ли си в миналото, че този тим ще стане хегемон в България?

- Честно казано, не съм предполагал, защото тимът по това време беше в " Б " група. Не е бил център на футбола в България. Но в последните 30 години на бурни промени всичко е допустимо и е обикновено да се случи. Може би ще има и други клубове, които ще могат да създадат освен това и да изплуват.

- Пред какъв брой аудитория играехте в Лудогорец тогава? Имаше ли над 1000 индивида?

- Имаше над 5000. Хората идваха на мач, макар че тимът беше в " Б " група. Тогава нямаше и толкоз доста неща, на които да спрат вниманието си, само че общо взето обичаха футбола и тима си.

 ЦСКА хвърля шестима юноши против Берое
ЦСКА хвърля шестима юноши против Берое

Вижте групата на " алените "

- Живееш в Чикаго от 19 години. Как се приспособява в Съединени американски щати? Какви проблеми имаше? Кой ти оказа помощ?

- Адаптацията ми не беше доста тежка, защото особено в Чикаго българинът се приспособява бързо, тъй като има огромна родна общественост. Човек постоянно може да откри помощ. За българите се приказва, че като са в чужбина, никой на никого не оказва помощ, само че в Чикаго не е по този начин. Мога да ви уверя, че хората си оказват помощ и не съм имал огромни проблеми в това отношение.

- По ваше време чужденци нямаше в клубовете. Сега и в трите водещи тима са главно легионери. Защо е по този начин и обикновено ли е съгласно теб?

- Ако погледнем международните трендове, обикновено е. Виждате какво е в Англия, в Италия... Дали това е добре за българския футбол или не, е обособен въпрос, само че не можем да избягаме от тази наклонност. По наше време нямаше чужденци в тимовете, просто тъй като нямаха право да идват, а и надали можехме и да им платим. Това отваряше вратата на доста млади гении да влязат и да се развият. Аз персонално считам, че броят на чужденците би трябвало да се понижи по някакъв метод, само че не знам дали има законови проблеми в това отношение. Но считам, че не чужденците са огромният проблем на българския футбол, а в това, че детско-юношеските школи не работят по този начин, както би трябвало и не изкарват задоволително добре готови гении, които да могат да се преборят с тази конкуренция. По наше време, а и преди този момент България е била три пъти европейски първенец за юноши. Отивахме със самочувствие, биехме бъдещите си противници в мъжкия футбол и знаехме, че можем да ги победим. А в този момент нашите младежки и юношески обединения дори не могат да се класират. Това е показателно, че нещо куца в подготовката на децата. За да се преборят да влязат в мъжкия футбол, би трябвало да са по-добри от батковците си, без значение дали са българи или чужденци.

- Зад океана стартира работа в най-голямата школа за деца в " сокъра " в Чикаго. Продължаваш ли още да се занимаваш с нея?

- Работех до предходната година, само че по чисто здравословни аргументи престанах. Имам проблем с тазобедрената става, който не ми разрешава да имам огромна интензивност. Ако се върна още веднъж към " сокъра ", то ще се занимавам с по-големи възрастови групи, които не желаят толкоз доста проява, колкото теоретически директиви.

 Каранга стартира пълноценни тренировки в средата на юни
Каранга стартира пълноценни тренировки в средата на юни

Присъединява се към ЦСКА непосредствено на лагера в Австрия

- Как оценяваш локалната Мейджър лийг сокър? Какво е равнището?

- Непрекъснато се покачва, само че към момента е прекомерно надалеч от мощните европейски шампионати. Още нямат традициите и разбирането за футболната игра, които ги има в Европа. На Мейджър лигата ѝ липсват изявени локални състезатели, които да приковат интереса на самите американци към " сокъра ". Да, идват огромни звезди в " залеза " на кариерата си, само че те въпреки всичко са чужденци. Колкото и да са привлекателни за феновете, са по-привлекателни за хора като нас, които наблюдават европейския футбол и знаят кой е Швайнщайгер или Ибрахимович. Но с цел да изкарат лични футболисти, би трябвало техните треньори да трансформират вижданията си за футбола, тъй като сега подражават да речем на Барселона, само че не схващат същинския смисъл в разиграването на топката. Мислят си, че разиграването е поради самото разиграване. Не търсят завършването.

- Изпълни ли американската си фантазия? Разкажи нещо за най-трудните и за най-хубавите ти моменти зад океана...

- Честно казано, аз не съм имал американска фантазия. Тръгвайки за Америка, не съм си мислил, че ще ставам милионер или че ще надвивам света.

- А за какво потегли?

- Прекалено доста простаци работеха във футбола по това време. Къде на подбив, къде в действителност споделям, че аз не съм стопански или политически бежанец, а съм културен бежанец. В момента нещата в България са доста по-различни. Виждам доста позитивни промени, само че за хората, които живеят тук, е мъчно да ги видят. Но по това време нещата не стояха добре, особено взаимоотношенията сред хората. Знаете какви групировки имаше, огромна интервенция във футбола. Ние, футболните хора, виждахме, че играта в България няма да се развива на добре, а това значи, че няма да има самун.

- Съжалявал ли си в миналото?

- Не, не съм съжалявал, само че ми е болно за българския футбол.

- А би ли се върнал в България?

- Да, бих се върнал да пребивавам тук, само че на този стадий това няма да се случи. Както споделяше един някогашен министър председател на България - като му пристигна времето.


" Червените " почитатели желаят Тодор Неделев в ЦСКА

Звездата на Ботев (Пд) води в спонтанна анкета

- В персонален проект по какъв начин си? Има ли футболист във семейството ти?

- В персонален проект е мъчно човек да се хвали като мине 60 години, само че всички сме живи и здрави. Няма футболисти. Футболът не е за всеки.

- Какво си пожелаваш?

- На финала на нашия диалог си поисквам, в случай че един ден се върна да пребивавам в България, да мога да виждам прекрасен футбол, тъй като това ми липсва.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР