Слави Трифонов изтегли партията си от управляващата коалиция. Кой печели

...
Слави Трифонов изтегли партията си от управляващата коалиция. Кой печели
Коментари Харесай

Борисов потрива ръце доволен. Кой печели от решението на Трифонов да напусне коалицията

Слави Трифонов изтегли партията си от ръководещата коалиция. Кой печели от това? Точно тези, с които „ ИТН “ твърдеше, че се бори, споделят специалисти.

Напускането на ръководството от „ ИТН “ (ИТН) е логически свършек на „ студената война “ сред партията и останалите обединения в обединението. От решението на Слави Трифонов ще завоюват ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ , а останалите партии в ръководството и самата Има Такъв Народ евентуално ще са губещи.

Това са изводите на двама анализатори, с които Свободна Европа приказва - преподавателят по политически науки в Софийския университет доцент Даниел Смилов и социологът от Института по философия и социология към Българска академия на науките доцент Петър Чолаков .

„ Това носи изгода на тези обединения, които не са част от ръководството – ГЕРБ, „ Възраждане “, в някакъв смисъл и партията на Стефан Янев [„ Български напредък “] ”, сподели Чолаков. “Бойко Борисов съгласно мен потрива ръце удовлетворен. ”
Тази партия работи по подобен метод, че оправдава ГЕРБ и Движение за права и свободи в очите на гласоподавателите.Даниел Смилов
„ Ако дръпнем чертата, всичко, което [ИТН] е направила в ръководството, тази борба с корупцията, за която приказва, на вълната на която пристигна на власт, в действителност не се случва “, сподели Смилов. „ Напротив, тази партия работи по подобен метод, че оправдава значително ГЕРБ и Движение за права и свободи в очите на гласоподавателите. “
„ Напълно предстоящо “
Лидерът на Има Такъв Народ в сряда, че изтегля партията си от ръководещата коалиция. Той се стимулира с политиката към Северна Македония и метода, по който се харчат държавни пари. Последваха и други членове на „ Продължаваме промяната “ (ПП), че представители на Има Такъв Народ спъват битката с корупцията и упорстват за повече пари за пътни поправки, които да бъдат дадени на близки до ГЕРБ компании, в този момент разследвани за злоупотреби. Партията на Трифонов отхвърля.

Това обаче не е първият спор в ръководещата коалиция, в който Има Такъв Народ е в основната роля. През април изглеждаше, че гласуването за шеф на Българска народна банка е допустима причина за. Тогава Има Такъв Народ издигнаха своя народен представител и ръководител на бюджетната комисия Любомир Каримански. От Политическа партия предложиха ръководителя на парламентарната си група Андрей Гюров, откакто към Каримански се появиха подозрения поради предишното му, обвързвано с
Бяха като един таралеж в гащите на сегашната ръководеща коалиция.Петър Чолаков
„ И в предходните парламенти от Има Такъв Народ демонстрираха, че мъчно се договаря с тях “, сподели Петър Чолаков . „ Грубо казано, бяха като един таралеж в гащите на сегашната ръководеща коалиция. “

„ Има Такъв Народ се беше позиционирала като вътрешна съпротива “, сподели Даниел Смилов . „ Всички чакаха, че в случай че пристигна нещо такова като разлюляване на обединението, то ще пристигна от Има Такъв Народ и Слави Трифонов. “

И двамата анализатори считат, че решението на Трифонов да изтегли Има Такъв Народ от ръководещата коалиция е „ изцяло предстоящо “ и не съставлява „ кой знае каква изненада “.
„ Далеч от истината “
Слави Трифонов уточни два аргумента за отдръпването на партията си от обединението. Обвиненията му бяха, че от една страна от Политическа партия са „ захвърлили “ националните ползи по отношение на Северна Македония , а от друга, че министрите от партията водят страната „ към банкрут “ . Кирил Петков и Асен Василев отхвърлиха и двете обвинявания.

Според Петър Чолаков обаче тези причини нямат никакво значение.
Това, което ги е предиздвикало да излязат, е че виждат, че губят електорална поддръжка.Петър Чолаков
„ Това, което ги е предиздвикало да излязат, е че виждат, че губят електорална поддръжка и се пробват да създадат нещо друго “, сподели той.

Даниел Смилов счита, че причините на Трифонов за отдръпването от обединението не са безапелационни.

„ По Северна Македония това, което изговаря Има Такъв Народ, е доста надалеч от истината “, сподели той и добави, че въпросът с харченето на парите „ не е нещо, което да смъкна една коалиция. Могат да се водят договаряния, да се види кой е прав за парите, кой не. “

Политическа партия от своя страна упрекнаха представители на Има Такъв Народ, че са пресекли тяхната „ алена линия “ - нулева приемливост към корупцията. Премиерът и финансовият министър настояват, че партията на Слави Трифонов саботира промяната на антикорупционната комисия и се пробва да изхарчи милиарди левове държавни пари непрозрачно.

В този спор Даниел Смилов вижда „ разликата сред антикорупционните искания и дейностите на Има Такъв Народ “.

„ Стана ясно, че в пътищата има доста тежък корупционен проблем “, сподели той. „ Не може да има поръчки, които са правени заобикаляйки закона, дадени са пари предплатено, без против тях да има резултат, и Има Такъв Народ да се трансформира в лобист за увеличение на средствата, които да се дадат навръх тези компании, които са взели участие в тези процедури. “

Петър Чолаков гледа на обвиняванията сред партиите на Кирил Петков и Слави Трифонов като на „ информационна война “ .

„ Тази война беше студена война по времето, когато Има Такъв Народ бяха част от тази коалиция. Сега обвиняванията са взаимни “, сподели той и добави, че не изключва опцията да има „ корупционни практики “, само че въпросът е за какво до момента съдружните сътрудници на Има Такъв Народ не са забелязали това.
„ Печелят ГЕРБ и Движение за права и свободи “
Кой печели от решението на Има Такъв Народ да напусне обединението? Според Даниел Смилов и Петър Чолаков това са партиите, които в този момент не са в ръководството.

„ Печелят ГЕРБ и Движение за права и свободи . Защото косвено те могат да кажат – ето, провалиха се ”, сподели Смилов. „ Този мотив може да е подправен, само че те получават опция да го употребяват в общественото пространство. ”

„ Това носи изгода на тези обединения, които не са част от ръководството – ГЕРБ , „ Възраждане “ , в някакъв смисъл и партията на Стефан Янев [„ Български напредък “] ”, сподели Чолаков. “Бойко Борисов съгласно мен потрива ръце удовлетворен. ”

Според социолога партията на някогашния министър председател има интерес да чака утвърждението към ръководещите в този момент да падне още, с цел да се усили тежестта ѝ в възможен идващ парламент.

Има Такъв Народ влезе в политиката с заричане за битка с корупцията и с “модела ГЕРБ ”, означи Даниел Смилов.

“Но в случай че дръпнем чертата, всичко, което е направила в ръководството и в трите Народното събрание, в които е била, тази борба с корупцията, за която приказва, на вълната на която пристигна на власт, в действителност не се случва. Напротив, тази партия работи по подобен метод, че оправдава значително ГЕРБ и Движение за права и свободи в очите на гласоподавателите ”, добави той.

Като образци той уточни проваления избор на шеф на Българска народна банка и блокирането на промяната на антикорупционната комисия , за което от Политическа партия настояват, че е по виновност на Има Такъв Народ. Смилов не изключи опцията в бъдеще Има Такъв Народ да влезе в коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Те в действителност се пробват да се разправят основно със своите съдружни сътрудници – атакуват ги, тиражират истории, които в действителност потеглят от медии, близки до Движение за права и свободи и ГЕРБ.Даниел Смилов
“А и множеството офанзиви, най-много против техни сътрудници – в случай че обърнете внимание, главните фигури, които атакуват от самото начало, са или от Политическа партия, или от Демократична България ”, сподели още Смилов. “Това е доста необичайно държание – вместо техните съперници да са в центъра на вниманието им, те в действителност се пробват да се разправят основно със своите съдружни сътрудници – атакуват ги, тиражират истории, които в действителност потеглят от медии, близки до Движение за права и свободи и ГЕРБ. ”

Конфликтът сред Има Такъв Народ и водачите на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков и Асен Василев е още от времето на служебното държавно управление, когато Тошко Йорданов от Има Такъв Народ упрекна от парламентарната естрада Асен Василев в кражба на интелектуална благосъстоятелност. Василев отхвърли и по-късно заведе дело за клюка против зам.-председателя на Има Такъв Народ.

Тогава представители на Има Такъв Народ влязоха в спор и с представители на Демократична България около договарянията за сформиране на държавно управление след изборите на 11 юли, когато партията на Слави трифонов беше първа политическа мощ. Тогава съпредседателят на Демократична България опасност от “дългата ръка на Движение за права и свободи ” в блокираните договаряния за кабинет, а Има Такъв Народ го упрекна за неуспеха им.
„ Нямат огромни шансове “
Губещи от държанието на Има Такъв Народ ще са самите те, само че и досегашните им съдружни сътрудници, считат Чолаков и Смилов. И двамата не чакат държавното управление на Кирил Петков да издържи дълго, без да има поддръжката на Има Такъв Народ в Народното събрание.

Кирил Петков към този момент изрази желание да търси поддръжка от обособени депутати от Има Такъв Народ. За да има болшинство в Народното събрание, му трябват още 12 гласа. Смилов и Чолаков не чакат Петков да ги откри.

“Ще е цяло знамение, в случай че се случи, само че да речем, че има подобен вид ”, сподели Смилов.

“Това е извънредно несериозно ”, сподели Чолаков.

“Нямат доста огромни шансове да оцелеят ” като държавно управление, сподели Петър Чолаков. “Според мен просто не се получи заварката сред тях. Не че сме имали огромни упования, че ще се сработят Демократична България, Политическа партия, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, тъй като това са четири в действителност доста разнообразни обединения. ”

Правителството на Кирил Петков ръководи от декември 2021 година През първите 6 месеца имаше четирите партии в ръководещата коалиция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР