Слънцето може да е било заобиколено от гигантски пръстени от

...
Слънцето може да е било заобиколено от гигантски пръстени от
Коментари Харесай

Слънцето е имало пръстени като Сатурн

Слънцето може да е било заобиколено от великански пръстени от прахуляк, сходни на тези на Сатурн, преди да са се образували Земята и другите планети в Слънчевата система, считат астрономи в ново проучване.

Според НАСА тези прахови пръстени може да са попречили на Земята да се трансформира в суперземя - тип планета, която е към два пъти по-голяма от Земята и с 10 пъти по-голяма маса. Астрономите са разкрили суперземи, обикалящи към 30% от слънцеподобните звезди в нашата вселена, написа Live Science.
Океани, по-големи от Световния: Къде има морета и реки в Слънчевата система
Някои спътници на Юпитер и Сатурн са толкоз богати на вода, че тя образува там цели морета. На повърхността на Титан в каналите се проливам...
Прочети повече
За да изяснят за какво в Слънчевата система няма суперземи, учените основали компютърен модел на образуването на Слънчевата система, зародила от облак от прахуляк и газ, прочут като слънчева мъгливост.

Моделирането посочило, че новороденото Слънце би трябвало да е било заобиколено от зони с високо налягане на газ и прахуляк. Тези зони евентуално са зародили, когато частиците са се движили към Слънцето под действието на неговото мощно гравитационно привличане, нагрявали се и отделяли огромни количества изпарен газ.
Земята може да се снабди с пръстен като на Сатурн
Вероятно е имало три разнообразни области, където твърдите субстанции се изпарявали, наречени " сублимационни линии ". На линията, която е била най-близо до Слънцето, или в най-горещата зона, твърдият силикат се е превръщал в газ, по междинната линия ледът се е нагрявал задоволително, с цел да се трансформира в газ, а в най-далечната линия въглеродният окис се е превръщал в газ.

Моделирането посочило, че твърдите частиците, като прахуляк, са се разбивали в тези „ неравности “ и са се натрупвали там. „ Ефектът на скока на налягането се състои в това, че той събира прахови частици, точно по тази причина виждаме пръстени “, споделя Андреа Изела от университета Райс.
Вярно ли е, че Земята се смалява?
Земята непрестанно губи и получава материал от Космоса. И по този начин, в случай че Земята непрестанно отдава материята и също по този начин придобива нов мат...
Прочети повече
Ако тези скокове на налягането не са съществували, Слънцето бързо би погълнало частиците, без да оставя семена за растежа на планетите. „ Било е належащо нещо, което да ги спре, с цел да им даде време да прераснат в планети “, добави Изела.

С възрастта газът и прахът към Слънцето изстивали и сублимационните линии последователно се приближавали към Слънцето. Този развой разрешил на праха да се натрупва в планетезимали или да се трансформира в семена на планети с размер на метеорит, които по-късно може да са се събирали, образувайки планети.

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР