Слънцето играе ключова роля в живота ни, осигурявайки основния витамин

...
Слънцето играе ключова роля в живота ни, осигурявайки основния витамин
Коментари Харесай

Кожата ви харесва ли слънцето?

Слънцето играе основна роля в живота ни, осигурявайки главния витамин D и лъчезарен искра на кожата ни. Но кожата ви харесва ли слънцето?

Разбирането на динамичната връзка сред вашата кожа и слънцето е жизненоважно за нейното изцяло здраве и външен тип.

UV радиацията става все по-опасна за кожата. В хода на еволюцията тя не е развила защитни механизми против нездравословните лъчения.

реклама

Очевидно „ нашата генетична вътрешен глас “ не е била в положение да планува какви вреди ще бъдат породени от човешката досетливост при отравяне на атмосферата и основаване на озонова дупка. И по този начин, по какъв начин да защитим кожата си?

Чувствителна кожа, розацея

Слънцето има негативно влияние върху кожата със спукани капиляри, постоянно поврежда слабите стени на кръвоносните съдове.

Проблемът с капилярите самичък по себе си е противен и не е елементарен за превъзмогване, капилярите не желаят да се скрият под кожата, излагането на слънце може изцяло да унищожи резултата от процедурите, направени особено през зимата.

Също по този начин, за кожата с еритема, излагането на слънце значи, че казусът се утежнява, тъй като, наред с други неща, това е UV, което предизвиква образуването му.

Изключително сензитивната кожа реагира нервно на съвсем всеки външен тласък, а слънчевата светлина е един от най-агресивните тласъци, тъй че слънцезащитата е безусловно нужна.

Специален случай е кожата с розацея, при която излагането на слънце изрично не се предлага. Етиологията на розацеята е към момента незнайна и най-вероятно е многофакторна, тъй че е значимо да се заобикалят тласъци, които нервират кожата и в допълнение повреждат нейния имунитет.

Подходящата козметика за такива кожни недостатъци включва:

  • усъвършенствани укрепващи и успокояващи съставки и лактобионова киселина;
  • азелаинова киселина;
  • глюконолактон с ексфолиращ резултат без дразнещи свойства.

Оптимизираният киселинен комплекс понижава признаците на зачервяване и инфектиране, като в това време покачва функционалностите на роговия пласт на кожата като защитна преграда.

Суха, Дехидратирана кожа

Въздействието на слънцето върху обезводнената и суха кожа може да има последици.

реклама

Тя незабавно реагира с обтягане и изгаряния, защото има минимум ефикасни защитни механизми, свързани със задържане на вода в епидермиса.

Поради това е належащо да се обезпечи поддръжка на кожата, както за контролиране на водния баланс на клетките, по този начин и за отбрана от ултравиолетовите лъчи.

Тежък грях е пръскането на кожата с вода, даже и с термална вода, която при мощно слънчево греене основава резултат на леща, концентрираща слънчевите лъчи, което води до неотложно изгаряне.

Подходящата козметика за такива кожни недостатъци включва:

  • хидратираща и подмладяваща грижа с млечна киселина и бета-глюкан.

Мазна, акнеична кожа

За благополучие вярването, че слънчевата радиация усъвършенства положението на склонната към акне кожа, остава в предишното.

Дерматолози и козметолози са изследвали реакциите на предразположената към акне кожа и са стигнали до извода, че облъчването провокира единствено краткотрайно усъвършенстване вследствие на покафеняването на кожата.  Но в това време води до нарушавания в отделянето на себум.

Обърканите мастни жлези желаят да изсъхнат с ултравиолетови лъчи (слънце/солариум) и попълнят количеството себум, като създават доста повече от нужното.

Ето за какво е доста значимо да се стабилизира механизмът на себумна секреция, като в същото време се обезпечи отбрана против ултравиолетовите лъчи, защото изгорялата акнеична кожа заздравява доста по-трудно и постоянно с затруднения.

Подходящата козметика за такива кожни недостатъци включва:

реклама

  • регулираща секрецията на себум;
  • овлажняваща и антибактериална с BHA салицилова киселина и истински съставки, регулиращи себума.

Зряла, отпусната кожа

Ултравиолетовите лъчи предизвикват най-голямо увреждане на зрялата кожа. Тя освен се бори с естествения спад в способността си да регенерира колагенови нишки и еластин, само че също по този начин страда от казуса с дехидратацията на епидермиса и обезцветяването при излагане на UV радиация.

Зрялата кожа има минимум защитни механизми против агресивното въздействие на външната среда. Действието също би трябвало да бъде в двете посоки – интензивно грижовно и стимулиращо, както и мощно защитно.

Отпуснатата кожа също има сложна задача, защото няма естествени механизми да се оправи с агресивното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

И за двата типа кожа най-хубавото решение е да се заобикалят слънчеви лъчи, изключително по време на пиковите слънчеви часове.

Подходящата козметика за такива кожни недостатъци включва:

  • подмладяваща стратегия за регенерация, поддържане и хидратация;
  • понижаване на бръчките от вътрешността;
  • козметика съдържаща високомолекулна хиалуронова киселина, биоретинол и модерни пептиди, които подтикват синтеза на хиалуронова киселина и забавят клетъчното стареене.

Нормална кожа

Нормалната кожа също се нуждае от UV отбрана, в противоположен случай бързо ще стане суха или обезводнена.

За естествена кожа можете да употребявате слънцезащитни артикули, само че има риск от мазна кожа и черни точки. По-добре е да употребявате по-лек крем със SPF.

Ползите и вредите от слънцето за кожата

Всяка кожа има своите особености, само че слънцето може да навреди на всеки вид кожа по следните способи:

  • Преждевременно стареене: Прекомерното излагане на UV лъчи може да аргументи бръчки, фини линии и отпусната кожа, ускорявайки процеса на стареене.
  • Хиперпигментация: Излагането на слънце може да докара до тъмни петна и несиметричен загар на кожата, изключително при хора с сензитивна кожа.
  • Рак на кожата: Продължителното или незащитено излагане на слънце усилва риска от рак на кожата като меланом.

Освен своите негативи, слънцето има и изгоди за нас и нашата кожа.

  • Синтез на витамин D: Излагането на слънце провокира производството на витамин D в кожата, който е от решаващо значение за здравето на костите и функционалността на имунната система.
  • Подобряване на настроението: Слънчевата светлина ускорява освобождението на серотонин, невротрансмитер, обвързван с регулирането на настроението.
  • Блясък на кожата: Умереното излагане на слънце може да придаде на кожата ви здрав искра, подпомагайки положения като псориазис и екзема.

Балансирана слънцезащитна грижа

Въпреки всички негативи за кожата никога не би трябвало да се отказвате от приятните слънчеви бани, просто би трябвало да съблюдаване няколко правила.

  • Защитни ограничения: Носете широкоспектърен слънцезащитен крем с минимум SPF 30, търсете сянка по време на пиковите слънчеви часове и използвайте защитно облекло и шапки.
  • Практики за предотвратяване от слънце: Избягвайте солариуми и дълготрайно излагане, нанасяйте още веднъж слънцезащитен крем на всеки два часа и внимавайте за отражението от повърхности като вода и сняг.
  • Хидратация и възобновяване: След излагане на слънце, поддържайте кожата си хидратирана с овлажнители и използвайте артикули за след слънце, с цел да успокоите и поправите всевъзможни вреди.

Кожата ви харесва ли слънцето? – Обобщение

Кожата на всеки човек реагира друго на излагане на слънце. Някои хора могат да понасят по-дълги интервали на излагане на слънце без неподходящи резултати.

Други обаче може да са по-склонни към слънчево изгаряне или увреждане на кожата.

Оценете вашия вид кожа и нейната реакция към слънцето, с цел да определите най-подходящата рутинна грижа за слънцето.

В умозаключение, слънцето може да бъде другар или зложелател на вашата кожа, според от това по какъв начин подхождате към нея.

Балансираният метод, включващ слънцезащита и отговорно излагане на слънце, може да помогне на кожата ви да се наслаждения на удобните резултати на слънцето, като в същото време минимизира рисковете от него.

Винаги се вслушвайте в кожата си и й дайте грижата, която заслужава за здрав и лъчезарен загар.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР