Слънцето е звездата в нашата слънчева система. Без него, животът

...
Слънцето е звездата в нашата слънчева система. Без него, животът
Коментари Харесай

Какво става със Слънцето? Учените притеснени от липсата на петна по звездата

Слънцето е звездата в нашата слънчева система. Без него, животът на Земята би бил неосъществим. Звездата ни дава светлина и топлота, които са от основно значение за живота ни. Именно по тази причина и учените непрекъснато го следят и изследват това, което са видели на Слънцето, с помощта на фотосите от спътниците. Руски учени направиха изобретение, което обаче е много притеснително. Те са станали очевидци на събитие, което се случва извънредно рядко. Става въпрос за неналичието на слънчеви петна по повърхността на звездата, от тази страна, която сега е обърната към Земята.

Учените считат, че сходни петна липсват и от другата страна, която сега не може да се види. Учените от Руската академия на науките (РАН) са мощно обезпокоени от този феномен. Причината за това е, че неналичието на тези слънчеви петна може да се отрази директно върху Земята и надлежно – върху нас, хората. Н. Лебедев от РАН изясни защо става въпрос. На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се трансформира.

Промяната обуславя периодично повтаряне на пикови и минимални интервали.

Тоест, в пиковите моменти слънчевата интензивност е оптималната, а в минимумите – минимална. Когато интензивността е оптималната, по повърхността на звездата има голям брой изригвания и слънчеви петна. Учените са пресметнали, че идващия най-малко би трябвало да настъпи в края на 2018 година или първата част на 2019 година. Това, че сега липсват петна по слънчевата повърхнина, значи, че минимумът на интензивността ще бъде бездънен. Какво значи това? Обикновено минимумът продължава към една година. Това, че още от в този момент има мъртвило на интензивност, значи, че може да чакаме по-продължителен интервал на мъртвило, а това ще се отрази зле на живота ни. Последното сходно положение на звездата се е следило в края на 17-18 век. Този интервал учените назовават „ дребен ледников интервал “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР