Слънчево изригване, Apple купува Tesla, Германия влиза в рецесия... Какви

...
Слънчево изригване, Apple купува Tesla, Германия влиза в рецесия... Какви
Коментари Харесай

7 стряскащи прогнози за 2019 г.

Слънчево изригване, Apple купува Tesla, Германия влиза в криза... Какви (лоши) вести чакат световната стопанска система през 2019 година? Още преди да е настъпила, датската капиталова банка Saxo Bank изготви лист със свои прогнози, които биха могли да трансформират играта за вложителите, като прецизира, че не става въпрос за публични прогнози.

" Това са по-скоро малко евентуални опасности, които се подценяват и които биха могли фрапантно да трансформират капиталовите вероятности и стопанската система през идващите дванадесет до двадесет и четири месеца, в случай че се осъществят ", написа френският ежедневник Le Nouvel Observateur.

Европейският съюз афишира отменяне на дълга

" През 2019 година неустойчивото равнище на държавния дълг, възходящият популизъм, покачването на лихвените проценти на Европейската централна банка, намаляването на ликвидността и бавният напредък отварят още веднъж европейския спор за това по какъв начин да се подготвим за нова рецесия ", допуска Saxo Bank. Европейските банки отслабват една по една. Мерките на ЕЦБ не са задоволителни за тяхното възобновяване... " Европейски Съюз е на ръба. " За да не се срине Съюзът, се взема решение за отменяне на дълга му. Засегнати са страни с повече от 50% от Брутният вътрешен продукт (да напомним, че в края на второто тримесечие на 2018 година френският дълг доближи 99% от Брутният вътрешен продукт, откакто INSEE интегрира дълга на SNCF.)

Идеята не е нова. Изтриването на националните задължения е известна процедура, изключително в интервала сред войните. В своята президентска стратегия Жан-Люк Меланшон също предвиждаше допустима " частична анулация " на френския дълг. Но анулирането на дълга не е толкоз потребно, колкото наподобява. " Неизпълнението на заплащанията разкрива отрицателна информация за държавното управление и основите на стопанската система ", споделя икономистът Жером Матис пред икономическото издание " Les Echos " през 2017 година Това предизвиква бягството на задгранични вложители.

Apple купува Tesla

" Какво ще направи Apple с насъбраните 237 милиарда $ " пита Saxo Bank. При сходна " прогноза " гамата от артикули на марката не разрешава на компанията да се развива. Тя желае да се отвори и към други браншове, освен към телефонията. Такъв да вземем за пример е автомобилната промишленост, чиито транспортни средства стават все по-свързани с технологиите. В този подтекст, какво по-логично от това да прояви интерес към Tesla, един от пионерите на " свързаната " кола? Apple придобива компанията на цена от 520 $ за акция, 100 пъти повече от цената, оповестена от Елън Мъск това лято в един туит, в който разгласи, че е обезпечил финансиране.

" Apple има финансовата мощ да задоволи най-смелите фантазии на Елън Мъск ", счита Saxo Bank. " Това придобиване разрешава на Tesla [...] да остане една крачка пред конкуренцията и да се трансформира в един от бъдещите водачи на автомобилната промишленост. "

Шефът на Фед е уволнен от Доналд Тръмп

Представете си, че през 2019 година ръководителят на Федералния запас се произнесе " с малко болшинство от гласоподавателите " в интерес на увеличение на лихвения %. За страдание, той се повишава прекалено много... " Икономиката на Съединени американски щати и запасите бързо понижават през първото тримесечие на 2019 година. " Лятото е черно за американската стопанска система: запасите са на най-ниското си равнище, кривата на доходността на страната се срутва единствено за няколко месеца. Доналд Тръмп е гневен, той уволнява Джером Пауъл и назначава на негово място настоящия ръководител на Федералния запас на Минесота. " Той не е доста податлив да разреши на Федералния запас да служи на държавното управление и скоро е наименуван " Великият фасилитатор ", поставяйки президента Тръмп в добра позиция за втори мандат през 2020 година "

Тази прогноза не е толкоз невероятна: рецензиите на Доналд Тръмп против Фед в действителност се усилиха от предходната седмица и американският министър на финансите Стивън Мнучин трябваше да отхвърли съботната информация за уволняване на президента на Централната банка Джером Пауъл, назначен от Тръмп преди 1 година.

Джереми Корбин става министър председател на Обединеното кралство

Споразумението за Brexit на Тереза ​​Мей не е признато и английският министър-председател напуща " Даунинг стрийт " 10. Консерваторите се разцепват, а лейбъристите се възползват от опцията, с цел да завоюват огромна победа на изборите.

" С парламентарен мандат и мощно болшинство държавното управление на Корбин стартира социалистическа акция, въодушевена от средата на ХХ век за понижаване на неравенството. " За да направи това, министър-председателят минава към напредничав налог върху недвижимите парцели, доста висок за най-богатите. Той също по този начин желае от Английската централна банка да подкрепи основаването на повсеместен главен приход. Инфлацията нараства в първите месеци от ръководството на Корбин, бизнес вложенията секват. " Богатите чужденци, които нямат местопребиваване, са принудени да изоставен и отнасят със себе си голямото си завещание. " Британската валута пада по отношение на $: за първи път лирата стерлинга е равна на един щатски $.

Германия навлиза в криза

" Митата върху немските коли и забавянето на цифровизацията ще доведат Германия до криза преди края на 2019 година, " споделя Saxo Bank. Автомобилният бранш обезпечава 14% от Брутният вътрешен продукт на Германия, само че изостава в електрическите автомобили. През 2018 година, напомня Saxo Bank, Германия е продала едвам 2% повече коли спрямо 2017 година, постоянна цифра спрямо годишните темпове на напредък от 5% до 10%, присъщи за 2000-те години. Според Saxo Bank 2019 година би трябвало да означи апогея на антиглобалистките настроения. Това в действителност ще сложи акцент върху разноските, вътрешните пазари и производството и потреблението на огромните масиви от данни.

" Тези трендове са изцяло противоположни на тези, които са облагодетелствали Германия от 80-те години на предишния век. "

Слънчево изригване провокира безпорядък

Доставчиците на сателитни услуги са добре осведомени със слънчевите стихии. Всичко стартира с изригване на повърхността на слънцето, като от време на време може да се стигне до изхвърляне на впечатляващи количества разтопена плазма в космоса. Проблемът е, че тя има доста мощно магнитно поле, което може да смути радиовълните и всичко, което визира електрониката. Най-мощното слънчево изригване, следено от Земята до момента, датира от 1859 година То е осветило Земята с голямо зарево, очевидно чак до Куба: телеграфното съоръжение от това време е станало неизползваемо. През март 1989 година друга стихия наруши електрозахранването в Квебек, лишавайки милиони хора от електричество за девет часа... Слънчевото изригване през 2019 година ще бъде с необичаен интензитет, планува Saxo Bank, " причинявайки щета на множеството спътници и голям безпорядък в инфраструктурите на електрическата сила и превоза ". Цената на бедствието - 2000 милиарда $.

Глобален налог върху превоза

Расте недоволството от интернационалния бранш на въздухоплаването и корабоплаването, които към момента се употребяват от данъчни привилегии. В отговор на това нов световен налог е ориентиран непосредствено към тях. " Новата данъчна тежест е избрана на 50 $ за звук излъчвания на CO2, двойно повече от препоръчаните равнища и доста над междинната стойност от 15 евро на звук през 2018 година, предоставена от схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания. " Незаинтересовани преди този момент страни като Китай и Съединените щати също вземат участие в този развой. След няколко седмици новият налог усилва цените на самолетите и морските транспорти. " Акциите на туристическия бранш, въздушния превоз и корабоплаването потъват в по-голяма неустановеност и по-слаб напредък. " Общото равнище на цените страда от покачването и те на собствен ред също се повишават. Цената на новия налог се усеща от потребителите.

Le Nouvel Observateur, Превод за news.bg: Петя Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР