Слънчево и горещо до 38°С до сряда, после идва сериозно

...
Слънчево и горещо до 38°С до сряда, после идва сериозно
Коментари Харесай

Meteo Balkans: Сняг е възможно да падне в планините в края на седмицата

Слънчево и горещо до 38°С до сряда, след това идва съществено захлаждане

И идната седмица ще стартира типично за лятото - до обяд ще е по-често слънчево и топло, само че в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна, най-вече в планинските региони от Западна България, предвижда

Повече слънце чакаме в равнините и източната половина от страната, където вероятността за превалявания по последни данни е най-малка. Към края на седмицата обаче чакаме захлаждане, което може да докара и до превалявания от сняг по високите планински върхове, само че към момента е рано да се удостовери на 100% тази шокираща прогноза.

В началото й Балканите и България ще бъдат под въздействието на мощен транспорт на гореща въздушна маса, която идва от Северна Африка. Времето ще е горещо с високи дневни и минимални температури. На доста места се чакат стойности от над 35°С. Високите температури основават причина и за висок показател от пожароопасност!

Времето в понеделник

През нощта против понеделник ще е най-вече ясно и топло. Минималните температури ще се покачат и ще са сред 15° и 23°С. Най-високи чакаме да са стойностите в Дунавската низина Сандански - до 19-23°С.

Първият ден от новата седмица ще стартира със слънчево време. Следобед над планинските региони от Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на обособени места ще превали и прегърми. Ще духа слаб североизточен вятър.

Максималните температури ще се покачат до 31-33°С, по-високи в Дунавската низина, Горнотракийска равнина и Южна България – до 34-35°С.

В планините още веднъж ни чака отлично време за разходки и туризъм, само че дано да се вземат под внимание предстоящите следобедни превалявания! Около обяд в масивите от Западна България ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 25°, на 2000 метра - към 19°.

Времето по Черноморието ще е съвършено за плажуване. През нощта ще е ясно, а денем - най-вече слънчево и топло. Максимални температури на въздуха - 29°-31°. Градусите на морската вода - 24°-26°.

Времето в София ще е най-вече слънчево и топло. Следобед обаче ще се развива купесто-дъждовна облачност и по здрач са вероятни превалявания, съпроводени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са към 17°С, а оптималните - до 32°С.

Времето на Балканите ще бъде най-вече слънчево и топло. Причината за това е мощен транспорт на по-топла въздушна маса. Следобед, основно в планинските масиви, ще се развива купесто-дъждовна облачност. По-значителни превалявания чакаме над Карпатите и Централна Сърбия.

Времето във вторник и сряда

Времето във вторник ще остане съвсем без смяна. Валежи и гръмотевици чакаме над крайните северозападни региони, и то по здрач. Над останалата част от страната ще е най-вече слънчево и горещо. Температурите ще се покачват и на доста места в страната ще надминат 32°С. Градусите в равнините могат да доближат стойности до 37-38°С. Силни стихии чакаме в Сърбия, а рискът от наводения там нараства.

В сряда, под въздействие на идващ леден фронт, въздушната маса над Западна България ще е нестабилна и на доста места в следобедните часове ще се развиват мощни гръмотевични стихии. Над останалата част от страната ще е най-вече слънчево. Остава горещо с дневни температури от над 33°С.

Времето в четвъртък и петък

В четвъртък ни чакат превалявания на доста места в Централна и Източна България, като по-интензивни ще са явленията в следобедните часове. Температурите от запад на изток ще се намалят, най-късно в източните региони. Очакваните оптимални температури ще са към 26-32°С

Понижението на градусите ще продължи и в петък. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще се намалят още и ще са сред 24-26°С. Времето ще е с променлива облачност и на доста места ще превали и прегърми.

Времето през уикенда

Захлаждане и обилни превалявания ни чакат в събота. Повишава се рискът от местни наводнения в Западна и Централна България. На доста места преваляванията ще са проливни ии съпроводена от гръмотевична активност. Понижението на температурите ще продължи и дневните стойности в страната ще са сред 23-25°С, а над 2500 метра - и под 5°С. Захлаждането ще е най-чувствително в планините, като по най-високите ни върхове с надморска височина от над 2700 метра се чакат и превалявания от сняг.

В неделя времето ще се стабилизира, само че остава хладно за сезона.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР