Слънчевите панели и вятърните турбини не могат да почистят всичко.

...
Слънчевите панели и вятърните турбини не могат да почистят всичко.
Коментари Харесай

Защо хидрогенното гориво е най-горещата тема при зелената енергия?

Слънчевите панели и вятърните турбини не могат да " почистят всичко ". Производството на стомана да вземем за пример изисква по-високи температури, в сравнение с обичайните електрически пещи могат да обезпечат. Ето за какво проектите за ограничение на изменението на климата в този момент плануват огромна роля на водорода за понижение на промишлените излъчвания и за задвижване на коли, камиони и кораби. Така нареченият " зелен водород " (хидрогенно гориво) всъщност не съдържа нездравословни излъчвания. Но постигането на амбициозните проекти, които се вършат за него, значи създаване на гигантска промишленост съвсем от нулата.

Какво е преимуществото на водорода?

Първо, изгаря горещо и чисто. Замяната на изкопаемите горива, които в този момент се употребяват в пещи, които доближават 1500 градуса по Целзий, с водороден газ, може да докара до намаляване с 20% на световните излъчвания на въглероден диоксид, които в този момент идват от промишлеността.

При производството на стомана, водородът може да замести въглищата, които в този момент се употребяват освен за топлота, само че и за филтриране на желязната руда. Страничният артикул е по-скоро водна пара, в сравнение с CO2. И до момента в който сега батериите преобладават в региона на електрическите транспортни средства, някои компании се обзалагат, че захранваните с водород горивни кафези ще бъдат по-добър избор от батериите за тежки транспортни средства, като камиони, кораби и евентуално даже самолети.

Какво е " зелен водород "?

Водородът може да се получи посредством електролиза, развой, който изпраща електрически ток през вода в устройство, известно като електролизатор, за делене на водородните атоми от кислорода. В горивните кафези процесът е извърнат: водородът се смесва с О2, с цел да създава вода и електричество. За да се смята за " зелен водород ", електричеството, употребявано за работа на електролизера, би трябвало да идва от възобновими източници.

Как другояче се получава водород?

В днешно време по-голямата част от водорода, употребен като гориво, се получава посредством отделянето му от молекулите на природния газ. Но това изисква много сила и също по този начин създава въглероден диоксид, което кара някои да назовават този водород " сив ", за разлика от " зеления ". Сивият водород е името, употребявано, в случай че създаденият въглероден диоксид се улавя и съхранява и се смята за гориво с ниски излъчвания

С какви трудности се сблъсква " зеленият водород "?

Зеленият водород е изправен пред куп проблеми. Но може би най-големият измежду тях е неговата висока цена. Той коства сред 2.50 и 4.50 $ за кг, съгласно разбор на BloombergNEF. Това ще би трябвало да падне под 1 $ на кг, с цел да стане конкурентоспособен с водорода, създаден от изкопаеми горива.

BNEF предвижда, че това равнище ще бъде достигнато до 2030 година Но това зависи освен от доста разширение на потенциала на електролизерите, само че и от доста нарастване на производството на електрическа енергия - във време, когато международните генератори и мрежи към този момент ще бъдат напрегнати, с цел да бъдат в крайник с търсенето от нови електрифицирани транспортни средства. Също по този начин, като най-лекия газ във Вселената, водородът би трябвало да бъде компресиран или разбъркан с природен газ, с цел да се изпрати през водопровод или охладен до течно положение, с цел да се транспортира с транспортен съд, като се усилват разноските му спрямо природния газ.

Кой води при " зеления водород "?

Европейският съюз си сложи най-амбициозната цел: създаване на електролизатори, които могат да преобразуват 40 гигавата възобновима електрическа енергия във водород до 2030 година Той трансформира водорода в централен съставен елемент на проекта си за Зелена договорка, предусещащ до 470 милиарда евро (560 милиарда долара) обществени и частни вложения до 2050 година с вярата да започват световен пазар на водород. Германия заявява, че зеленият водород ще играе централна роля в трансформирането на индустриалната база на страната, когато минава към нулеви излъчвания до 2045 година

Какво се случва другаде по света?

Китай възнамерява да има 1 милион транспортни средства, задвижвани от водородни горивни кафези, по пътищата си до края на 2030 година Стойността на производството на водород може да доближи 1 трилион юана (155 милиарда долара) до 2025 година, съгласно Китайския водороден алианс.

Австралия ще влага 214 милиона $ за ускорение на развиването на четири водородни хъба с мощ 26 гигавата. Япония, където Toyota Motor Corp. влага съществено в технологии за горивни кафези, е международният водач в станциите за зареждане с водород, до момента в който Южна Корея построява горивна и друга инфраструктура в шест града, където се надява да трансформира водорода в главен енергиен източник до 2025 година

Какво прави Съединени американски щати?

Съединени американски щати имаха 6500 електрически автомобила с горивни кафези на път през 2019 година - най-големият автопарк в света. Администрацията на президента Джо Байдън си е сложила за цел да понижи цената на възобновимия водород с 80% до 2030 година Промишлените групи, в това число някои компании за изкопаеми горива, упорстват за данъчни заеми за производството на водород и за дотации за превръщане на газопроводи за превозване на водород.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР