Слънчевата, вятърната и на търговците на ток асоциации призоваха енергийния

...
Слънчевата, вятърната и на търговците на ток асоциации призоваха енергийния
Коментари Харесай

ВЕИ бизнесът и търговците на ток обвиниха КЕВР, че взривява цените и пазара

Слънчевата, вятърната и на търговците на ток асоциации приканиха енергийния регулатор да не се трансформират цените на електрическата енергия за контролирания пазар от 1 януари 2022 година, а да се изчака приключването на регулаторния интервал в края на юни 2022 година Тогава обстановката на енергийните пазари ще се успокои и ще има по-вярна преценка за протичащото се и за определянето на цените за семействата.

В писмо до премиера Кирил Петков, енергийния министър Александър Николов и ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България (АТЕБ), Българска фотоволтаична асоциация (БФА) и Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА) декларират, че плануваното нарастване на цените, в това число на силата от възобновими източници заплашва свободния пазар и може да докара до банкрути на техните членове.

Преди ден КЕВР разгласява отчети за смяна на цените на множеството производители на електрическа енергия, на мрежовите услуги по преноса и разпределението и за доставката на тока. Според него се резервират единствено цените на АЕЦ " Козлодуй " и на водните централи на НЕК, на въглищните се покачват, както и на ВЕИ централите, мрежовите такси се покачват приблизително с 43 на 100, а крайната.

В плана на решение се планува и повдигане на силата от възобновими източници с към 147 %, само че това в действителност основава проблем за множеството слънчеви и вятърни централи, както и за търговците на ток. Причина е, че основна част от електрическата енергия от ВЕИ към този момент е продадена по дълготрайни едногодишни контракти на цени, близки до избраните от КЕВР през месец юли 2021. Тези контракти са с търговци и крайни клиенти, с цел да се подсигурява непоклатимост на приходите, само че и на цените за потребителите. Така в действителност за " затворени " количествата ВЕИ сила.

" Затова смяна на прогнозната пазарна цена би предположила предоговаряне на цените по тези дълги контракти по цялата верига производител, търговец, консуматор. Обаче това е невероятно поради клаузите в подписаните контракти, които не плануват опция за предоговаряне. Следователно ВЕИ производителите или няма да могат да обслужват заемите си поради по-ниските награди, които ще получават, или ще спрат да извършват подписаните контракти. Подобна развръзка ще докара до серия от правосъдни производства сред търговци и ВЕИ производители, търговци и купувачи и други наранени страни ", показват трите асоциации.

Според тях дейностите на КЕВР ще причинят на фирмите вреди за стотици милиони левове , банкрути при търговци и ВЕИ производители, фрапантно утежняване на капиталовия климат в страната, правосъдни производства против страната, загуба на доверие и действителен риск за реализиране на доставките на свободен пазар.

Асоциациите оферират КЕВР да направи информация във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) в удостоверение на изказванието им, че болшинството ВЕИ производители продават електрическата енергия си на цени, сходни с избраните в настоящото ценово решение. " Мнозинството производители от ВЕИ не продават по актуалната борсова цена и не генерират свръх облаги, надлежно няма потребност да бъде променяна тяхната планирана пазарна цена ", пишат засегнатите от възможното повишаване.

Те упорстват да се запазят досегашните планирани пазарни цени за производителите от ВЕИ до идващия регулаторен интервал, защото срокът 1 юли - 30 юни се е наложил разумно като деяние на договорите за покупко-продажба на електрическа енергия сред производителите и координаторите на балансиращи групи.Мрежовите оператори, които натрупат загуби от разликата в борсовите цени и приетата им от КЕВР в разноските, могат да бъдат обезщетени по обособен механизъм от Фонда " Сигурност на електроенергияната системата ", където влизат приходите от покупко-продажбите с държавни парникови квото, които за регулаторния перод ще са с над 500 млн. лева повече от пригнозираните малко под 2 милиарда лева

Асоциациите означават, че тази открита през годините комерсиална процедура обезпечава релативно добра отбрана на ВЕИ вложителите от рисковете на настоящия модел с награди и е била възприета като съответна от финансиращите институции.

Сегашната смяна в средата на регулаторния интервал би наказала точно пазарните участници, които имат политики за ръководство на риска и обезпечават предвидимост на паричните си потоци, като в това време дават опция на търговците на електрическа енергия да подсигуряват дълготрайно закрепена цена на електрическата енергия за крайните клиенти, показват трите асоциации.

Противно на упованията, нарастването на ВЕИ цените ще обезпечи на производителите доста по-ниски доходи спрямо плануваните, само че не могат да прекратят едногодишните си контракти, тъй като ще заплащат неустойки и ще отпаднат от балансиращите групи. Възможни са даже правосъдни каузи, ликвидни проблеми и неспособност за обслужване на банковите заеми от страна на ВЕИ централите.

" Подложеният на ценовата стихия електроенергиен пазар в България ще претърпи нов сериозен стрес, който ще е провокиран от вътрешни фактори, които ще катализират волатилността и неустойчивостта ", показва се в мнението на ВЕИ производителите и търговците.

Доставчиците на ток на свободния пазар също ще са наранени , тъй като няма да могат да трансформират своите контракти към клиентите и ще би трябвало да купуват на цени над контрактуваните за продажба, което също ще докара до проблеми с приходите и риск от банкрути.

Асоциациите напомнят, че КЕВР в предходния ценови интервал 1 юли 2019 година - 30 юни 2020 година, когато поради пандемията в продължение на четири месеца са били сринати цените на тока, не е подхванала никакви дейности за смяна на регулаторното решение.

Според тях настоящето решение основава заплаха и за капиталовия климат в страната, поради към този момент проявения интерес за развиване на ВЕИ планове в България от страна на интернационалните вложители като MET, KEG AL, 3 Seas Investment Initiative, както и доста български вложители.

" Вземането на капиталово решение се базира на избрани упования за развиването на пазара, схемите за подкрепяне за ВЕИ, настоящата законова и регулаторна рамка. Такава непредвидена и дестабилизираща смяна в регулаторните параметри в средата на регулаторния интервал, когато към този момент са поети дълготрайни търговски задължения доста покачва оценката за риск на страната като капиталова дестинация и ще отклони важен капиталов интерес ", означават засегнатите страни.

Последствията биха били обилни и в средносрочен проект, предизвестяват те. " В миг на интензивен преход към ниско въглеродна енергетика България следва в оптималната степен да се възползва от конкурентните си преимущества във връзка с наличния безоблачен и вятърен капацитет и да предлага електрическа енергия на конкурентна цена на европейските пазари (което се улесни след обединяването през актуалната година с гръцката и румънската платформа " Ден напред " ). Планираните промени биха препятствали това развиване ", написа в писмото им.

Това на собствен ред ще попречи на България да реализира зелените цели на Европейска комисия и би s лишило от спомагателни доходи от налози и такси и разкриването на висококвалифицирани работни места, декларират слънчевата, вятърната и на търговците на ток асоциации.

" Предвид високата волатилност на пазара на електрическа енергия и опцията да се обърне наклонността до пролетта на 2022 г ., считаме че рационалният метод е да се изчака приключването на ценовия интервал, да се оценят резултатите и на здрава пазарна основа и намалени цени на електроенергийните пазари да се структурира новото ценово решение ", изяснява се в писмото да премиера, енергийния министър и шефа на КЕВР.

В него се отбелязва още, че настоящето решение на регулатора в композиция с препоръчаната от него смяна в Правилата за търговия с електрическа сила, по отношение на възбраната за пазарни обединявания на балансиращите групи, което ще има директен резултат в увеличени разноски за балансиране на производителите от ВЕИ и на крайните консуматори. Това прави обстановката двойно по-непредсказуема и насочва мощен отрицателен сигнал към вложителите в нови енергийни мощности , употребяващи възобновими източници, декларират асоциациите.

Те предизвестяват, че ще се извърнат към европейските секторни асоциации и виновните институции в Брюксел за подпомагане и отбрана на вложителите и спазването на правилата на непоклатимост, правдивост и независимост в комерсиалните връзки. Предлагат на регулатора да обсъдят на среща повдигнатите в този момент въпроси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР