Слънчевата светлина може да понижи кръвното налягане и да помогне

...
Слънчевата светлина може да понижи кръвното налягане и да помогне
Коментари Харесай

Слънчевата светлина може да понижи кръвното налягане

Слънчевата светлина може да намали кръвното налягане и да помогне за предотвратяването на сърдечни удари и инсулти, откриха учени. Според тях изгодите за здравето от слънчевите лъчи надвишават рисковете от рак на кожата.

Учени от университета в Единбург откриха, че когато кожата е изложена на слънчева светлина единствено за 20 минути, кръвоносните съдове освобождават азотен оксид, съобщи БГНЕС. Той понижава кръвното налягане, понижавайки риска от сърдечен удар, инсулт или съсиреци в кръвта.

Дерматологът доктор Ричард Уелър отбелязва, че инсултите и сърдечните удари лишават живота на доста повече хора, в сравнение с рака на кожата. Неговият екип следил кръвното налягане на 24 доброволци, които седели под лампи за загар за два сеанса по 20 минути всеки. При първия сеанс доброволците били изложени както на ултравиолетови лъчи, по този начин и на топлота. За втория сеанс учените блокирали ултравиолетовите лъчи и ги изложили единствено на топлота.

Кръвното налягане на доброволците се намалило доста след първия сеанс, само че не и след втория. Това дава съображение да се счита, че ултравиолетовата радиация, а не топлината е виновна за позитивните последствия. Учените считат, че слънчевата светлина отключва азотния оксид, насъбран в кожата, и уголемява артериите. И двете неща намаляват кръвното налягане.

Изследването демонстрира още, че популацията на страни надалеч от Екватора, в които има по-малко слънчева светлина, има по-високо кръвно налягане. Д-р Уелър въпреки всичко предизвестява, че слънчевата светлина не е „ лекуване " и добавя, че е „ прекомерно рано да се каже " дали хората би трябвало да се излагат повече на слънце.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР