Слънчевата електроцентрала на JRE в префектура Нагано, Япония(снимка: JRE) Японската корпорация

...
Слънчевата електроцентрала на JRE в префектура Нагано, Япония(снимка: JRE)
Японската корпорация
Коментари Харесай

Супер-екологичен център за данни заработи в Япония


Слънчевата електроцентрала на JRE в префектура Нагано, Япония
(снимка: JRE)

Японската корпорация за възобновима сила (JRE) разгласи, че е постигнала постоянна работа на своя център за данни, захранван напълно с електричество, получено от слънчеви кафези, и охлаждан с изворна вода.

Още преди оповестяване на плана японските управляващи приказваха за готовността на районите да предложат място за разполагане на центрове за данни надалеч от Токио. Това е част от проект на държавното управление за децентрализация на центровете за данни, защото в този момент 60% от тях са ситуирани в земетръсен и уязвим на цунами регион покрай Токио, което основава риск от спиране на услугите.

През юни 2022 година в префектура Нагано стартира осъществяването на взаимен план сред JRE и Morgenrot, покрай слънчева електроцентрала, благосъстоятелност на JRE, заяви Datacenter Dynamics. Микро-центърът за данни от контейнерен вид беше построен от Mirait Corporation и пуснат в употреба през декември 2022 година

Супереокологичният център за данни е усъвършенстван за AI и HPC натоварвания. Той разполага с 40 GPU сървъра с AMD и NVIDIA ускорители. Системата за изстудяване е без CFC хладилни сътрудници и употребява единствено вода от близкия бунар. Комплексът има PUE от 1.1 и нулеви излъчвания на CO2 (с изключение на излъчванията от строителството и производството на оборудване).
още по темата
Сървърните запаси се ръководят от Morgenrot, която дава облачна услуга M:CPP (Morgenrot Computing Power Pool). Това не е първият зелен план за център за данни, който Morgenrot извършва – компанията има сходни уреди, захранвани с възобновима сила, по целия свят.

Слънчевата електроцентрала JRE Nagano Omachi, ситуирана в региона на центъра за данни, има конфигуриран потенциал от 2442 kW и се чака да генерира 3,5 милиона kWh годишно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР