Слага се началото на една Балканска група. Това заяви председателят

...
Слага се началото на една Балканска група. Това заяви председателят
Коментари Харесай

Главчев: Слага се началото на Балканска група, а балканските въпроси ще получат добра проекция в София


Слага се началото на една Балканска група. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев в взаимно изказване с ръководителя на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Европейската вероятност за Западните Балкани е главен приоритет на българското председателство. Балканските въпроси ще получат една добра проекция в София. Казахме, че разчитаме на помощта на Гърция, която към този момент е била ръководител на Съвета на Европейски Съюз и съм признателен на уверенията на ръководителя Вуцис, че ще получим такава, съобщи Главчев.

„ Двамата установихме, че с помощта на срещите, които в последно време са по самодейност на ръководителите на страната – министър председателите на Гърция и България, както и министър председателят на Румъния, в действителност се поставя началото на една Балканска група. Заедно с европейската вероятност на Западните Балкани, която е главен приоритет на бъдещето Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, може да се каже, че това е ядрото на бъдеща Балканска група “, акцентира Димитър Главчев.

Със удовлетворение отбелязахме превъзходните връзки сред двете страни, откроихме и общи проблеми, които изискват общи решения, сподели още ръководителят на Народното събрание.

От своя страна ръководителят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис означи, че с течение на годините страната има доста позитивен опит в Европейски Съюз, само че също и отрицателен през последните години, в които Гърция се намира в условия на финансов надзор от страна на европейските институции.

„ Надяваме се, че следващата година през август ще завърши този тежък интервал за страната ни. Ние се борим и се надяваме да реализираме една Европа, в която разпоредбите, правилата и регламентите ще важат, не изборно, а за всички. България и Гърция в нашия район представляваме полюс на непоклатимост и човещина що се отнася до приемането на мигрантските потоци “, акцентира Николаос Вуцис.

„ Важно предимство на нашия район е развиването му като енергиен хъб, който ще съчетава разнообразни инфраструктурни планове, с разширение на разнообразни типове транспортни коридори, каквито са шосейните връзки, речния превоз и железопътните линии “, съобщи той.

От друга страна, съгласно Николаос Вуцис, по този начин наречената Балканска група би трябвало да бъде лост за задвижване в границите на Европейски Съюз на демократични правила и равнопоставеност. „ Не става въпрос за затворена районна група, както се случва с други такива групи. Пътят за Македония е отворен и ще има поддръжката на Гърция за бъдещо включване в Европейски Съюз в случай, че се изпълнят всички критерии “, добави Николаос Вуцис. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР