Сладко от люти чушки изпоти гостите на фестивала на лютеницата

...
Сладко от люти чушки изпоти гостите на фестивала на лютеницата
Коментари Харесай

Сладко от люти чушки хит подлуди пазара

Сладко от люти чушки изпоти гостите на фестивала на лютеницата в село Куртово Конаре, който се организира през уикенда. Местните гордо описаха, че то се подготвя с копнеж и отдаденост, защото първо се махат семките от чушлетата, с цел да се понижи лютивината им. После се вършат на пюре и се варят на муден огън със захар.

На феста имаше и други локални вкусотии - разнообразни видове лютеница, айвар, обичайни за региона гозби, бяло и алено вино, оцет и мед, приготвени по достоверни предписания. Гостите щъкаха сред сергиите на площада и нетърпеливо бързаха да опитат от всичко.

В събота се организира поклонение на паметника на Дядо Александър Димитров, който се намира в двора на църквата. Той е един от пионерите в стопанската история на България, който избавя земеделието на Куртово Конаре в края на 19. век. Димитров внася зеленчукови култури, подобаващи за селото - куртовската капия и куртовски розови домати.

В програмата имаше още пленер за художници, детски работилници, концерти. За положителното въодушевление през вчерашния ден се грижеха Миленита и нейният бенд, които дойдоха от София особено за събитието, група „ МуфТа " и „ Delta Roosters ".

В събота за поредна година бе даден и наградата „ Царица на лютеницата ". В състезанието имаха право да вземат участие единствено производители на лютеница от Куртово Конаре, а изискването бе да дават единствено ситносмляна обичайната лютеница.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР