Слабият икономически растеж и високите лихви по огромния дълг на

...
Слабият икономически растеж и високите лихви по огромния дълг на
Коментари Харесай

1 година Мелони на власт: Между икономическите проблеми и личните драми

Слабият стопански напредък и високите лихви по големия дълг на страната са главните проблеми, с които се сблъсква италианският министър-председател Джорджия Мелони след първата си година на власт - годишнина, маркирана с изненадващата вест, че напуща дългогодишния си сътрудник, написа в собствен разбор Reuters.

Коалицията на Мелони, първата, ръководена от жена в историята на Италия, поставя клетва преди една година след огромна изборна победа и скоро ще премине 14-месечния междинен гратисен интервал от мандата на италианските държавни управления.

При поемането на властта тя е считана за най-десния министър председател на страната след военновременния деспот Бенито Мусолини, защото партията на Мелони „ Италиански братя “ води началото си от постфашисткото Италианско обществено придвижване.

Въпреки това 46-годишната Мелони се захваща да разсее опасенията на задграничните сътрудници за възможен екстремизъм, като открива положителни връзки със съдружниците си, заемайки мощно прозападна и удобна за Европейски Съюз позиция и обещавайки твърда поддръжка на Украйна във войната ѝ с Русия.

„ У дома тя зарадва десните си редици посредством ограничения за отбрана на обичайното семейство, отбрана на културното завещание на Италия и опити за прекъсване на притока на мигранти “, написа още осведомителната организация и цитира Мелони:

" Работихме неуморно, с цел да се отплатим за доверието и да покажем с обстоятелства, че е допустимо да се построи една друга Италия ".

Въпреки това икономическото възобновяване от пандемията е в застой, като брутният вътрешен артикул на страната се свива с 0,4% през второто тримесечие, а анализаторите предвиждат, че италианският напредък ще бъде измежду най-ниските в еврозоната през идната година.

Това затруднява Мелони да извърши обещанията си за понижаване на налозите и прави италианския дълг, равняващ се на 140% от националното произвеждане, уязвим на пазарни разпродажби.

" Икономиката е може би най-трудната тематика. Правителството има ниски граници, в които да работи ", сподели Валентина Мелиани, професор по стопанска система в университета LUISS в Рим.

S&P Global Ratings удостовери рейтинга на страната BBB със постоянна вероятност. Въпреки това преобладаващото мнение измежду анализаторите е, че рейтинговите организации ще влошат вероятността на Рим, като заобикалят безапелационното му намаление.

Мелони има и персонални проблеми, с които би трябвало да се оправя. В петък тя разгласи, че се разделя с дългогодишния си сътрудник, телевизионния водещ Андреа Джамбруно, откакто той нееднократно провокира отвращение поради сексистки мнения в ефир и отвън него.

Намаляване на налозите

Този месец държавното управление утвърждава бюджет за 2024 година с към 24 милиарда евро за понижаване на налозите и увеличение на разноските, макар обществения дълг, който съразмерно е вторият по величина в еврозоната след гръцкия. Този бюджет не впечатлява вложителите и ускорява продължителното повишаване на спредовете по италианските облигации.

Разликата сред доходността на италианските 10-годишни облигации и немския им еквивалент се колебае към 2 процентни пункта (200 базисни точки), което е доста повече, в сравнение с за която и да е друга страна от еврозоната.

Мелиани разяснява, че очакванията на Италия за възкръсване на стопанската система и понижаване на дълга зависят в огромна степен от ефикасното осъществяване на капиталовите проекти, финансирани посредством фондовете на Европейски Съюз след края на програмата за възобновяване след COVID-19.

Досега Рим изпитва компликации да извърши политическите условия на Брюксел за консумиране на получените средства.

На интернационалния фронт, както и в поддръжката си за Украйна, Мелони значително заобикаля борба с Брюксел макар евроскептичното си минало. Тя също по този начин се отхвърля от апелите, които насочва в съпротива, за морска обсада, която да спре миграцията от Северна Африка. Пристигащите по крайбрежията на Италия са се нараснали до повече от 140 000 души до момента през 2023 година, което е съвсем два пъти повече от същия интервал на предходната година.

" Очаквахме Италия да бъде доста твърда във връзка с имиграцията на равнище Европейски Съюз, само че като цяло видяхме смирено отношение, те работят за намиране на обща линия ", споделя Енцо Моаверо Миланези, някогашен министър на външните работи.

У дома Мелони към този момент заобикаля вътрешнополитическия безпорядък, който преследваше доста от нейните прародители. Разделението в опозицията към този момент ѝ оказва помощ да затегне хватката си върху властта и да задържи партията си на върха на социологическите изследвания с близо 30% от поддръжката на гласоподавателите, против към 18,5% за лявоцентристката Демократическа партия и 17% за Движение " 5 звезди ", показва в умозаключение Reuters.

Нейната партия господства над съдружните си съдружници, чийто общ резултат остава под 20%.

Анализаторите считат, че част от дясноцентристките гласоподаватели са минали към Мелони от другите две партии и е малко евентуално да разклатят салдото на силите в обединението, като се върнат назад.

" Мелони пристигна след десетилетие на политическа неустойчивост и плаващи гласоподаватели в целия партиен набор. Страната към този момент наподобява изтощена от това ", споделя историкът и специалист по политика Джовани Орсина.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР