Скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации ще

...
Скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации ще
Коментари Харесай

Важно! Скрининг за риска от туберкулоза ще се проведе във Варна

Скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания ще се организира през днешния ден и на следващия ден във Варна. На лицата, които са в риск се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Скринингът е в осъществяване дейностите по " Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в Република България за интервала 2021 – 2025 година “ за област Варна. Кампанията на отворените порти ще бъде в Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести, с адрес: гр. Варна, ул. " Мануш челник " № 11А, оповестиха от РЗИ-Варна.

Ранното разкриване на туберкулозата и започване на навреме лекуване в дълготраен проект води до понижаване на случаите от туберкулоза. Благодарение на взаимните старания на Министерството на здравеопазването, лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата и неправителствените

организации, работещи с уязвимите групи за осъществяването на дейностите по Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата, в страната ни се следи наклонност за понижаване на заболеваемостта от туберкулоза.

Кампанията " Седмица на отворените порти “ за туберкулоза се потвърди като доста добра процедура за разкриване на случаи с туберкулоза, навреме предприемане на ограничения за лекуване и спиране на трансмисията на инфекцията.

Инициативата дава опция на всеки за достъп до здравни услуги, покачва публичната осведоменост във връзка с туберкулозата и разпространява здравословния метод на живот.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде намерено в точния момент и да бъде извършено нужното лекуване, съобразено с интернационалните стандарти. В България диагностиката, лекуването и профилактиката са безвъзмездни за всички, без значение от техния здравноосигурителен статут.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР