Скорпионите са забележителни животинки. От тях има около 2000 различни

...
Скорпионите са забележителни животинки. От тях има около 2000 различни
Коментари Харесай

Тези симпатични гадинки скорпионите

Скорпионите са забележителни животинки. От тях има към 2000 разнообразни типа на шест от седемте континента (без Антарктика) като някои са се приспособили да устоят на извънредно нападателни условия. Някои типове могат да прекарат под вода до 2 дни, а други да устоят на температури до 47 градуса.

Думата „ скорпион “ произлиза през 1200 година прочие н. е. или от френската дума „ skorpiō „, или от италианската „ scorpione “. И двете думи обаче идват от гръцката „ skorpíos “. Най-старите скорпионски вкаменелости са на към 430 милиона години – някои от тях демонстрират, че в началото те са имали хриле вместо дробовете, с които разполагат през днешния ден.

Всичките 25 типа скорпиони, които са смъртоносни за индивида, са от семейство Buthidae, което е и най-голямото с общо над 800 типа. Те създават невротоксин, който предизвиква спазми и нарушава сърдечния темп като по-късно настава гибел, която може да се избегне с приемане на противоотрова.

Скорпионите светят на ултравиолетова светлина, тъй като външният им скелет е изработен от кръстосани протеинови вериги. Колкото по-голям става един скорпион, толкоз по-силно свети. Химикалът, от който е изработен екзоскелетът им – хитин – се употребява като лекарство, както и като съставка на други медикаменти, а също и за подздравяване на хартия.

 Scorpion (Hadruus arizonensis) under a black light. Image shot 2004. Exact date unknown.

Отровата на скорпионите от своя страна може да се употребява за болкоуспокояващо. Към доста от сегашните препарати като морфин и викодин се развива взаимозависимост и учените търсят други възможности. Ако съумеят да схванат по какъв начин токсините в отровата си взаимодействат с нервната система, те биха могли да основат безвреден медикамент, който прекъсва сигналите на болежка към мозъка.

 Centruroides3-M

Малките гадинки имат сред 6 и 12 очи, само че все пак не могат да виждат доста ясно. Централните им очи обаче са едни от най-чувствителните на светлина в животинския свят. Така те доста добре могат да се ориентират през нощта по сенките, които стават от светлината на звездите.

Заради голямото многообразие тук-там, които населяват скорпионите, краката им са най-различни. Видът Psammophilic, който се разхожда из пясъците, има четинести „ плавници “, с цел да не затъва. Hadogenes Troglodytes имат извити нокти, с цел да се захващат по-добре за скалите, даже когато са надолу с главата.

Отново съгласно типа, скорпионите могат да имат сред 2 и 100 деца. Средното количество от всички типове обаче е 8. Когато се родят, дребните се качват върху майка си, до момента в който не си сменят външния пласт на обвивката. След като това стане, заживяват независимо. Малкият им размер обаче не би трябвало да ни заблуждава – младите могат да създават същото количество отрова като възрастните.

 4VGgp

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР