Скоростно след публикуването във вторник на поправките за връщането на

...
Скоростно след публикуването във вторник на поправките за връщането на
Коментари Харесай

ГЕРБ върна надвзетите 5.6 млн. лв. субсидии, БСП има да дава над 4 млн. лева

Скоростно след публикуването във вторник на поправките за връщането на надзветите партийни дотации ръководещите от ГЕРБ са превели в държавния бюджет дължимата от тях сума. Тя надвишава 5.6 млн. лева По разпореждане на водача си и министър председател Бойко Борисов партията е възстановила парите в държавния бюджет незабавно, което не е изненадващо, тъй като досега държеше на депозит над 22 млн. лв..

Българска социалистическа партия ще връща над 4 млн. лв., а Движение за права и свободи - 1,6 млн. лв.. Общата сума, която би трябвало да бъде възобновена в бюджета от всички партии, получавали дотация през последните три години, е близо 14.5 млн. лв.. Това се схваща от разбивка, оповестена в уеб страницата на Министерството на финансите.

До връщането на пари се стигна след незабавни законови ремонти поради разкритията на шоумена Слави Трифонов, че вместо по 11 лева на глас, както е по закон, през предходната година политическите сили са получавали по 13 лева Причината била, че партиите не получавали пари единствено за гласовете, които са подадени за тях, а си разпределяли съразмерно всички действителни гласове. Тогава ръководещите оправдаха разминаването в интерес на партиите с това, че при начисляването на дотацията са регистрирани и гласовете " не поддържам никого ". По-късно се разбра, че повече пари са получавани и преди 2018 година.

Тези промени бяха признати дефинитивно сега, в който министър председателят Бойко Борисов отвори тематиката за намаляването на партийните дотации. След напрежение в ръководещата коалиция, ГЕРБ и " Обединените патриоти " се схванаха, че орязване на държавното финансиране ще има, само че ще има спор какъв брой тъкмо да е то. Ако дотациите бъдат понижени, ще се стигне до забавна обстановката. От една страна страната желае от партиите хиляди левове, които са им дадени законно (както твърди Министерството на финансите), а от друга ще им понижи парите, с които могат да си върнат дълга.

Кои партии имат да връщат пари
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР