Скоростният бяг на златото към психологическата кота 2000 щ. долара

...
Скоростният бяг на златото към психологическата кота 2000 щ. долара
Коментари Харесай

Нетрадиционни играчи подгряват златния подем

Скоростният бяг на златото към психическата кота 2000 щ. $ за тройунция сякаш изненада пазарните играчи и завоюва нови почитатели на благородния метал - пенсионни фондове, застрахователни компании и профилирани компании за частни капитали.

Мениджърите, които ръководят портфейли за трилиони долари, демонстрират специфичен интерес към скъпоценната суровина в търсене на рентабилност отвън нисколихвените и с негативна възвръщаемост дългови бумаги. Тази по-широка база от купувачи е един от основните мотори, движещи повишаването на златото, макар че обичайните му консуматори - Индия и Китай - са по-скоро аудитория.

В положителното остаряло време, когато облигациите предлагаха привлекателна рентабилност, множеството професионални вложители страняха от жълтия метал. Просто тъй като портфейл от разнородни типове акции и облигации можеше да генерира надеждна възвръщаемост, а двата класа активи се балансираха в интервали на пазарни разтърсвания. Докато златото, което не предлага регулярен поток от доходи, мъчно се остойностява и желае разноски за предпазване.

Днес обаче аритметиката е напълно друга. На фона на налични дългови бумаги за 15 трлн. щ. $ с негативна рентабилност и Федерален запас, подготвен да поддържа нулеви лихви в обозримо бъдеще, много играчи от Уолстрийт се питат до каква степен мъдро е да влагат в облигации и поглеждат към други активи, в случай че се наложи хеджиране против внезапни борсови съмнения.

Един от тях е гигантският фонд "Пасифик инвестмънт мениджмънт " ( "Пимко "), който ръководи активи за 1.9 трлн. $ и чиито специалисти са уверени, че лихвените проценти ще останат алегорични с години и че жълтият метал е доста подобаващ осигурителен артикул.

"Пимко " не е самичък по този път. През предходната седмица швейцарската частна банка "Ломбар Одие и сие " разгласи, че е добавила злато към "стратегическите си активи ". Друга частна банка - "Арбътнот Латам и ко. " - която ръководи средствата на клиенти, в това число на капиталови тръстове и на лични пенсионни схеми, сподели, че е купила повече акции на златодобивни компании като "представители " на скъпоценната суровина.

Оформилата се наклонност удостоверява и Джон Рийд - основен пазарен пълководец на Световния златен съвет, който установи съществуване на доста повече вложители в злато, в сравнение с преди 10 или 20 години, по време на тогавашните възходящи придвижвания.

Въпреки всичко делът на притежателите на жълт метал измежду класа на професионалните вложители остава невисок. Общата оценка на инвеститорските позиции в златни фючърси и в търгувани на борсата фондове, купуващи злато, е еквивалентно на едвам 0.4% от вложените в световен обхват 40 трлн. $, по изчисленията на "Ю Би Ес груп ". Това присъединяване елементарно може да се удвои, без да наподобява рисково, прибавят банкерите. Рийд, който е някогашен чиновник на хеджинговия фонд "Полсън и ко. ", разяснява, че не повече от един на всеки пет институционални вложители има златни инвестиции.

Марк Даудинг - основен капиталов шеф на "БлуБей асет мениджмънт " - пък се чуди за какво пенсионни фондове купуват злато. То не носи приходи или дивиденти, изисква разноски за предпазване и не служи за координиране на активите и пасивите.

Очевидно, благородната суровина притегля със стабилната си позиция във време на инфлация или борсови сривове - два изцяло действителни сюжета в сегашната конюнктура. Разширяващата се база от последователи на жълтия метал пък значи, че даже при низходяща промяна, която наподобява неизбежна при сходен изострен напредък, ще се намерят задоволително вложители, които са подготвени да купуват.

Физическото злато надхърли още при започване на седмицата предходната си оптималната стойност от 1921.17 щ. $ от септември 2011-а и в следобедните часове на 29 юли, преди края на съвещанието на паричния комитет на Федералния запас, се разменяше против 1960 $ за тройунция. А котировките на златните фючърсни договори с доставка през декември надхърлиха 1970 $ за тройунция.

Мнозинството анализатори чакат златния напредък да продължи и през 2021-а, като прогнозата на "Бенк ъф Америка " е за 3000 щ. $ за тройунция през идващите 18 месеца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР