Скорошно откритие в Андите на гроб на жена-ловец на 9000

...
Скорошно откритие в Андите на гроб на жена-ловец на 9000
Коментари Харесай

Гроб на 9000 години на жена-ловец показва, че и жените са ловували големи животни

Скорошно изобретение в Андите на гроб на жена-ловец на 9000 години разрушава мита, че античните мъже са ловували, а дамите са брали само билки и плодове и зеленчуци.

„ Находката съпровожда концепцията, че половите функции, които през днешния ден възприемаме за даденост в нашето общество – или които мнозина възприемат за даденост – евентуално не са толкоз естествени, колкото някои хора допускат “, споделя асистентът по антролопология Ранди Хаас, водещ създател на изследването от Университета на Калифорния, Дейвис.

През 2013-а Хаас е работил на разнообразни разкопки в Андите, когато локален член на перувийското общество Мула Фасири, оповестява, че в региона са разпръснати стотици антични каменни принадлежности.

Пет години по-късно, откакто обезпечава нужното финансиране и съдействието на локалните, Хаас и екипът му стартират разкопки на мястото, което оказва се като Уилмая Патикса.

През 2018-а откривателите откриват шест човешки гроба в Уилмая Патикса (година по-късно се натъкват на още). В два от шестте е имало ловни принадлежности, само че един от тях е съумял да притегли вниманието им.

В шестия гроб, датиран отпреди 9000 години, „ започнахме да откриваме това изключително богато скупчване на артефакти “, в това число остриета на оръжия, споделя Хаас пред Live Science.

Смята се, че гробът е принадлежал на ловец-събирач (на базата на обзор на зъбните останки), умрял на 17-19-годишна възраст.

С течение на разкопките „ хората започнаха да спекулират: „ Еха, той евентуално е бил страховит ловджия, в действителност значим човек в обществото “. “, споделя Хаас.

Историческите предразсъдъци

Джеймс Уотсън, доцент по антропология в Аризонския университет и съавтор на изследването, пръв отбелязва, че това най-вероятно не става въпрос за мъж. Уотсън изследва костите на ловеца-събирач и декларира, че те са по-малки спрямо останалите, открити в региона, и че скелетът несъмнено е женски.

И в действителност, подробен разбор на протеините в зъбите на младия ловец-събирач удостоверява, че става дума за жена.

Хаас и неговият екип обаче стартират да се чудят дали това е изолиран случай на жена-ловец или нещо напълно обикновено за античните американци.

За да отговорят на този въпрос, те стартират да изследват сведенията за други гробове на ловци-събирачи от късния плейстоцен (който завършва преди към 11 700 години) и ранния холоцен (започнал преди към 12 000 до 11 500 години).

Екипът разпознава 429 скелета от 107 антични гроба из Америка. 27 от тях – 11 дами (включително новооткритата ловкиня) и 15 мъже са заровени с ловни принадлежности за огромни животни.

Допълнителен статистически разбор демонстрира, че сред 30 и 50 % от ловците в тези популации са били дами.

„ Това, което виждаме е, че гробовете и на мъжете, и на дамите се асоциират с ловни принадлежности за огромни животни “, споделя Хаас.

„ Авторите излагат много безапелационни причини, че женският скелет най-вероятно е на ловджия на огромни животни и че сходна находка не е необикновена измежду локалната популация – споделя доцент Марин Пилу от катедрата по антропология в Университета на Невада, Рено, която не е взела участие в проучването. – Ако същите артефакти бяха открити при мъжки скелет, изобщо нямаше да съществува каквото и да било съмнение, че става дума за ловджия. “

При доста култури тази полова колебливост, която „ господства нашата модерна западна просвета “, не е съществувала (и продължава да не съществува), добавя Пилу пред Live Science.

„ Когато загърбим своите полови предубеждения, можем да разгледаме данните в по-дълбоки нюанси, които, също така, ще бъдат и по-точни в културно отношение. “

Не е ясно дали жените-събирачи в други елементи на света също са ловували интензивно, само че е изцяло допустимо да открием сходни неща и на други места, споделя още тя.

Изследването е оповестено в Science Advances .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР