Скорошни украински успехи в Запорожието изглежда карат руското военно командване

...
Скорошни украински успехи в Запорожието изглежда карат руското военно командване
Коментари Харесай

ISW: Украинските победи в Запорожието задават нова трудна задача пред руснаците

Скорошни украински триумфи в Запорожието наподобява карат съветското военно командване да хвърля нови запаси за отбрана от украинската контраатака в тази област, в това число по границата с Донецка област.

Това е главно умозаключение в дневния разбор на ISW - американския мозъчен концерн Институт за проучване на войната. За кои триумфи става въпрос – през вчерашния ден, 11 август, украинците съумяха да влязат в северните околности на Работино. Населеното място се намира на 10 километра южно от Орехов, по направлението Орехов – Токмак – Бердянск.

Извън Работино, към този момент изрично е ясно, че от два дни украинската войска навлезе и в Урожайно – ново геолокализирано видео демонстрира добре какво се случва там и че украински танкове водят офанзивата вътре в селото. Признание за това, въпреки и малко и непретенциозно, има в формалния канал в Телеграм на отряда " Восток ", който е част от милициите на така наречен ДНР (Донецка национална република): " Трябва да се признае, че врагът употребява всичко допустимо и ни изтласка от няколко улици ".

На този декор, при очевидни видеокадри и то от съветски източник, други съветски източници пробват да повдигат духа – но споделят, че западната част на Казашки лагер не е под украински надзор.

На всичкото от горната страна Егор Гузенко с позивна Тринадесетият, който е воювал в Сирия по данни на украинското издание " Обозревател " и от 2015 година се бие за съветските сепаратисти в Донбас, оповестява още неприятни вести за руснаците в канала си в Телеграм – че украинска щурмова група от 30-тина души е блъснала колона на една от съветските бригади на пътя Раздолно – Волно, на 8 километра от Каховка и че " загуби от наша страна няма да рапортувам по доста справедливи аргументи.

Последици за руснаците от сполучливите украински интервенции на юг

В обзора си ISW категорично се базира на съветски военни блогъри (изброява точните изявления в библиографията на доклада), съгласно които елементи от 7-ма дивизия на съветските Военновъздушни сили, както и елементи на чеченския отряд " Ахмат " са отишли при Работино – това го оповестява персонално чеченският водач Рамзан Кадиров. Това е първото очевидно огромно подкрепление от други елементи на съветската войска в този регион от началото на украинската контраатака. Съответно, 7-ма дивизия към този момент наподобява е разграничена и нейни елементи се бият в най-малко две, а дори и три посоки на фронта. Няма и забележими знаци, че при Работино има други оперативни съветски запаси и това значи, че в случай че се наложи, съветското командване ще би трябвало да трансферира елементи от други фронтове, които там са на първа линия. А тази процедура ще отслаби съветската отбрана като цяло и ще сътвори условия за огромен украински пробив. Например при Бахмут руснаците хвърлиха доста запаси и то елитни, с цел да спрат украинския прогрес по фланговете и в случай че има предислоциране на части оттова за помощ в Запорожието, украинците ще имат късмет за пробив, излиза наяве от визията на ISW. Отделно – досега украинците поддържат ротация с запаси и не разчитат на прекачване на огромни сили от едно направление на друго. Вероятността руснаците да би трябвало да се изтеглят на втора отбранителна линия, с авансово готови позиции, без да има ротация при тях, се усилва – а това носи опасности от неприятно маневриране и загуби.

Руският тактически отговор

Руското военно командване хвърля доста сили на север, в направлението към Купянск, очевидно в опит да накара украинците да трансферират повече елементи там за отбрана. Вече има изказвания на съветски военни блогъри, че в идващите дни ще паднат украинските защитни позиции при Петропавловка (7 километра източно от Купянск), както и че руснаците влезнали в Синковка (9 километра североизточно от Купянск). За разлика от Работино обаче, образно удостоверение на тези изказвания няма, а в утринната си сводка украинският генщаб категорично показва, че при Синковка е спряна съветска пехотна офанзива. Фактите са следните – представителят на украинското командване „ Изток “ полковник Серхий Черевати категорично съобщи, че украинските защитни позиции в Купянското и Сватовското направление са подсилени т.е. може да се каже, че там са дислоцирани спомагателни запаси и че има наложителна евакуация на 53 обитаеми места в Купянска област поради опасността от съветската артилерия.

Крим е непрекъсната цел

За поредна нощ е имало офанзива с дронове на Кримския полуостров – този път против Новоозерно. Там има съветска военна база, като съгласно локални източници там има доста струпана военна техника, написа УНИАН. Руснаците настояват, че офанзивата е отразена.

 

Източник " Актуално "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР