Скоро Украйна може да получи голям заем от Международния валутен

...
Скоро Украйна може да получи голям заем от Международния валутен
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева пред Euronews: Икономиката на Украйна продължава да работи, въпреки войната

Скоро Украйна може да получи огромен заем от Международния валутен фонд, който би подкрепил стопанската система на страната. В особено изявление за Euronews ръководещият шеф Кристалина Георгиева разяснява, че инфлацията в страната се е задържала на 25% на фона на войната.

Украйна търси финансова поддръжка поради опасенията, че бюджетният ѝ недостиг може да доближи 40 милиарда $.
Най-важният извод от визитата ми в Украйна е, че стопанската система на страната работи и народът е мощен. Миналата година са събрани над 36% от брутния вътрешен артикул от налози. Това е безусловно изумително. Инфлацията се е задържала на 25%. Висока е, само че не чак толкоз, каквато може да бъде при неналичието на мощна парична политика. Както знаете, разкриват и случаи на корупция. И на срещите ми там имаше ангажимент към битка с корупцията. Ще работим интензивно, с цел да бъде сполучлива тази битка.
Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд

Международният валутен фонд предвижда стабилизиране на украинската стопанска система след свиването ѝ с 30% предходната година. Според Георгиева хората с бизнес в Украйна са оптимисти макар войната.

„ Те виждат, че държавното управление е дейно в разрешаването на проблеми. Например Русия бомбардира сериозната инфраструктура. Имаше бърз импорт на генератори, които са ситуирани стратегически, с цел да се подсигурява, че страната и бизнесът могат да действат. Работеше се и по проектите за деяние при изключителни обстановки, тъй че проблемите на едно място да не засягат необятно стопанската система, както беше в първите месеци на войната “, сподели Георгиева.

От Международния валутен фонд показват, че Украйна се нуждае от стотици милиони евро, с цел да се възвърне година след съветската инвазия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР