Скоро след местните избори Столична община обяви, че ще вдига

...
Скоро след местните избори Столична община обяви, че ще вдига
Коментари Харесай

Имотният данък и такса смет в София остават същите

Скоро след локалните избори Столична община разгласи, че ще подвига данъците за колите и тези за покупко-продажбите с парцели и коли.

Никога в акцията не съм казвала, че няма да се трансформират налозите в София, съобщи в изявление за бТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя разясни, че главните такси – за жилищата и битовите боклуци, няма да бъдат променяни.

„ Когато приказваме, че желаеме по-чист въздух, би трябвало с изключение на насърчителни, да сме подготвени да предприемем и рестриктивни ограничения. Старите коли би трябвало да заплащат по-високи налози, в сравнение с тези, които не замърсяват. Това е едно от предложенията, които ще бъдат обсъждани в границите на един месец. Ще има и публично разискване ”, изясни Фандъкова.

Около 18 млн. лева се чака да постъпят като спомагателен доход от по-високите налози за старите коли. Част от тези средства ще отидат за възстановяване на градския превоз, а другата - за залесяване и разкриване на нови паркове, посочи столичният кмет.

Очакванията на Столична община са идната година са да бъдат събрани и към 20 млн. лева от нарастването на данъците за покупко-продажбите с парцели и коли. Тези средства ще отидат за поправки на дребните улици, тротоари и паркингите в кварталите. Половината от парите ще бъдат предоставени непосредствено на районните кметове.

„ Някои сътрудници обаче се дърпат. От „ Демократична България ” считат, че не би трябвало да се усилват налози, а би трябвало да се понижават тези на по-чистите коли. Данъците за най-чистите коли обаче са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани. Ние не предлагаме тяхното увеличение ”, разясни още Йорданка Фандъкова.

„ В новата стратегия съм заложила и съм оповестила на районните кметове да разпознават терени и да поканим вложители за създаване на многоетажни паркинги ”, сподели още тя.

Относно казуса с горенето на битови боклуци е направена инспекция във Виетнамските жилища. Установено е, че над 60% от живеещите там се отопляват с електричество. Все още обаче има семейства, които се отопляват с дърва и въглища. Открито е и горене на дограма. Тези инспекции ще бъдат правени от време на време.

„ В новата разпоредба за жилищата, която се приготвя, е заложено условие - който употребява общинско жилище, да няма право да се отоплява на дърва и въглища ”, разясни столичният кмет.

Вече е почнало и осъществяването на двата плана за безвъзмездната замяна на към 20 000 отоплителни съоръжения на семейства. Обявени са и регионите, в които ще се работи по плана. От 20 януари стартира кандидатстването, а Йорданка Фандъкова чака хората да бъдат дейни.

„ Очаквам до три години да можем да подменим инсталициите на една трета от семействата, които се отопляват с дърва и въглища ”, добави тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР