Скоро животоспасяващи лекарства ще могат да бъдат директно вкарвани в

...
Скоро животоспасяващи лекарства ще могат да бъдат директно вкарвани в
Коментари Харесай

Експериментален спрей за нос може да доставя лекарства през кръвно-мозъчната бариера

Скоро животоспасяващи медикаменти ще могат да бъдат непосредствено вкарвани в мозъка с просто всмъркване, с помощта на нов спрей за нос, който употребява златни наночастици, които могат да прекосят кръвно-мозъчната бариера*.

Тази преграда защищава нашите мозъци от увреждащи отрови, само че също по този начин пречи на медикаментите да бъдат ефикасни, и по тази причина този нов назален способ на използване на медикаментите може да отвори пътя към всевъзможни нови типове лекувания.

Според учените спреят може да достави лекарството в мозъка в границите на от 30 до 60 минути.

“Най-краткият и евентуално най-лесният път към мозъка е през вашия нос, ” разяснява един от учените, създали спрея, Барани Раман. 

Източник: Science Alert

*Кръвно-мозъчната бариера разделя циркулиращата в кръвообращението кръв и мозъчната извънклетъчната течност в централната нервна система (ЦНС). Тя се среща по всички капиляри и се състои от стегнати възли към капилярите, които не съществуват в естествената циркулация. Ендотелните клетки лимитират разпространяването на микроскопични предмети (напр. бактерии) и огромни или хидрофилни молекули в цереброспиналната течност, като в същото време разрешават дифузията на дребни молекули и хидрофобни молекули (O2, CO2, хормони). Клетките на бариерата активно транспортират метаболитни артикули като глюкоза през бариерата със характерни протеини-преносители.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР