Скопие/София. Преди посещението на българския премиер Крил Петков в Република

...
Скопие/София. Преди посещението на българския премиер Крил Петков в Република
Коментари Харесай

МКД : София-Скопие: нов подход, стари позиции

Скопие/София. Преди визитата на българския министър председател Крил Петков в Република Северна Македония (РСМ) на 18 януари, публична София афишира нов метод към връзките със страната, само че остава на старите позиции, а македонските управляващи, както неведнъж заявяваха, чакат градивни диалози и бързо деблокиране на процеса на интеграция в Европейски Съюз, написа скопското електронно издание “МКД “ в материал, показан без редакторска интервенция.

В изказването на Кирил Петков за идното посещаване в РСМ той сподели, че позицията на България по преговорния развой с РСМ се резервира тъкмо както е контрактувано в съдружното съглашение сред партиите от ръководещата коалиция. Позицията е същата, сподели той, само че държавното управление в София я надгражда с пет обособени разнообразни комисии за надграждане на двустранните връзки.

„ С провеждането на диалози на 18 януари демонстрираме, че добросъседството е главен принцип на нашите връзки с Република Северна Македония. Надявам се, че нашето държавно управление ще покаже разликата сред положителните проекти и постигнатите резултати “, сподели Петков в Народното събрание, отговаряйки на депутатски въпрос на Екатерина Захариева.

Очаква се Петков да бъде първият задграничен водач, който ще се срещне с претендента за министър-председател на новото държавно управление и предстоящ министър председател Димитър Ковачевски, който се чака да бъде определен за министър председател най-късно до 17 януари.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски сподели в петък, че не чака смяна в македонско-българските връзки след оповестения нов метод от София и изиска дипломатически дейности от страна на европейските сътрудници страната да стартира договаряния с Европейски Съюз.

„ В основата на казуса е Резолюцията в българския парламент, която в действителност беше доказана от президента Радев. Той се скара на министрите в новото държавно управление на Петков да не се поддават на настояванията (на Скопие). Това е задоволително мощно и ясно обръщение. Докато тази резолюция е в действие, до момента в който тази резолюция има силата на закон, ние ще бъдем обект на изнудване от нашата източна съседка, хегемонистични претенции отпреди епохи, вместо да градим бъдеще дружно и да гледаме няколко века напред. „ Съжалявам, че това се случва в модерна Европа през 21-ви век и приканвам нашите европейски сътрудници да реагират пламенно и уверено с дипломатически дейности против нашата източна съседка и най-сетне да разрешат на народа на (Северна) Македония да стартира дълго чаканите договаряния за пълноправно участие в Европейски Съюз, “, сподели Мицкоски.

Той също по този начин оспорва легитимността на Ковачевски като предстоящ министър-председател, да договаря от името на македонския народ за неговата еднаквост. Според него ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата политическа партия в страната и чака гласът им да бъде чут.

От друга страна Едуард Джоузеф, учител в университета „ Джонс Хопкинс “ във Вашингтон, споделя, че Европейски Съюз не прави нищо и по този метод разрешава на България, която сигурно не е измежду най-мощните членове, публично да попречи на Скопие да договаря с Брюксел. В изявление за Радио „ Свободна Европа “ той отговори позитивно на въпроса има ли отмалялост от разширението на Европейски Съюз и изяснява за какво това е огромен проблем.

„ Умората от разширението е огромен проблем, тъй като е подарък за сръбския президент Александър Вучич, който може да го показа на гласоподавателите като лековерие и индиферентност към европейските сътрудници, акцентирайки образеца на Северна Македония, която е блокирана от България по пътя към Европейски Съюз. Съюзът не прави нищо, както направи Германия по време на своето председателство, позволявайки на България, която сигурно не е измежду най-мощните членове, публично да попречи на Скопие да договаря с Брюксел. Вучич може да каже, че Северна Македония даже смени името си, с цел да деблокира пътя към евроатлантическата интеграция, а публична София в този момент я блокира. Вучич в същото време е прав, когато твърди това. " Въпросът е по какъв начин да се реши този проблем? "

Междувременно професорът по културна антропология в Софийския университет Ивайло Дичев преценя възможностите за компромис във връзка с новото проевропейско държавно управление в обещанията на София да откри излаз от задънената улица към ветото за започване на договарянията на (РС) Македония с Европейски Съюз. Дичев в разбор за Deutsche Welle прави оценка, че няма рационално пояснение за българското несъгласие върху започването на договаряния за присъединение на Северна Македония.

„ Националистите в предходното държавно управление просто желаеха да усилят известността си. Но от кое място идва този въодушевен консенсус? „ Българите като че ли чакаха македонците, към този момент „ освободени “ от сръбската надмощие, да се върнат при тях и по тази причина бяха разочаровани, когато откриха, че съседите им са построили своя солидна национална еднаквост “, сподели Дичев.

Той изяснява още, че гръцкият отвод да одобри името на новата страна евентуално подхранва българското национално его. Но за разлика от Атина, която сложи ясни условия пред Скопие, „ днешният български яд, ” споделя той, наподобява неразбираем и абсурден. Това основава рисков казус, който съгласно него безспорно ще бъде употребен в " противоречивостта сред сърби и косовари, поляци и украинци и всички други страни с разнообразни възгледи за общата им история ".

„ Надеждите на Северна Македония, че Европейски Съюз ще принуди България да анулира ветото си, са пресилени: Франция упорства съюзът да се задълбочи преди по-нататъшно разширение, до момента в който крайнодесните партии са скептични по отношение на приемането на нови членове с огромно мюсюлманско население – като Северна Македония “, съобщи Дичев в разбора, който показва нелогичността и слабостите на всяко едно от българските претенции във връзка с С. Македония.

В петък българският президент Румен Радев повтори изискванията, които Скопие би трябвало да извърши за започване на договаряния с Европейски Съюз - използване на двустранното съглашение и решение на всички нерешени въпроси, като " предоставяне на конституционни гаранции за правата на македонските българи, преустановяване на речта на омразата, завършването на процесите на премахване на неточности и подправянето на нашето хилядолетно културно-историческо завещание ”.

Той свика съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник, на което ще разиска вижданията и идващите стъпки за Северна Македония. Темата на диалозите е „ Интеграция на Западните Балкани в Европейски Съюз. Ролята на България в разширението на Европейски Съюз и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания “.

Президентът на РСМ Стево Пендаровски твърди, че страната му остава фокусирана върху европейския дневен ред и е подготвена за разговор с Република България за превъзмогване на актуалната обстановка.

На среща в петък с посланика на Европейски Съюз Дейвид Гиър те разискаха политическите събития в страната преди сформирането на новото държавно управление, както и упованията и опциите за прогрес във връзка с европейските вероятности. Президентът Пендаровски заключи, че материализирането на напредъка на страната и започването на договарянията за присъединение, в сходство с рекомендациите на Европейската комисия, ще бъдат спомагателен подтик за процеса на промени, изключително в основни области като битката с корупцията по високите етажи и господство на закона.

Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи разгласи предходната седмица, че страната чака градивни диалози с новото българско държавно управление и бързо отблокиране на процеса на евроинтеграция.

„ Важно е да се възвърне доверието и да се обсъдят главните въпроси на масата “, сподели Османи, като акцентира, че разширението на Европейски Съюз е освен в полза на страната, само че и е стратегически геополитически въпрос за Съюза.

Той разгласи и уточнение на връзката с Франция, като сегашен ръководител на Съюза, след съставянето на новото държавно управление в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР