Скопие. Шумотевицата в Македония около предстоящото подписване на Договора за

...
Скопие. Шумотевицата в Македония около предстоящото подписване на Договора за
Коментари Харесай

България в македонските медии – протести срещу „срамния“ договор за добросъседство и „бивши“ българи, които се обръщат срещу София

Скопие. Шумотевицата в Македония към идното сключване на Договора за добросъседство с България продължава. В понеделник, 24 юли, в средствата за всеобща информация, доминирани от ВМРО-ДПМНЕ, централна тематика още веднъж е митингът, който сдружението „ Блаже Конески “ провежда пред Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) в Скопие – втори, откакто предходната седмича членовете на сдружението се събраха пред постройката на външнополитическо ведомство.

Призоваваме министър-председателя Зоран Заев да не подписва срамния контракт с България, в който не се загатват македонският народ и македонският език. Това се споделя в изказване на сдружението „ Блаже Коневски “, представено от електронното издание „ Курир “.
„ Господин Заев, 72 години имаме кодифициран език, също толкоз години се борим за нашето малцинство в България, белким ще се откажем от нашите братя и сестри в Пиринска Македония? Нима ние ще им кажем, че са българи? Нямаме схващане за премиера Заев, който явно връща някогашни задължения, само че чии задължения връщате Вие, господа учени? Ако Заев дължи на тези, които го сложиха на власт, вие имате дълг към македонския народ “, означи Любомир Симковски.
От сдружението акцентират, че държавното управление би трябвало да се откаже от идолопоклонничеството и да застане зад македонския народ, тъй като в противоположен случай - „ ще бъдете прокълнати и от народа и от първия ръководител на МАНИ Блаже Коневски “.
„ Ако Зоран Заев е подготвен да се унижава и Вие ли, учени, ще се унижавате? Ако Заев е подготвен да превие гръбначния дирек, значи ли това, че и Вие, учени, ще извършите същота? Ако сте подготвени да извършите това, то ние не сме “, увери Семковски.

Изявлението на Семковски е оповестено в редица македонски медии, измежду които „ Точка “, „ Нетпрес “, „ ТВ Нова “ и „ Пулс 24 “.

„ Какво мисли Бранко Цървенковски за съглашението с България: София не признава македонския народ и страна - съглашението е нездравословно! “ е заглавието, под което електронното издание „ Вечер “ привежда мнението на някогашния държавен глава на страната.
„ Признайте езика и нацията ни " е посланието, което Бранко Цървенковски изпрати до България в качеството си на президент на Република Македония, добавяйки, че в страната в никакъв случай не е преобладавало мнението, че България е зложелател на Македония, само че граждаданите и политиците остават скептични за говорността на София да извърши тези две условия.
От редакцията напомнят коментара на Цървенковски във връзка изказванията на София, че македонците, които аплайват за паспорти, в действителност са осъзнати българи. Според някогашния държавен глава аргументите за тази наклонност са напълно прагматични и имат връзка с присъединението на България към Европейския съюз.

Сайтът 10bez10.com привежда коментар в обществената мрежа „ Facebook “ на някогашния министър-председател Любчо Георгиевски. „ Когато приказваме за контракта с България ясно би трябвало да кажем, че в случай че не беше тъпата политика на държавното управление на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на същата страна, въобще нямаше да има потребност от подобен контракт. Така, както в случай че не беше антиквизацията, ние от дълго време като ФИРОМ щяхме да бъдем член на НАТО ", гласи известието на македонския политик.
Текстът продължава: „ Като чета най-новата нервност на ДПМНЕ срещу контракта за добросъседство не мога да се начудя на историческата безписменост на управлението на тази партия. Колко мощна проюгославска идеология доминира в моята някогашна партия? Колко двуличие показват избрани хора? Антонио Милошоски - фронтменът на тази интервенция е не запомнил, че в първото Вътрешна македонска революционна организация неговото най-голямо качество беше, че се заявяваше като чист българин ".
В умозаключение Георгиевски счита, че „ ВМРО-ДПМНЕ се трансформирало в приключена идеологическа подигравка ".

Електронното издание „ Фактор “ на собствен ред разгласява отговор на Никола Сърбо във връзка мненията на Любчо Георгиевски.
„ Това, което в този момент причиняваш на ВМРО-ДПМНЕ, с цел да отработиш за България, която те пази и ти даде паспорт в миг, когато бе уплашен от СДСМ, да не бъдеш задържан, демонстрира, че в случай че някой извън има неправилна или груба реакция към нашата страна, виновността е у нас “.
„ А какво и сгреши ВМРО-ДПМНЕ във връзка с България? С това, че издигна монументи на създателите на организацията, за която тъкмо ти ни учеше, че Вътрешна македонска революционна организация е правоприемник и че това са македонските герои? “.

Електронното издание „ Пулс 24 " обръща внимание на една любопитна новини: певицата Елена Валевска е станала неприятна за ВМРО-ДПМНЕ, тъй като твърдяла, че " Йовано, Йованке " и " Я кажи ми, облаче ле бяло " са български песни. След турнето си в Австралия, известната фолкпевица е дала изявление за български музикален канал, в което е декларирала, че „ в Австралия се пеят доста български песни като " Йовано, Йованке " и " Я кажи ми, облаче ле бяло ", акцентират от редакцията.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР