Скопие. Премиерът Зоран Заев и лидерът на албанската етническа партия

...
Скопие. Премиерът Зоран Заев и лидерът на албанската етническа партия
Коментари Харесай

Заев-Гаши: Има стабилно парламентарно мнозинство

Скопие. Премиерът Зоран Заев и водачът на албанската етническа партия „ Алтернатива “ Африм Гаши подписаха в Парламентарния клуб в Скопие програмата за взаимни дейности и присъединение на партията към държавното управление и парламентарното болшинство, оповестява скопското електронно издание “24 Инфо “ .

Заев и Гаши подчертаха, че страната излиза от политическата рецесия, има устойчиво парламентарно болшинство и устойчиво държавно управление, което значи, че новата разширена коалиция поема отговорност за несъмнено бъдеще както на страната, по този начин и на жителите на Северна Македония.

Общо умозаключение, което укрепва новата коалиция, осведоми Заев, е, че Северна Македония и жителите й не се нуждаят от предварителни или изключителни парламентарни избори.

„ Извънредните избори единствено биха потопили страната в нова политическа, икономическа и обществена неустановеност, само че и риск да блокират още веднъж европейската интеграция. Имаше задоволително рецесии и неустановеност. „ Нашата татковина има потребност от спокоен и постоянен интервал “, сподели Заев.

Затова, сподели той, постигнахме съглашение с „ Алтернатива “ за ръководство и парламентарно болшинство до края на сегашния мандат, т.е. до 2024 година с упоритости да продължим.

„ Няма непоклатимост при предварителни избори. Следователно предварителни избори няма да има, с цел да има непоклатимост, “ беше безапелационен министър-председателят.

Постигнатото съглашение, акцентира Заев, е гаранция, че имаме болшинство, което ще работи за решения на съществени настоящи провокации като обезпечаване на последователност и сполучлив завършек на процеса на започване на договарянията за участие в Европейски Съюз, т.е. намиране на решение с България, справяне с пандемията и международната енергийна рецесия.

Той изпрати обръщение към Европейски Съюз и изключително, както сподели, към другарска България.

„ В С. Македония има увеличено и устойчиво парламентарно болшинство. Ние сме подготвени по европейски метод с разговор и взаимно почитание и схващане да преодолеем казуса и да запазим и надградим нашето другарство сред двете страни и двата народа. Ние сме приятелски нации, “ сподели министър председателят Заев.

В обръщението до жителите той съобщи, че би трябвало неотложно да се стартират договарянията с Европейски Съюз, защото страната е изпълнила всички условия.

„ Европеизация незабавно, европеизация непрекъснато. Нашият ангажимент е да работим с цялостен потенциал. Имаме болшинство за устойчиво държавно управление и за съществени решения, които ще поддържат постоянни здравната и енергийната системи “, сподели той.

Заев посочи, че са се управлявали от императива за устойчиво парламентарно болшинство и преустановяване на обструкциите в Народното събрание.

„ Ефективността на Събранието е в полза на жителите и техните потребности, да се преодолеят блокадите посредством разговор в Народното събрание и да се даде мощ на държавното управление за използване на програмните политики, за които се договорихме и които са в полза на жителите, “ сподели министър председателят.

Новото болшинство, акцентира той, е отговор на настояванията и потребностите на жителите за непоклатимост.

„ Обединихме се към общата решителност, че в тези моменти най-важното е действието на институциите с цялостен потенциал и поемането на ясно дефинирана отговорност пред жителите. „ Това е извънредно значимо във време на съществени провокации у нас и в международен мащаб “, сподели Заев.

Той осведоми, че " Алтернатива " поема отговорността със личен личен състав и ще назначи министър на опазването на здравето, министър на осведомителното обслужване на популацията и министър без портфейл, отговарящ за диаспората. Правителството, сподели той, ще има няколко министри без портфейл, с цел да се оправи по-добре с всички вътрешни и световни провокации.

„ Алтернатива “ ще назначи и трима заместник-министри, един от които в Министерството на образованието и науката, един в Министерството на културата, а третото ведомство следва да се прецизира, макар че е обсъждано като заместник-министър на земеделието.

„ Алтернатива “ ще поеме отговорност за ръководството на управителните органи в няколко институции на централно и районно равнище. Сред най-важните са МЕПСО (македонския електропреносен оператор), Фондът за здравно обезпечаване, Железници и Транспорт, Клиничен център – Тетово, Агенция за задгранични вложения и други

Страната излиза от политическа рецесия, сподели ръководителят на „ Алтернатива “ Африм Гаши, като означи, че от събота парламентарното болшинство се е нараснало, нормализирало и разширило.

„ Шестдесет и четири народни представители ще образуват парламентарното болшинство и ще работят почтено и съществено, с цел да излезем от здравната, енергийната и икономическата рецесия, която всички ние усещаме “, сподели Гаши.

Според него „ Алтернатива “ е била изправена пред доста сложен интервал и предизвикването дали да продължи там, където е, или да способства за историческия развой на започване на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Тези решения са във функционалност и в полза на държавната и районна непоклатимост и в полза на албанците и всички жители у нас.

Гаши показа деветте точки, т.е. контрактуваните правила, които ще надградят или добавят държавната стратегия.

Те се отнасят най-много за европейска интеграция, икономическо богатство на хората, уравновесено районно развиване, господство на закона и бързо и качествено и даване на услуги на жители от институциите.

Освен това е било контрактувано държавното управление на Република Северна Македония да активизира всички благоприятни условия на страната и обществото за започване на договаряния с Европейски Съюз, сполучливо привършване на всички глави и пълноправно участие в Европейски Съюз като стратегическа цел, във допустимо най-кратък период от време.

„ Правителството ще изпрати публично искане до Европейската комисия с искане на екип от самостоятелни специалисти за осъществяване на интернационално следствие на процеси, в чието решение се подозира политическо, като: „ Монструм “, „ Алфа “, „ Диво Населье “ „ Малкият Амир “, съобщи Гаши на конференцията.

Правителството ще одобри нов Закон за равнопоставеното районно развиване и ще работи за унищожаване на всички спънки за развиването на Липковския район, с цел да стане този район равнопоставен с всички останали райони в страната по съставен елемент на развиване.

Според съглашението държавното управление ще създава и ползва политики за одобряване на правата и ползите на всички лица и общности в страната и в допълнение за подкрепяне на фамилията като един от значителните съставни елементи на обществения живот.

Ще бъдат оценени цялостните закони и политики във връзка с битката с престъпността и корупцията и те ще бъдат насърчавани в посока на по-ефективно използване.

Законът за правосъдните реализатори ще бъде предефиниран, като се управлява на първо място от настояванията на жителите, с цел да бъде в по-голяма степен във функционалност на техните ползи, а по-късно и на ползите на институциите.

„ Правителството ще инициира процеса на създаване на Национална тактика за развиване и повишение на качеството на образованието, в която ще вземат участие всички заинтригувани страни в просветителния развой, както и политически партии, цивилен организации и интернационалните институции, а в това време държавното управление ще изпрати публично покана до интернационалните институции за оценка на локалните висши образователни заведения.

В съглашението с „ Алтернатива “ се показва, че държавното управление ще застане в икономическа отбрана на популацията и няма да допусне по-голямо нарастване на цената на тока от 20 % през 2022 година посредством субсидиране на жители и компании и други стопански ограничения.

Правителството ще работи и за повишение на качеството, успеваемостта и целесъобразността на даването на услуги на жителите и осъществяването на планове на всички равнища, като покачва равнището на отговорност, която заемащите държавни длъжности и държавните чиновници поемат пред жителите.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР