Скопие поиска извинение от София заради депортацията на местните евреи.

...
Скопие поиска извинение от София заради депортацията на местните евреи.
Коментари Харесай

Пендаровски иска извинение от България заради депортираните евреи преди 80 г.


Скопие изиска опрощение от София поради депортацията на локалните евреи. Искането пристигна от президента Стево Пендаровски в миг, когато в Северна Македония означават 80 години от заличаването на над 7000 евреи в лагера Треблинка.

Според Пендаровски на никое място в Европа болната идея, наречена " дефинитивно решение на еврейския въпрос ", не се е прилагала по-ефективно, както в окупирана по това време Вардарска Македония.

„ За да има помиряване, би трябвало да има опрощение за ролята на профашисткото държавно управление в София по време на депортацията на македонските евреи “, сподели Пендаровски.

По-рано денем в символ на респект към събитията от март 1943 година организацията на евреите в България " Шалом " разгласява фотоси от тютюневата фабрика в Скопие, откъдето локалните евреи са отведени.

Преди дни учени от Българска академия на науките разпространиха мнение, че депортацията е немска самодейност, а присъединяване на българските управляващи е в предварителния стадий на тази акция. Евродепутатът Андрей Ковачев доближи до секретни документи за неуспеха на опитите на Третият райх да наложи антисемитизъм в българското общество.

„ Тогава се е говорило за обединяване на България, само че това е прочувствената страна, само че на никое място никой не е признал, че тази територия, окупирана от германците, е част от българското царство. Аз съм горделив, че нацистите са оценявали българското общество като заблудено, че то не схваща за какво би трябвало да бъде против своите съграждани, съседи, своите сънародници евреите и Шеленберг написа до Берлин - нашите опити през цялото време са били обречени на крах “, описа той.

80 години по-късно откриватели и еврейски организации не са на единно мнение кой е отговорен за починалите над 11 000 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пиротско.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР