Скопие. От 18 юни до днес пространството между Охрид и

...
Скопие. От 18 юни до днес пространството между Охрид и
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Тресе се Македония

Скопие. От 18 юни до през днешния ден пространството сред Охрид и Ресен генерира слаби земетресения. През миналите две седмици броят на усетените земетресения надминава 30, съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Над 50 са с магнитуд 2 и по-голям, а съгласно Скопската обсерватория записаните събития са към 500. Днес в 12 без 20 минути (12:40 у нас) на 8 километра (км) източно от Охрид, и още по-близо до селата Косел и Лескоец, стана умерено земетресение с магнитуд 4.0 (Европейски сеизмологичен център). Това е към този момент най-силното земетресение, представящо нарасналата сеизмична интензивност. А тя, интензивността, се демонстрира покрай земната повърхнина – на дълбочини не по-големи от 5 км, от което следват релативно мощни резултати. Освен с плитък източник, серията трусове се дефинира и със седем събития с магнитуди сред 3.0 и 3.9. Епицентрите на записаните трусове разказват регион с размери 8-9 на 5-6 км. Съвкупността от осъществени слаби трусове не допуска огромна акуратност на локализация. И въпреки всичко, оптималният вероятен магнитуд се обрисува хипотетично сред 4.5 и 5.
Днешното разтърсване е провокирало суматоха измежду охридчани. В Охрид (55 хил.ж.) интензивността доближава V-VI степен по 12-степенната канара – всеобщо чувство, разбъркване и рухване на предмети от лавици, тук-там – напукани стени и повреди в гаражи. В околните до епицентъра села са вероятни разкъсвания на слаби връзки сред тялото и покривната структура на остарели здания. Не е за занемаряване и кумулативният резултат от многократни разтрисания. Курир и Танюг към момента не оповестяват за нанесени вреди. Земетресението е усетено в Ресен, Струга, Кичево и доста едва в Скопие и Тирана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР