Скопие да направи жест към България, ако иска да вдигнем

...
Скопие да направи жест към България, ако иска да вдигнем
Коментари Харесай

Кой ще върне костите на цар Самуил в България?

Скопие да направи жест към България, в случай че желае да вдигнем ветото и това може да бъде връщането на костите на цар Самуил у нас. Това шокирашо изказване направи тази заран в тв ефира депутатът от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев.

" Няма да вдигнем ветото, в случай че Северна Македония не даде гаранции и жестове, че ще извърши уговорките си. Един подобен жест е връщането на костите на цар Самуил у нас, сподели депутатът.

Костите на цар Самуил обаче се намират в Гърция и България от дълго време води договаряния в гръцките управляващи за тяхното връщане. Те не са под юрисдикцията на Скопие и да се слага като изискване пред районен съд Македония връщането им в България в подтекста на повдигане на ветото е необяснимо, в случай че Сабрутев не е объркал историята.

Епицентър. бг научи, че министър председателят Кирил Петков сложил " задача " пред български историци да създадат всичко допустимо, да дадем на гърците, каквото желаят, с цел да получим мощите на цар Самуил, " тъй като с този акт желал да остане в историята ".

КАКВА Е ИСТОРИЯТА С КОСТИТЕ НА ЦАР САМУИЛ

През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата „ Свети Ахил " на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро и в десния ѝ наос открива четири богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието.

Следват научни и исторически проучвания и Муцопулос стига до извода, че това са останките на цар Самуил и негови близки роднини – на сина му Гаврил Радомир и на племенника му Иван Владислав.

Впоследствие тази позиция се поддържа и от български специалисти, които също са изследвали костите.

Много е значимо, че единствено на 5 км от остров " Св. Ахил " е селцето Герман, където в средновековната черква " Св. Герман " е открит извънредно значим исторически надпис. В него се споделя, че през 993 година цар Самуил е погребал там родителите си Никола и Рипсимия, както и умрелия си брат Давид.
Очевидна е връзката с обстоятелствата от фамозния Битолски надпис, приет за достоверен даже от " скопските историчари ", в който са отразени последните години на десетилетните българо-византийски войни.

Когато е изписан Битолския надпис, Самуил е към този момент мъртвец (6 октомври 1014 г.); през март 1015 година е умрял неговият наследник и правоприемник Гавраил Радомир, а на престола сега е племенникът му и наследник на най-големия му брат Арон, Иван Владислав, който ръководи страната до гибелта си през февруари 1018 година

Именно той поръчва на каменоделците да издълбаят триумфалния надпис от Битоля. В него той самичък се показва като " български самовластник ", който " беше българин родом, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, наследник на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен ".

Текстът оповестява също, че през 1015 година владетелят е построил битолската цитадела " за леговище и за избавление, и за живота на българите ". Едва ли може да се каже по-ясно кой е Иван Владислав, какъв е по генезис неговия чичо Самуил, какви са родителите му Никола и Рипсимия и кой е техният народ!

Така гръмва сензацията, наречена " Гроба на цар Самуил ". Николаос Муцопулос обаче е наскърбен от отношението на гръцката страна към находките му. По личните му думи научната колегия там умишлено резервира ледено безмълвие. Мълчание, което радикално се отличава от големия екстаз в Гърция при откриването през 1977 година от археолога Манолис Андроникос край Вергина на заравяне, интерпретирано прекомерно хипотетично като гробница на Филип ІІ Македонски.

Затова Муцопулос издава книгата за изследванията си в България. Направени са и възстановки по черепа на Самуил, позволяващи през днешния ден да забележим облика на един от най-великите български царе.

Николаос Муцопулос е награден с купата " лекар хонорис идея " на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", а през 2010 година и на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".

На церемонията в Пловдив той трогателно декларира: " За мен ще бъде същинско благополучие, в случай че костите на Самуил бъдат пренесени най-сетне в България ".

„ Цар Самуил е бил доста умен. Повлиял е върху голяма част от Южните Балкани. Убедил е хората да го следват. Бил е обективен и правилен. Преди всичко, прекратил несправедливото данъчно облагане. А византийците са били просто непоклатими в тази област, изключително във връзка с общностите, които са се занимали с отглеждане на животни, към власите. Те трябвало да заплащат налози още преди да са продали сиренето си. Това ги огорчавало. И Самуил поставил край. Тоест бил е политик, огромен политик “, споделя откривателят на светините проф. Николаос Муцопулос:

Понастоящем костите се намират в хранилище в музея за византийско изкуство в Солун.

„ Ако гърците гледат на тях повече като на инвентар от археологически разкопки, за нас те са светиня и по тази причина би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да си ги върнем”, безапелационен е историкът проф. Пламен Павлов.

Гърците също по този начин би трябвало неотложно да ни върнат и Десницата от мощите на Свети Иван Рилски, която се намира в девическия манастир „ Успение Богородично “ на остров Тинос. Там се крие изчезналата част от мощите на Светеца, които от 1469 година са в Рилската обител.

Според проучвания на съветски и гръцки учени Десницата на Свети Иван Рилски, която от края на X в. е била в съветския град Рилски, е пренесена преди повече от столетие в Гърция.

През 2014 година в България потегли петиция, която показваше желанието на доста българи костите на Самуил да бъдат върнати в днешна България. Светините бяха показани на президента Росен Плевнелиев и на цар Симеон по време на техни визити в Гърция.

Гърция е подготвена да направи замяна за костите, в случай че получи няколко остарели византийски ръкописа, които в този момент се намират в България. Този въпрос бе неведнъж поставян пред Бойко Борисов по време на неговото ръководство, само че българските историци и по- особено проф. Аксиния Джурова, която съхранява тези византийски ръкописи, отхвърлят да създадат тази замяна.

През 2015 година тогавашният министър председател Бойко Борисов отхвърли среща с Вселенския патриарх Вартоломей I, несъгласен с претенциите му да върнем църковни реликви.

" Вартоломей от дълго време ги желае тези светини. Те в действителност са неповторими, доста скъпи и България никога не трябва да се разделя с тях. Моя отвод Вселенският патриарх е получил още в първия ми мандат като министър председател. Оттогава обаче по разнообразни канали се пробват да ме нападат. Нещо повече - Гърция се пробва да изтъргува тези полезности против костите и плащаницата на Самуил ", изясни министър председателят.

Това все едно е договорка " кон за кокошка ", разяснява и тогавашният началник на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него въпросните реликви са избавени от нашата войска в обитаемата от българи Северна Гърция.

" Малко унизително е за страната ни, само че гърците слагат едно доста огромно изискване за връщане на костите против връщане на всички реликви, които нашата войска е взела през Първата международна война от два манастира в Северна Гърция ", споделя проф. Младен Григоров, един от основателите за връщане на костите на цар Саумил в България. Той споделя, че на гроба на Самуил гърците не позволяват и кръст да сложим, там няма нищо.

„ Костите на цар Самуил и на последните двама царе от Първото българско царство са затворени в подземията на Византийския музей в Солун. За гърците тези мощи нямат никакво значение. Време е още веднъж да създадем приходи пред нашата южна съседка те да бъдат пренесени у нас “, съобщи през 2021 година археологът проф. Николай Овчаров.

„ Мястото на тези мощи е в родината им – България, по този начин ще се извърши и заветът на техния изобретател, гръцкия археолог проф. Николаос Муцопулос “, приканва Овчаров.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР