Склонни сме да се доверяваме лесно на лидерите на мнение,

...
Склонни сме да се доверяваме лесно на лидерите на мнение,
Коментари Харесай

Институтът „Ройтерс“: Публичните личности са изиграли голяма роля в дезинформацията за COVID-19

Склонни сме да се доверяваме елементарно на водачите на мнение, само че дали е целесъобразно? Проучване на института „ Ройтерс “ към Оксфордския университет откри, че обществените персони са изиграли огромна роля в разпространяването на погрешна информация за COVID-19 в обществените мрежи, съобщи Social Media Today.

Специалистите са анализирали извадка от 225 текста с информация, оценена като погрешна или подвеждаща, оповестени в интервал януари-март 2020 година. По този метод те са наблюдавали разпространяването на подправени обстоятелства в обществените мрежи и какъв е отговорът на платформите, в които са споделени.

Така доближават до извода, че най-често споделяни са модифицирани материали и такива, в които истината е леко изкривена, вместо да бъде показана откровена неистина. Те означават още, че са разкрили манипулирани фотоси, които не показват обективно действителността.

Когато специалистите разгледали по какъв начин се популяризира дезинформацията, забелязали, че потребителите с огромни бази почитатели, в това число звезди и политици, са изиграли основна роля за валидирането и циркулирането ѝ в пространството. Например артистът Уди Харелсън е споделил доктрина, съгласно която кулите за 5G са съдействали за разнасянето на болестта от ковид.
woody.webp
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР