Складът за машините с предизвестие за изтекъл договорОчаква се до

...
Складът за машините с предизвестие за изтекъл договорОчаква се до
Коментари Харесай

В ЦИК решават как да търсят IT експерти за вота

Складът за машините с предупреждение за изминал контракт
Очаква се до края на месеца да се разгласи социална поръчка за логистиката

Частната компания желае нарастване на наема

До края на идната седмица се чака ЦИК да реши дали да има социална поръчка за логистиката на вота, която включва намиране на превоз за доставка на устройствата за гласоподаване до секциите и подписване на контракти с към 2 500 техници.

В комисията имало разногласия дали техниците да не се набират от регионалните шефове, както било на частичните избори за кметове. Според членове на ЦИК по-вероятно е да се разгласи поръчка и да се наеме компания, която да обезпечи превоза и техниците. Досега това се правеше от “Сиела норма” и ЦИК за първи път ще би трябвало да се оправи и с този проблем.

Според Изборния кодекс организационно-техническата подготовка на изборите се прави взаимно с Министерски съвет. В комисията чакат отговор от служебното държавно управление и по-конкретно от министъра на превоза каква помощ ще могат да получат оттова.

Все още никой не приказва и за нужното образование на техниците, които ще обезпечават редовността на устройствата за гласоподаване в деня на вота. Очакванията са да бъдат наети миналогодишните хора, чиито данни се пазели в Министерство на вътрешните работи. Причината да са там, е че преди да получат достъп до машините са били тествани от полицията за “чисто минало”.

Все още в ЦИК не са решили и от кое място ще наемат и към 200 софтуеристи, които да конфигурират листите за гласоподаване в устройствата.

“Труд” научи, че има проблеми и със склада, в който се съхраняват машините. От частната компания, която е притежател на пространствата, са пуснали предупреждение, само че нямало заплаха да се наложи складът да се освобождава преди вота, увериха от ЦИК. От компанията са поискали нарастване на наема поради инфлацията, както и средства за товоро-разтоварна активност, осъществявана от служащите и за дежурствата на чиновници в помещението. Досега месечният наем за помещението бе 110000 лева От ЦИК споделиха, че са писали 5-6 писма до държавното управление на Кирил Петков, с които са упорствали да се откри помещение, което да е държавна благосъстоятелност. От кабинета даже не са дали отговор на писмата, изпратени от комисията.
През идващите седмици, до края на август следва да се ремонтират всички устройства, които са дефектирали. Този ремонт по контракт за следгаранционно обслужване ще се извърши от “Сиела норма”.

От ЦИК предизвестиха, че не трябва да се подценява и казусът с превозването на машините и припомниха миналогодишния скандал откакто се оказа, че от Еконт са предложили услугите си и разкарват машини из страната. Тогава към 70 устройства бяха конфискувани от Министерство на вътрешните работи откакто се откри, че са разнасяни от Еконт.

“Действително ужасно доста техническа работа е дадена на изборната администрация -ЦИК. Нашето предложение е изпълнителната власт, Министерски съвет, до обезпечи по-голяма поддръжка в техническата част за провеждането на изборите.” Това заяви преди дни Стоил Цицелков - ръководител на Обществения съвет към ЦИК, който оцени като “лоша организация” нуждата машините да се съхраняват на частен терен, охраняван от жандармерията. Той бе безапелационен, че е належащо контролно преброяване на хартиени разписки от ЦИК, “докато отпаднат всевъзможни подозрения, че това, което ние гласуваме, е това, което излиза като резултатът”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР