Скептицизъм по отношене на изгледите за съставяне на правителство и

...
Скептицизъм по отношене на изгледите за съставяне на правителство и
Коментари Харесай

Борисов е скептичен, че следващият парламент ще може да формира правителство

Скептицизъм по отношене на изгледите за сформиране на държавно управление и след тези избори изрази водачът на ГЕРБ и някогашен министър-председател Бойко Борисов. Той обоснова изказванието си с думите, че съгласно него нито една партия не е подготвена да ръководи страната в актуалната рецесия, в това число и ГЕРБ. Борисов направи тази прогноза на конференция в партийната централа, на която се появи изненадващо и в началото изслуша седнал измежду публицистите, а откакто започнаха журналистическите въпроси се причисли с принуда към сътрудниците си, с цел да им отговори.

Борисов не изключи опцията да се коалира с всички обединения, които имат късмет да влязат в Народното събрание, само че единствено " в случай че им пристигна разсъдъка ". " След като сме похарчили половин милиард и видиме по какъв начин ни подреди народът, би трябвало да се опитаме да създадем държавно управление. Как, по какъв метод оставам на умниците да решат. ", съобщи водачът на ГЕРБ. Той не пожела да отговори непосредствено на журналистическо питане дали завръщането на Делян Пеевски в политиката би помогнало за бъдеща коалиция с Движение за права и свободи и добави, че на първо време желае да види изборните резултати. Борисов акцентира, че договаряния за бъдещи обединения ще бъдат водени след изборите, само че загатна, че към този момент е бил издирван от " емисари " от разнообразни партии за диалози по тематиката.

На въпрос за какво към този момент два пъти се кандидатира за народен представител, а по-късно се отхвърля да бъде подобен, Борисов отговори, че го прави, с цел да си води листата и хората да виждат, че взе участие в акцията, а " два пъти излизам, тъй като не желая да имам депутатски имунитет, да може да се развихри Рашков ".

Бойко Борисов разяснява и изявлението на съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, съгласно който ГЕРБ и Движение за права и свободи са сговорили с други партии, с цел да им попречат да се записват за изборите през ноември. Според Борисов отговорни за случая били самите хора от обединяването, които били подготвили документите " неспособно ". " Вместо да си признаят грешката и да кажат " отговорни сме, дано ЦИК ни допусне, той употребява клишето ГЕРБ и Движение за права и свободи. Христо Иванов споделя тази нелепост, с цел да ни оскверни нас ", сподели Борисов и добави, че по този метод Иванов си изкарва яда от това, че Кирил Петков и Асен Василев са създали партия, върху ГЕРБ. " Какво единствено си бършеш ръцете с нас, не сме салфетка, че да се избършеш, това е безсрамие от негова страна ", обърна се ядно някогашният министър-председател към Христо Иванов. Миналата седмица съпредседателят на " Демократична България " от присъединяване в изборите поради случая с листата на обединяването в Стара Загора.

Борисов не пропусна да нападна и президента Румен Радев и работата на служебното държавно управление. Той упрекна медиите, че отразяват събития на Радев без да желаят в допълнение възнаграждение за това, макар че върви предизборна акция. " Той би трябвало да заплаща, както и ние ", съобщи Борисов. На изборите през април, когато третото държавно управление на Борисов беше към момента на власт, някогашният министър председател използваше обстановката, с цел да обикаля из страната с държавния автомобил, а включванията му от джипката бяха отразявани от всички медии.

" Бях се обзаложил, че до Нова година цената на тока за бизнеса ще стигне 600 лв.. А още през днешния ден токът мина тази граница - 625 лв.. И за похлупак Радев желае да прави среща с държавни сдружения, като се намира в акция. Интересно ми е ще му вземете ли пари за отразяването ", попита водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който не бе измежду участниците на конференцията, се включи неподготвено в брифинга.

Поводът за конференцията, свикана от ГЕРБ, бе импортираният преди броени дни в Брюксел План за възобновяване и резистентност, по който се чакат безплатни финансови средства в размер на милиради евро. От партията на Борисов показаха удовлетворение, че документът се приближава оптимално до този, препоръчан напролет от държавното управление на ГЕРБ, само че разкритикуваха проекта в частта за енергетиката. Според тях топлоелектрическите централи, работещи с въглища, действително ще затворят през 2026 година, а не както дават обещание президентът Румен Радев и служебният кабинет - след 20 години.

" Голяма част от препоръчаните вложения ще провокират противоположен резултат, те са включени без разбор, без професионален и публичен спор ", съобщи някогашния вицепремиер Томислав Дончев, съгласно който в проекта било записано, че датата, когато се затварят централите на въглища, няма да е 2038 година, както споделя президентът, а 2026 година След тази дата щели да работят единствено мощностите на природен газ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР