Скелет на много висока жена от Средновековието бе открит на

...
Скелет на много висока жена от Средновековието бе открит на
Коментари Харесай

Супер находка на Небет тепе: Откриха скелета на снажна краса...

Скелет на доста висока жена от Средновековието бе открит на разкопките на Небет тепе. Те са част от проучването на терена и от огромния план „ По крепостните стени на Филипопол ".



„ Скелетът е женски. Дамата е висока 1,67 метра и това е доста за жена от Средновековието. Костите са доста добре запазени”, сподели археологът София Христева. Възрастта й към момента не може да бъде избрана.

Откритите тази година общо 6 скелета на терена ще бъдат изследвани за възраст и възможни аргументи за гибел от основния правосъден антрополог гл. ас. доктор Павел Тимонов.

„ Досега на този терен са открити общо 21 скелета. Смятаме, че през 13-14 век мястото се е оформило като некропол”, сподели София Христева.

Теренът, който се изследва, е с повърхност 80 квадратни метра. Екипът откри тази година кирпичена къща от втората половина на 12 и началото на 13 век. Отстрани на нея има огромна маза.



Открита е и втора къща от този интервал, която е със застроена повърхност 25 квадратни метра и е от камъни, зидани с тиня.

Екипът продължава изследванията и под този феодален слой се чака да доближи до римския Филипопол.

Крепостната стена тук е издигната през 45 година след Христа. Първоначално тук е минавала улица, която по-късно е била отстранена и на нея са вдигнати къщи.

През 12-13 век тук е имало къщи, като по-късно мястото запада и през 14 век става некропол.

Не е ясно какво ще бъде намерено там. „ Скалата от тепето внезапно потегля надолу на този терен. Тепърва ще забележим какво може да се резервира и кои сектори да се шкартират”, изясни София Христева.

Разкопките на югозападната страна на Небет тепе са част плана " По крепостните стени на Филипопол ". Той включва и Източната врата, само че там работата е на равнище реституция. В края на предходната година община Пловдив завоюва финансиране за плана.

Предвижда се повече от 8 милиона лв. да бъдат вложени за социализацията на тези археологически монументи, като над 6 милиона е безвъзмездното финансиране от Оперативната стратегия " Региони в напредък ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР