Скъпоценните метали и особено златото си остават "адекватен клас активи"

...
Скъпоценните метали и особено златото си остават "адекватен клас активи"
Коментари Харесай

Голдмън предпочита реалното пред виртуалното злато

Скъпоценните метали и изключително златото си остават "адекватен клас активи " в модерните инвеститорски портфейли, макар неналичието на рентабилност. И макар възникването на нови примамливи капиталови благоприятни условия като криптовалутите. Това е заключението от изследване на специалисти на "Голдмън Сакс груп ". Все отново дебатът по тематиката злато против Bitcoin евентуално ще продължи и през идващите години.

Златото печели съревнованието с криптовалутите в случаите, когато двата вида активи се правят оценка по основни характерности на парите, разясняват специалисти на "Голдмън Сакс груп ". Те прибавят, че страхът и съхранението на персоналното благосъстояние са главните мотори на търсенето на жълтите кюлчета.

Инвеститорите са нараснали каузи на златото в портфейлите си поради възходящата неустановеност. Което удостоверява обичайна роля на страха като основен мотор на златните "апетити " в кратковременен и средносрочен аспект. Докато опазването на активите е дълготраен фактор, годен изключително за разрастващите се пазари. И най-много за Китай, където упованието за напредък на приходите през идващите няколко десетилетия ще поддържа търсенето на скъпоценния метал. Докато в тази ситуация с Bitcoin високата степен на съмнения на цените прави цифровата валута сложна за мелене от вложителите - макар впечатляващите й достижения през тази година. След като стартира 2017-а с цена от към 1000 щ. $, след това Bitcoin скочи до съвсем 6 хиляди $ (5856.10). А на 18 октомври виртуалните пари се разменяха против 5.240 щ. $. За съпоставяне, през същия интервал златото е поскъпнало с едвам 12 %.

Битката сред златото и Bitcoin зависи от четири фактора, по множеството от които жълтият метал е пожеланият избор на вложителите, заключават банкерите от "Голдмън Сакс ". Сравненията сред двата актива са направени по няколко признака, присъщи за парите, а не за технологията на производството им - blockchain.

Златото печели по индикатора продължителност, тъй като криптовалутите са много податливи на хакерски офанзиви посредством онлайн портфейли, посредством потребителски компютри или смарт телефони и са застрашени от регулаторен, мрежови и инфраструктурен риск по време на рецесии.

Bitcoin пък има преимущество по признака преносимост. Защото превозването на златото излиза скъпо - и поради тежестта му, поради нуждата от мощна и сигурна защита, а и от високите вносни мита в някои страни, като да вземем за пример Индия. Докато преместването на Bitcoin става доста по-бързо и по-евтино.

Наличието на злато и на други скъпоценни метали в земните глъбини е лимитирано, което предопределя и съществуването на същинската материална стойност. Докато при цифровите валути тя липсва, тъй като е елементарно да се основат други възможности. Това значи, че няма ефикасен надзор върху предлагането им на макроикономическо равнище, нито пък заплаха от ограничение на предлагането.

Златото печели и по характерността "разчетна стойност ", тъй като то съхранява по-добре покупателната си мощност и има надалеч по-скромни дневни промени на котировките. Докато размахът на съмненията на курса Bitcoin/щатски $ е приблизително съвсем седем пъти над златния през 2017-а, пресмята "Голдмън Сакс ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР