Скъпоструващо и сложно почистване възстановява река Сена във френската столица

...
Скъпоструващо и сложно почистване възстановява река Сена във френската столица
Коментари Харесай

Властите в Париж започват кампания за чисти води в река Сена

Скъпоструващо и комплицирано разчистване възвръща река Сена във френската столица тъкмо в точния момент за Олимпийските игри в Париж през 2024 година Градът и неговият район имат за цел да трансфорат мътните води на Сена в място за осъществяване на плувни надпревари навън, споделя Агенция Франс Прес.

Крайният период за осъществяване на Олимпийските игри през 2024 година даде подтик на почистването, което се прави от десетилетия.

Без императива да бъдат подготвени за 10 500 олимпийци през юли и август идната година, последвани от 4400 параолимпийци, чиновниците на кметството на Париж признават, че финансирането на многостранното изпитание на стойност 1,4 милиарда евро щеше да отнеме още доста години.

Освен че ще бъде хазаин на надпревари по плуване навън, Сена ще бъде централна част от невижданата гала по откриването на Олимпийските игри в Париж. За първи път откриването ще се състои не на стадион, а около реката и нейните крайбрежия.

Олимпийските състезатели по триатлон и маратонско плуване ще тръгнат от богато украсения мост Александър III в сърцето на столицата.

Олимпийският закон, признат през 2018 година, дава на закотвените лодки две години , с цел да се свържат с канализационната мрежа на Париж. Подобряват се и пречиствателните станции за отпадъчни води на Сена и на нейния приток Марна.

Повече от половин милиард евро се изразходват за големи резервоари и други публични действия, с цел да се понижи нуждата от изхвърляне на непречистени отпадъчни води, натоварени с бактерии, в Сена след значителни превалявания .

Едно от оборудванията за предпазване е изкопано до парижката жп гара Аустерлиц.

Гигантският контейнер ще поеме еквивалента на 20 олимпийски плувни басейна със нечиста вода, която в този момент ще се пречиства, вместо да се изхвърля в реката посредством дъждовната канализация.

От кметството настояват, че качеството на водата към този момент се усъвършенства и че доста типове риби се завръщат.

Властите настояват, че пробите, взети всекидневно през юли и август предходната година в сектора от реката, където ще се състезават олимпийците и параолимпийците, са посочили, че качеството на водата е преобладаващо " положително ".

След игрите реката ще бъде отворена за всички през лятото на 2025 година Кметството оповестява, че се изследват пет евентуални места за къпане в самия Париж, а други са малко по-далеч.

Длъжностните лица се надяват, че след толкоз доста години, когато плуването в Сена беше немислимо, парижани ще стартират да усещат, че е безвредно да се върнат във водата.

Перспективата за разхлаждащи гмуркания в реката би трябвало да помогне на френската столица да остане годна за живеене по време на все по-честите горещини.
 Париж със незабавни ограничения поради рисковото повишаване на Сена
Париж със незабавни ограничения поради рисковото повишаване на Сена

Проливните дъждове заплашиха френската столица от наводнения

Възможно е тя да въодушеви и други градове да влагат във възобновяване на своите водни пътища.

" Това ще провокира талази, по този начин да се каже, по целия свят, тъй като доста градове следят Париж ", споделя Дан Анджелеску, академик, който следи качеството на водата в Сена за кметството.

" Това е началото на едно придвижване ", споделя той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР