Скъпи съграждани,12 октомври е Ден на българската община. През 1998

...
Скъпи съграждани,12 октомври е Ден на българската община. През 1998
Коментари Харесай

12 октомври е Ден на българската община

Скъпи съграждани,
12 октомври е Ден на българската община. През 1998 година, водени от желанието да се сътвори нова традиция в историята на българските общини, която да свързва предишното, сегашното и бъдещето на локалното самоуправление в България, делегатите на Общото заседание на Национално съдружие на общините у нас вземат решение отбелязването на този ден.
На тази дата през 1882 година в брой 117 на Държавен вестник е оповестен първият Закон за общините и градското ръководство. В него за първи път се регламентира активността на общинските препоръки, на кметовете и техните администрации.
Днес, по този мотив се обръщам към всички поданици на община Силистра, към кметовете от цялата страна, към работещите в общинските администрации, с благопожелание за здраве и потребен труд. Дейността на локалната власт е от изключително значение за хората. Ние стоим най- покрай проблемите и насладите, до идейните инициативи, до фантазиите за развиване, до визията на жителите за града и общината ни. За това на всички благопожелавам деня, в който сме обединени от блян за прогрес.
Ще си разреша и да припомня, че през 169 година императорът мъдрец Марк Аврелий афишира Дуросторум за самоуправляващ се римски град – муниципиум, което ни прави една от първите демократични общности на самоуправление.
През 2021г на своето съвещание Министерският съвет одобри Решение, с което афишира 12 октомври за Ден на българската община и локалното самоуправление. Правителственото решение е взето по предложение на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), импортирано от министър-председателя.
Честит празник!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР