Скандално отстраненият управител на МБАЛ Велинград“ д-р Данчо Гурдев е

...
Скандално отстраненият управител на МБАЛ Велинград“ д-р Данчо Гурдев е
Коментари Харесай

Отстраненият управител на МБАЛ Велинград с къща за половин милион лева

Скандално отстраненият шеф на МБАЛ „ Велинград “ доктор Данчо Гурдев е горделив притежател на нова къща за близо 500 000лв. Просторният парцел в центъра на СПА столицата е закупен през ноември 2022г. до момента в който Гурдев към момента ръководи лечебното заведение в града. Почти 33 годишен анестезиологът, който твърди по време на ръководството си пред Общинския съвет в града, че взима заплата сред 2 000 и 3 000лв. в действителност се оказва, че има и странични приходи. Запознати в града се питат от кое място са те и дали Гурдев не се е сдобил със средствата за финансирането на покупката на парцела посредством бюджета на болничното заведение.

По-рано стана ясно, че даже брачната половинка на Гурдев е била назначена от него на работа в МБАЛ Велинград без нужния учебен ценз. Конфликтът на ползи за това предопределение към този момент се проверява от КПКОНПИ, а виновните институции в града би трябвало да ревизират и по какъв начин и за какво МБАЛ „ Велинград “ продължава да заплаща наема на към този момент освободения шеф на лечебното заведение, който все още, макар, че е придобил парцел -къща, към момента населява апартамент, нает от болничното заведение.
-->
Явно всичко е допустимо за някогашния шеф на болничното заведение, за който след разкрития стана ясно, че е извършвал злоупотреби и е разходвал общински средства за стотици хиляди лв. без позволение от Общинския съвет в града. Именно поради тях той бе и предварително освободен. Решение, което той апелира и с помощта на политическите си връзки и поддръжка от партии Областният шеф на Пазарджик връща за преразглеждане от Общинския съвет в града. Във Велинград обаче се приказва, че Гурдев по всякакъв начин ще се опита да забави прегласуването, с цел да не се впише новоизбрания шеф на лечебното заведение в Търговския указател. Ако това стане той ще изкара нескрито всички противозаконни дейности, които Гурдев е предприемал по време на ръководството си, доказващи устрема му да банкрутира общинската болница.

Преди дни стана ясно и за тесните връзки на лекаря с членове на Комисията по избора му за Управител на общинското лечебно заведение. Той е бил позволен до него нелегално, защото общият професионален стаж на Гурдев e под изискуемия най-малко от 5г., а управническия отсъства. За да заеме длъжността Гурдев е трябвало да има най-малко 3г. управнически опит. Той има тапия за Здравен мениджмънт-задължителна за заемането на поста „ Управител “, само че тя е едвам от няколко месеца преди да бъде публично определен за Управител на общинското лечебно заведение през май 2022г. Той даже придобива компетентност по анестезиология и интензивно лекуване 5 месеца преди да бъде определен за поста. Гурдев е подписал Декларация с удостоверение на професионалния си опит, която се оказва с погрешно наличие и той предстои на прокурорска инспекция за това.

След като поста му е „ организиран “ благодарение на членовете на Комисията Емил Моллов и доктор Цветелина Спиридонова, Гурдев стартира да връща жестовете към тях.

Като към този момент настоящ шеф на МБАЛ Велинград Гурдев е пренасочвал пациенти за лекуване към МБАЛ „ Хигия “, на която Спиридонова е притежател и шеф. Жест, които Гурдев е направил явно от признателност поради уредения му благодарение на Спиридонова и извоюван конкурс. В средите се приказва, че откакто е отхвърлен от поста, Гурдев скоро ще бъде още веднъж назначен на работа в частната болница. Спиридонова пък ще бъде също тествана от прокуратурата поради Декларация с погрешно наличие, която подписала като член на Комисията по желание на шеф на Велинградската болница, съгласно чл.45 от Правилника за използване на Закона за обществените предприятия, в която показва, че няма участия в търговски сдружения, нито че е шеф или член за ръководство и надзор. Това обаче изрично не дава отговор на истината, защото от Търговския указател е видно, че Спиридонова е в Съвета на шефовете на МБАЛ  “ХИГИЯ ” и има още управителни длъжности като шеф или съучастник в голям брой сдружения, което опонира на подписаната от нея декларация.

Докато абсурдът във Велинград кипи, болничното заведение продължава да е на загуба, макар изказванията за положителното й финансово положение, на освободения й към този момент шеф доктор Данчо Гурдев.  

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР