Скандалният бивш градоначалник на Неделино – Стоян Беширов ще бъде

...
Скандалният бивш градоначалник на Неделино – Стоян Беширов ще бъде
Коментари Харесай

Лошо му се пише на бившия кмет на Неделино

Скандалният някогашен градоначалник на Неделино – Стоян Беширов ще бъде изправен пред съда поради заграбване на 1.2 млн. лева държавни средства с измислени контракти за строителство. 

Заедно с него на подсъдимата пейка ще седне и заместничката му Румяна Караиванова, както и общински съветници и предприемачи, чиито компании са забъркани в източването на голямата сума.

Странното в тази ситуация е, че развръзката идва след осемгодишно разтакаване. Разследването завърши за „ скромните “ три години. След това обаче стана ясно, че обвинителният акт на смолянските прокурори, е цялостен с неуместни неточности и разминавания във обстоятелствата. Наложи се обвинителният акт да бъде връщан два пъти за корекция. Третият път се оказа несполучлив, а през идващите пет години не се случи нищо по делото.

На всичкото от горната страна Народно събрание закри Специализирания углавен съд, който трябваше да гледа делото. Така стотиците папки по делото, пълнещи два микробуса, още веднъж бяха върнати в Смолян в очакване тамошните магистрати да насрочат дата за делото.
Ако бъде приет за отговорен, Стоян Беширов може да изкара зад решетките две десетилетия по обвиняването в длъжностно заграбване на средства в изключително огромни размери. 

Юристи разкриват, че около излетите през последните години милиарди левове за язовири, поправки на пътища или свлачища, занапред се чакат още стотици каузи като това на Беширов. На пръв взор схемата, по която е работил неделинският кмет е съвършена, стига някоя от останалите институции да не надзърне на място по какъв начин се харчат държавните средства. 

Още преди 10 години Беширов си дава сметка, че най-хубавият вид за прибиране на големи суми по комисионни, са договорите за ремонт и строителство, стига да налучкаш по какъв начин да заобиколиш закона. За да избегне гафа по явяване на компания, която да предложи по—ниско оферта, градоначалникът прекарва договорите по линия на бедствията и повредите.

Така цените биват неколкократно повишени, а голяма част от парите се връщат като ресто за упълномощилия контракта властник.
За злощастие на Беширов обаче Неделино не е било застигано от апокалипсис. Това обаче не му пречи да си го измисли.

Така той си съчинява проблеми с прелели реки, провокирали свлачища или проваляне на подпорни стени. Тези измислени бедствия се трансформират в причина за искане на незабавно финансиране от държавния бюджет. Получените от държавната хазна 3.5 млн. лева биват мигновено усвоени от близки до него компании. Странното е, че никой от служителите не си прави труда да ревизира на място. 

Сред най-скандалните контракти е този за създаване на нов яз в р. Неделинска край с. Крайна. В документите той показва, че бентът се нуждае незабавен ремонт, с цел да се обезпечи питейна вода на Неделино, защото е бил развален от измислено наводняване. За задачата небрежно бива изфабрикуван и план, предусещащ построяването на подпорна стена с дължина 73 м. и височина 5 м.

След куп страховити отчети, Неделино въпреки всичко получава 1 млн. лева за възобновяване на въпросния яз, чието положение съгласно Беширов заплашва живота и здравето на хората. Средствата несъмнено са усвоени, а по документи е построена съвършена стена. 

Назначената след това експертиза потвърждава, че построеното оборудване е доста надалеч от подпорна стена. Освен това нахвърляните безсистемно камъни освен, че по никакъв метод не помагали на родопското градче, а даже създавали риск от пораждане на наводняване при по-силен дъжд.

Колкото и да е абсурден този контракт, по него въпреки всичко бива осъществено нещо. Останалите изключителни поправки, са безусловно откровени обири. Такъв е казусът с детската градина в Неделино, с който се занимава проверяващият публицист Васил Иванов.
Оказва се, че посочената промяна на дограмата е подправена. Същата дограма е била заменена шест години преди този момент с дарения от японското държавно управление в размер на 60 хиляди лв..

Шест години по-късно постройката на детската градина е надали не пред срутване и се нуждае от 80 хиляди лв. за промяна на дограмата. При все, че средствата са усвоени, дограмата си остава остарялата. Единствената разлика, са поизмитите стъклопакети и отстранената табела.

За разлика от стотиците репортажи, които потъват безследно в прокуратурата, въпреки и осем години по-късно, репортажът на Васил Иванов докара дело на крадливия някогашен кмет на Неделино – Стоян Беширов.
Източник: Уикенд 
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР