Скандалите влияят на първа стъпка за отказ от гласуване. Първото

...
Скандалите влияят на първа стъпка за отказ от гласуване. Първото
Коментари Харесай

Буруджиева: Скандалите демотивират избирателите

" Скандалите въздействат на първа стъпка за отвод от гласоподаване. Първото нещо, което внушават сходни кавги, е, че няма никакво значение от твоя глас - той някъде се губи, някой различен управлява, някой различен нещо прави ".

Това сподели в предаването „ Тази сутрин” политологът доцент Татяна Буруджиева.

„ Този вид мотивация, която следим още от 90-а година насам във връзка на легитимността и честността на изборите, сега с този скандал още веднъж намира среда да се задейства и това е най-грозното в едни такива кавги, тъй като за мен не е от огромно значение дали това ще се отрази някой различен % на претенденти, или на партии. За мен е от голяма важност, че се разстройва мотивацията на жителите да вземат участие в изборите”, разяснява Буруджиева.

Според политолога Георги Киряков българинът не се лови толкоз на предизборните „ шашми”, които се предизвикват от някои партии.

" Тоест изборната интензивност постоянно е била задоволително висока, с цел да направи изборите законни. Така че дано си текат тези предизборни операции. Въпросът е, че българинът въпреки всичко взема решение и излиза и гласоподава, без значение за кой и без значение каква настройка дава Народното събрание ", разяснява Киряков.

Социалният антрополог Харалан Александров разяснява, че вярата, че въвеждането на машинното гласоподаване ще понижи операциите е характерен образец за доста доверчив мироглед.

„ Ефектът е, че сред гласоподаватели и сред крайния резултат са сложени много медиатори – софтуерни експерти, флашки, щипки. Изскачат някакви машини на изненадващи места, демонстрират се зад шубраци, по летища изпълзяват и цялото това нещо считам, че е някаква доста неприятна организация”, разяснява Александров.

По думите му машините мощно отчуждават и отблъскват доста огромни групи от хора от гласоподаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР