Скандалите около интереса на руската банка ВТБ (Внешторгбанк) към българската

...
Скандалите около интереса на руската банка ВТБ (Внешторгбанк) към българската
Коментари Харесай

Българските кошмари на руската банка ВТБ надминаха мозамбикските

Скандалите към интереса на съветската банка ВТБ (Внешторгбанк) към българската компания Виваком се разрастват. Депутати от съветската Дума упорстват Вътрешното министерство и Сметната палата да проверяват аферата. Особено настоятелни са представителите на „ Единна Русия “, партията на президента Владимир Путин. Според заключенията от първите инспекции, управлението на ВТБ е изпуснало изцяло контрола върху договорката.
Все по-често се загатва и името на Юрий Соловьов, вице-президент на ВТБ, който се смята за мотора на проекта за придобиване на Виваком. Говори се, че той не е в положение да отбрани ползите на вложителите в банката, които от своя страна с цел да спасят себе си, са подготвени да жертват банката. Впрочем това не е пръв сходен случай.

Вече е пределно ясно, че първичното желание на банкерите да придобият компанията Виваком на стойност три пъти по-ниска от пазарната, а по-късно да я продадат на части към този момент по пазарни цени – се е сринало. Провал. Минаха 2,5 години след оня търг (ноември 2015 г), който сякаш дефинира Спас Русев като покупател. Търгът обаче бе нападнат в съда поради голям брой нарушавания, разясняват съветски специалисти. Активът към сегашния миг към този момент не е забавен за стратегиески вложители. Той може да бъде източван, с което се занимава интензивно намърдалата се там се там команда. Но и техните дейности са лимитирани от строгите конвенции по облигациите на Виваком, които лимитират дейностите на мераклийте да разграбват. ВТБ е дала от себе си на себе си – посредством мениджърите - заем от 240 млн евро (без да се регистрират парите, които банката е платила за своята част като покупател, както и други кредити). Този заем не може да се погаси без да се продаде компанията. Възможността процесът да се протака не е по силите даже на човек като Андрей Костин, президент на ВТБ и считан до наскоро за доверено лице на Кремъл. Нещата явно са се променили…

Освен това на ВТБ се постанова да погаси и дълг по облигации на Виваком в размер на 400 млн евро. Срокът изтича през ноември 2018 година В най-хубавият случай на ВТБ ще се наложи да рефинансира и своя заем от 240 млн евро. На банкерите, които възнамеряваха своите дейстивя през 2014-2015 година 2018 година се е коствала прекомерно надалеч, само че тогавашното бъдеще към този момент е сегашно. В суматохата, която е обхванала управлението на ВТБ, то не можа да измисли нищо свястно и прибягна до решението банката да взе участие в рефинансирането на обречената договорка и да отпусне нов заем. Решение, което най-вероятно ще се окаже пагубно, съгласно съветски специалисти. Те напомнят също, че „ дянса ръка “ на Соловьов в София са братята Милен и Георги Велчеви, които управляват офиса на ВТБ в България.

Юрий Соловьов, ръководител на съвета на шефовете на VTB Capital, е подготвен персонално подготвен да стане притежател на българския оператор Виваком. Това написа преди година съветският вестник „ Комерсант”. Това Соловьов декларира макар водените каузи и правните опасности при опита да се завладее оператора от хора със съмнителна известност.

VTB Bank посредством подчиненото й сдружение VTB Capital може да стане собственик на 20% (минус една акция) на компанията Vivacom. Руската бака и до момента продължава да твърди, че Виваком е била продадена след транспарантен и легален търг, макар изнесените данни и обстоятелства за тъкмо противоположното. Лондонският съд към този момент се произнесе и удостовери подозренията. Операторът е бил продаден на консорциум, който е съставлява ползите на съветската VTB и английскиа клон VTB Capital, а офертите на другите претенденти са били отхвърлени по измислени и даже скандални предлози.

Медии в Русия напомнят, че името на Юрий Соловьов е замесвано и в други кавги. Един подобен, избран като корупционен, е по така наречен „ мозамбикска договорка “ на ВТБ. Преди две години обява в Wall Street Journal разкри финансиране на ВТБ към държавното управление на Мозамбик. Целта е пазаруване на риболовни кораби за африканската страна. Проверки обаче посочили, че в действителност военният флот на Мозамбик е придобил съдове по загадка скица. Голяма част от средствата обаче по този начин и не минали по публични канали, а се озовали в офшорни компании. Става дума за над 500 млн $. За договорката отговарял персонално Соловьов. Според ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард дейностите по „ мозабикската договорка “ са явно корупционни.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР