Скандали в парламента при изслушването на финансовия министър в оставка

...
Скандали в парламента при изслушването на финансовия министър в оставка
Коментари Харесай

Кирил Ананиев в НС: 8,5 млрд. фискален резерв и 619 млн. лв. дефицит от началото на 2021 г.

Скандали в Народното събрание при чуването на финансовия министър в оставка за положението на бюджета и обвинявания към държавното управление на Борисов, че е изхарчило част от фискалния запас и е заложило подводни камъни на идващия кабинет, като не е планувало финансови буфери и актуализация на бюджета. Големият въпрос обаче бе за какво отпадна точката за чуване на премиера по Плана за възобновяване.

Заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева изясни за " По света и у нас ", че по време на председателския съвет тази заран е било взето решение да не бъде викан премирът в оставка Бойко Борисов за чуване по Плана за възобновяване и резистентност, защото той към този момент е импортиран в Народно събрание и разпределен на бюджетната комисия и на този стадий тази нужда отпада.

В същото време министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев изясни в пленарната зала, че сега фискалният запас възлиза на 8 милиарда и 500 млн. лева, а дефицитът от началото на годината до момента е 619 млн.

Финансовият министър регистрира, че приходите към края на март са 11 милиарда и 348 млн., което е 23,8 на 100 от предстоящите на годишна база. Кирил Ананиев изясни, че страната е похарчила 5,1 млрд.лв. за справяне с пандемията, единствено от началото на годината до 31 март - 1.3 милиарда

Като най-вече средства са заделени за поддръжка на фамилиите и бизнеса, потърпевши от рецесията.

Ананиев увери, че не се постанова актуализация на бюджета от бъдещото държавно управление, при изискване, че не се усложни здравната и икономическа обстановка.

" Не е срамно, в случай че пандемията продължи, да се направи и съответна актуализация на бюджета, само че не с такива оферти, които в този момент сте внесли в Народно събрание ", съобщи Кирил Ананиев.

От " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " се възмутиха, от харчовете на държавното управление и неналичието на буфери в бюджета след 1 април. Ананиев отговори, че е не се тормози от инспекции.

" Имаме проблем със структурирането на метода, по който е обещано справедливост на изпълнителната власт да се разпорежда с парите на българските жители ", съобщи Георги Ганев от " Демократична България ".

" Това е извънредно неприятна препоръка за планирането и съгласно нас е знак за избирателен харчлък, който е за сметка на главно микро, дребни, междинни предприятия, по всяка възможност и джобните пари на премиера към този момент са изхарчени, защото бюджетът е без запаси. Тепърва следва инспекция, която най-вероятно ще извади още скелети от дрешника ", съобщи Андрей Вълчев от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Много пъти са ни правили инспекции и до момента в никакъв случай не са открили нито скелети, нито кюлчета, нито други неща ", отговори Кирил Ананиев.

От Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия упрекнаха държавното управление, че харчи парите от Фискалния запас, Ананиев не се съгласи.

" Обезпокоително е придвижването по фискалния запас в последните месеци.Това е отвън всякакво подозрение, тъй като мощното му консумиране и рухване до едно сериозно равнище през март не е доста тъкмо, тъй като през предните години не беше тъкмо по този начин. Аз персонално си го изяснявам с много предизборни разходи ", съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Равнището на фискалния запас е слязло под 6 милиарда лева, което ще рече, че той е намалял съвсем 2 пъти през последните 6-7 месеца. Ако има нови избори, в случай че има длъжностен кабинет, няма по какъв начин да се теглят нови заеми. Така че вие първо вършиме шменти-капели с фискалния запас и второ - минирате Република България за идващите месеци ", съобщи Румен Гечев - народен представител от ПГ на Българска социалистическа партия за България.

" Към днешна дата фискалния запас е 8 милиарда и 500 млн. лева Т.е. надалеч от цифрата, която беше представена ", отговори Кирил Ананиев.

От " ИТН " укориха министъра, че цели браншове от здравната система са останали без хонорари за работа на първа линия.

" Кризисни центрове, 24-часови услуги за хора с увреждания не бяха разплатени. Моля ви, за децата с увреждания. Социални служащи, инфектирани с позитивни проби, никой от тях не получи заплащане ", съобщи Теодора Пенева от " ИТН ".

Ананиев изиска лист. Председателят на групата на " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова разгласи, че внася предложение в Народното събрание за превръщане на Плана за възобновяване и резистентност, по който България чака 12 милиарда и изиска той да бъде подаден в Брюксел до края на април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР