Скандален случай от Пловдив. Повече от два месеца учители са

...
Скандален случай от Пловдив. Повече от два месеца учители са
Коментари Харесай

Защо повече от 2 месеца пловдивски учители са писали оценки на починало дете?

Скандален случай от Пловдив. Повече от два месеца учители са писали оценки на умряло дете, а след това пробвали да прикрият случая. От Регионалното ръководство на образованието пък са отправили единствено наставления към учебното заведение за премахване на нередностите. Заради фрапиращите нарушавания обаче просветителният министър е разпоредил цялостна инспекция и одит във всички институции.

12-годишното момиче е било записано като нова ученичка в приблизително учебно заведение „ Найден Геров “ в „ Столипиново “. През юли предходната година обаче починало при случай в река Марица. Близките не уведомили учебното заведение, а оттова траяли да го водят като постоянна ученичка.

" Отсъствия не са нанесени, писани са най-малък брой оценки, които когато разбрахме, че по този начин седят нещата с ученичката, са изтрити, тъй като не е редно да бъдат писани ", съобщи Дияна Гавазова - и.д. шеф на СУ „ Найден Геров “- Пловдив.

Според бабата на детето обаче учителите са знаели за гибелта му.

Директорът на учебното заведение твърди, че са търсили фамилията през септември - без триумф. За гибелта на детето разбрали чак през ноември.

" Изискали сме смъртния акт от ГРАО, получили сме го и на тази база отписахме детето от учебно заведение на 22 ноември ", съобщи Дияна Гавазова.

Кога информирахте Районното ръководство по обучение?

- Не съм уведомила РУО, добави тя.

От Регионалното ръководство на образованието в Пловдив направили инспекция и открили нарушавания. Изискали пояснения от шефа и изпратили отчет до министъра на образованието. Той обаче разпоредил нова цялостна инспекция.

Според министъра фактологията е посочила, че в Регионалното ръководство на образованието са били наясно, че в учебно заведение „ Найден Геров “ са се писали оценки на ученичка, която е изгубила живота си.

Тепърва ще се преценя дали има съображение за сезиране на прокуратурата.

" Надявам се да е пропуск и да не са разбрали навреме ", съобщи Донка Щилянова - шеф отдел „ Образование “ в община Пловдив.

Защо е направено всичко това, с цел да не се изгуби държавната прехрана издръжка за един възпитаник?

- Не, никога.

Как ще квалифицирате това, което се е случило?

" Грубо нарушаване, подготвени сме да поемем последствията от това ", съобщи Дияна Гавазова - и.д. шеф на СУ „ Найден Геров “- Пловдив.

От РУО-Пловдив отхвърлиха коментар. И оповестиха, че ще дадат детайлности по случая при започване на идната седмица.

Автор: Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР