Скандалът около най-голямата спешна болница в страната се разраства. Трети

...
Скандалът около най-голямата спешна болница в страната се разраства. Трети
Коментари Харесай

Хинков: Бих подал оставка, когато премиерът ми я поиска. Не правя циркове, а си върша работата

Скандалът към най-голямата незабавна болница в страната се разраства. Трети ден разтърсванията в " Пирогов " провокират земетресения и на политическата сцена. Чуха се и подмятания за оставки и даже рухване на държавното управление.

" Няма да подам оставка за такова нещо. Тя би трябвало да се изиска от премиера, който ме е назначил и след това да се гласоподава в Народното събрание. Но моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги съветвам на политическо равнище. Те не са политически решения ", акцентира министърът на опазването на здравето.

По думите на проф. Хинков, без тези решения във връзка с проблема " Пирогов ", против него може да има обвинявания в занемареност.

" Затова върша този ход. Това, че това обърква някакви сметки и основава проблеми от политическо естество, аз не мога да го реша ", разяснява още здравният министър.

Като образец за нарушавания на досегашния шеф на лечебното заведение доктор Валентин Димитров, проф. Христо Хинков даде три публични поръчки за здравна инсталация, всяка за над 70 000 лева, без да е осъществено наложителното координиране с Министерството на здравеопазването.

" Директорът носи отговорност за публичните поръчки, тъй като неговият автограф стои под тях ", безапелационен е проф. Хинков.

По думите му най-голямата незабавна болница в страната запада от 10-15 години и по тази причина доста положителни експерти я напущат.

Относно изказванието, че лечебното заведение е на облага, здравният министър разяснява, че това се дължи на изтеглен заем. " Със заема той почиства всички отговорности досега. Това не значи, че предприятието е на облага, това значи, че е декапитализирано ", посочи министърът.

За да потвърди изказванието за декапитализация на болничното заведение той разгласи данните за загубите на " Пирогов " - към 30 септември 2023 година те са 31,4 млн., лева, а към 30 септември 2022 година са били 24,3 млн. лева

На въпроса за какво не е съобщил за рокадата в " Пирогов ", която е направена още преди 10 дни, здравният министър отговори: " Знаех какво ще се случи ".

Проф. Хинков бе безапелационен, че няколко пъти е съветвал промяната на шефа на най-голямата незабавна болница в страната с Костадин Ангелов, който го е убеждавал да не я прави. " Очевидно от него идва най-голямата опозиция ", допълни министърът на опазването на здравето.

В този миг в диалога по телефона се включи и проф. Костадин Ангелов. " Ще помоля Христо Хинков да не ме употребява като смокинов лист и да се крие зад мен ", прикани ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.  " Христо Хинков изпрати на имейла на комисията одитния отчет и по-късно беше извършен диалог, в който аз и той се уточнихме, че има подозрения във връзка с констатациите в одитния отчет и че би трябвало да изчака да бъде изработен одит от външни органи. Той сподели: " да, склонен съм, и аз мисля по този начин ". След това го удостовери и пред медиите, като сподели, че шефът явно няма да бъде заменен ", описа Ангелов.

Той е безапелационен, че и Хинков, и министър председателят Николай Денков са оповестили, че шефът на " Пирогов " няма да бъде заменен, тъй като в одитния отчет на болничното заведение няма нищо притеснително.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен здравен министър призова настоящия началник на МЗ да изясни одитния отчет на АДФИ в Националния център по публично здраве и разбори, когато проф. Христо Хинков е бил негов началник.

" Има или няма установени престъпления, осъществени от Хинков и какви са те ", попита Ангелов и разгласи, че през днешния ден ще показа одитния отчет пред обществеността. По думите на шефа на здравната комисия в Народно събрание министърът не схваща от финанси.  " Пирогов " не е на загуба. Болницата има заем и той се обслужва, сподели още Ангелов.

 

Според депутата от ГЕРБ-СДС безусловно неприлично е министър на опазването на здравето да каже, че през последните 10-15 години " Пирогов " запада, изключително след Коронавирус, когато здравното заведение приемало по над 500 пациенти на ден.

От своя страна министърът на опазването на здравето отхвърли обвиняванията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР