Скандал в Пловдив! Кметът на града Иван Тотев обяви, че

...
Скандал в Пловдив! Кметът на града Иван Тотев обяви, че
Коментари Харесай

Няма да колят прасета в центъра на Пловдив

Скандал в Пловдив! Кметът на града Иван Тотев разгласи, че е направил обществен опит с изявлението си пред Общинския съвет, че на Коледа на площада в центъра ще бъдат разфасовани и изпечени две свине. Думите му провокираха остро публично неодобрение, само че съгласно Иван Тотев точно това е била задачата - да има спор за това съблюдават ли се традициите и дали сходни ритуали могат да бъдат признати като съвременно изкуство.

Пловдив

Старите български обичаи да дойдат в центъра на града - по този начин Иван Тотев анонсира в Общинския съвет концепцията за кулинарно шоу на площада.
Иван Тотев, кмет на Пловдив: Имаме една прелестна коледна елха пред община Пловдив и на 26-ти ще приготвим там по остарял български бит... и благодарение на Ути Бъчваров ще разфасоваме две свине. Така че всички сте поканени да спазим дружно тази традиция.
Поканата бързо получи отзив в целия град.

- Не кореспондира въобще с концепцията Пловдив - Европейска столица на културата тези мръвки на площада.


- Мисля, че е хубаво, еми единствено да не ги заколят пред общината, несъмнено, нямам доверие, че господин Тотев ще ги коли персонално. Те ще дойдат подготвени свине.

- Тука се раздават козунаци на Великден, за какво да няма и прасенца за Коледа.

- Ми, с опрощение на израза доста селско. Защото това ще бъде Европейска столица на културата и съгласно мен това не е вярно дори с благотворителна цел да е.

- Какво са две свине за цялостен Пловдив.
Иван Тотев, кмет на Пловдив: Еми, община Пловдив не може да фактурира повече от две свине.
Няколко часа по-късно обаче стана ясно, че пред общината няма да има нито едно печено прасе.
Иван Тотев, кмет на Пловдив: Никога не е имало такава концепция да бъдат разфасовани свине на площада. Но пък имаше концепция да се заостри вниманието и да се предизвика този спор - дали за нас, това което е било традиция, дали самото то към този момент не е модерно изкуство. Александър Държиков - заместник-кмет " Култура и туризъм ": Да, провокацията беше и към медиите и към хората. Разбира се, че няма да има трупове на свине, доста ми беше забавно по какъв начин се развихри фантазията на доста хора.
Печено от Ути свинско въпреки всичко ще има. Но месото ще бъде раздадено в Дома за остарели хора и няма да се подготвя на площада - прецизираха от общината.
- Заради публичното мнение и отзвука в обществените медии кметът промени решението си. Манол Пейков - издател: Ясно беше през цялото време, че това е голям пи ар гаф. Само че, в случай че това не беше тръгнало, това негодувание в обществените мрежи, тука в действителност щяха да се появят две свине. П росто ние живеем с свят на подправени вести и никой не подлага под подозрение това което политиците ни споделят, а то би трябвало да се подлага под подозрение. Ваня Драганова - публицист: Ако тази концепция беше оживяла сигурно щяхме да се прочуем като Европейска културна столица, а в този момент към този момент това не е несъмнено и мисля, че пропущаме големи изгоди като град.
От общината към този момент виждат изгодите от абсурда с прасетата - десетки компании са декларирали предпочитание да поддържат Пътуващия кулинарен спектакъл със забележителни количества самун, кисели краставички и лютеница.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР