Скандал около сериала Под прикритие избухна в момента, когато БНТ

...
Скандал около сериала Под прикритие избухна в момента, когато БНТ
Коментари Харесай

Скандал с Под прикритие - защо актьори отказаха участие?

Скандал към сериала " Под прикритие " избухна сега, когато Българска национална телевизия изненадващо обяви, че хитовата крими поредност ще има продължение и ще се завърне на дребния екран с шести сезон през 2025 година Двама от сценаристите на предходните сезони Георги Иванов и Теодора Маркова настояват, че Българска национална телевизия няма права за историята. От техните думи стана ясно, че някои артисти са се отказали да вземат участие в продължението заради проблеми с авторските права.

" Понеже през целия ден ми звънят сътрудници и другари публицисти. Не, не пишем ние " Под прикритие ", никой не ни е търсил, а и да беше, щяхме да откажем. Така, както са създали и множеството от главните артисти, за което - отлично.

Използването на марката " Под прикритие " е обезверен опит за ПР. Да не приказваме, че Българска национална телевизия нямат правата върху историята и героите. Под прикритие беше сполучлив и завърши като сполучлив план.

Въпрос на хигиена е по този начин и да си остане ", написа Георги Иванов, тагвайки към поста си и другата предходна сценаристка Теодора Маркова.



Сценаристът Георги Иванов

От своя страна тя разяснява във фейсбук: " А Българска национална телевизия дали знае, че няма права върху историята и героите на " Под прикритие "? Или тези неща към този момент са без значение, както доста други. Респект към всички артисти, които са отказали да се включат в това подозрително начинание. "

Според сценаристката на предходните сезони на сериала по контракт и съгласно Закона за авторското право и сродните му права,

правата, отстъпени на Българска национална телевизия върху " Под прикритие " са изтекли преди 3 години, т.е. 10 години след датата на първото лъчение. " С други думи те се връщат назад при създателите, основали историята, героите и сюжета. С ново съглашение отстъпихме за период от още 10 години правата САМО И ЕДИНСТВЕНО за готовото аудиовизуално произведение.

Нито Българска национална телевизия, нито някой различен продуцент, разполага с правата върху героите и историята, основани тогава. Просто е ", твърди Теодора Маркова.



Сценаристката Теодора Маркова

Подобно обвиняване към телевизията-майка преди година насочи и артистът Ивайло Захариев. През август 2023 година Софийският градски съд реши на артиста да се заплати хонорар от 2500 лева Мотивът – неиздължени възнаграждения от снимането на емблематичния сериал.

" Никак не се сюрпризирам, че Българска национална телевизия отново демонстрират, че не почитат авторските права... До колкото знам има сътрудници артисти, които са отказали вишочайшата покана да вземат участие в това пробуждане на мумиите, наречено Шести сезон, за което имат моето огромно почитание ", написа артистът Ивайло Захариев, който беше в ролята на ченгето под прикритие - Мартин.

" А тъй като откогато излезе новината има хора, които ме е питаха дали ще вземам участие - не, не са ми звъняли за това продължение. Може би съм доста заплашителен, тъй като си чета договорите и си знам правата, а още повече и се боря за зачитането им. Вярвам, че креативният екип, които са се събрали, са стойностни хора и могат да основат положително нещо, само че продуцентските сили на сегашната администрация на малкия екран е под въпрос. Моите възторженостти за Теодора и Георги, които не мълчат! ", написа още Ивайло Захариев.

По информация на Lupa.bg присъединяване в сериала са отказали някои от звездите на предишните сезони - Владимир Пенев, Захари Бахаров и Александър Сано.



Актьорът Ивайло Захариев съди Българска национална телевизия за авторски права

На специфична конференция във вторник в столичен хотел генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, един от основателите на поредицата и продуцент Димитър Митовски, режисьорът Виктор Божинов и сценаристът Ваня Николова дружно с актьорите Михаил Билалов (Джаро) и Мариан Вълев (Куката) оповестиха продължението на " Под прикритие ". Консултант на сериала е журналистът Слави Ангелов.

Ако всичко върви съгласно техните планове, сериалът ще се завърне по Българска национална телевизия 9 години след последния излъчен епизод от петия сезон. Феновете ги чакат и срещи с нови герои и сюжетни линии. В един от новите облици ще се превъплъти артистът Юлиан Вергов, който до момента не е взел участие в кримката.



Ваня Николова, Мариан Вълев, Михаил Билалов, Виктор Божинов, Димитър Митовски, Емил Кошлуков и Борислав Захариев

Димитър Митовски изясни за какво част от основателите на сериала са решили да възкресят историята - поради последните показни убийства в България.

" Освен това, неотдавна, след няколкото показни убийства, някои политически водачи загатнаха, че мутренските години се завръщат в България. А щом мутренските години се завръщат, значи и " Под прикритие " би трябвало да се завърне ", уверен е продуцентът.

Слави Ангелов показа, че се надява сериалът " да върне възприятието за правдивост измежду феновете " предвид на многото закононарушения. " А всички знаем, че правосъдната система в България не работи добре ", разяснява журналистът.

През 2019 година Българска национална телевизия продаде правата за лъчение на сниманите досега пет сезона на " Под прикритие " на Нова телевизия и медията излъчи повторения на сериала.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР