Скандал между служебния вътрешен министър Бойко Рашков и бившите управляващи

...
Скандал между служебния вътрешен министър Бойко Рашков и бившите управляващи
Коментари Харесай

Сблъсък в парламента: ГЕРБ поискаха доказателства за подслушвани, Рашков не огласи имена

Скандал сред служебния вътрешен министър Бойко Рашков и някогашните ръководещи от ГЕРБ беляза деня. Повод стана чуването на Рашков в Народното събрание за изказванията му, че нелегално са подслушвани политици и протестиращи по време на митингите предходната година. ГЕРБ упрекнаха Рашков в спекулации по тематиката за предизборна приложимост и даже желаеха Временна парламентарна комисия да ревизира дейностите на служебния вътрешен министър.

Сблъсъкът Рашков - ГЕРБ беляза началото на чуването на служебния вътрешен министър за изказванията му, че по време на митингите предходната година са подслушвани както протестиращи, по този начин и политици.

" Тази тематика стартира подмолно. С медийна бомба от човек - служил си и преди с тази тематика за предизборна приложимост. Премина през ченгеджийски теории за унищожени СРС-та. И се стигна до инспекция на Бюрото за надзор на СРС-та, която не откри нищо сходно ", съобщи Десислава Атанасова.

" Ми, ще ги получите тези доказателства. Една част още през днешния ден ще ги получите. Не съм разполагал с данни за СРС-та като вътрешен. Не знам кой ви заблуждава, сътрудник Атанасова, по този въпрос. Вие сте приключила също право, доколкото си припомням сте наша студентка от УНСС. Интересно за какво единствено депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС-та ", отговори Бойко Рашков.

Бившите ръководещи приложиха тактиката на съответните въпроси към служебния вътрешен министър.

" Много тъкмо и доста ясно. Кои са политиците, които са били подслушвани непозволено и кои са жителите, които са били подслушвани непозволено? ", попита Александър Ненков.

" Аз не се споделям Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на Таралежа да пристигна тук да чете СРС-та по цели дни и да чете звукозаписи на лекарите от Горно-Оряховската болница ", сподели Рашков.



" Какъв е смисълът на това да задаваме въпроси, на които не получаваме отговори? От къде научихте за подслушванията на политици и жители по време на митингите, съответно от къде? ", настоя Росица Кирова.

" Аз споделям по този начин. Ето я тази информация. Ето я тази директория. Само в нея има изброени повече от 123-ма души, за които има данни при нас, че са подложени на ограничаване - преднамерено показвам това, на съществени конституционни права ", отговори Рашков.

Рашков съобщи, че няма да нарушава закона и да огласява имена на подслушвани от парламентарната естрада, само че ще даде въпросната директория на Временната комисия, която ревизира полицейското принуждение и подслушването по време на митингите.

" Има такива претенции, с които ние разполагахме по досъдебно произвеждане по член 95 за бунт, за прелом за включени целият офис на платформата " Изправи се БГ! ", всички цивилен деятели ", сподели Мая Манолова.

" Г-н Рашков, бихте ли могли да ни кажете, апелирам, дали са употребявани и други средства по смисъла на Закона за СРС, отвън подслушването, по повод съответно на лица, свързани с митингите? ", попита Николай Хаджигенов.

" Да. Отговорът изрично е да. Освен подслушване са употребявани и други средства, които има по набора от Закона за СРС и по-конкретно и най-често с изключение на подслушване са употребявани и следенето и наблюдението ", отвърна Рашков.

От ГЕРБ обобщиха, че конкретика за нелегално подслушване не е дадена, и желаеха още веднъж чуване, само че в закрито съвещание, с цел да може служебният министър тогава да отговори на въпросите им, без да се нарушава законът. От " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " обявиха, че трябват законови промени, които да лимитират опциите по законов път да се правят неоснователни подслушвания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР