Ситуацията в света може да заприлича на тази от началото

...
Ситуацията в света може да заприлича на тази от началото
Коментари Харесай

Светът може да заприлича на този от началото на 20-ти век, ако държавите не си сътрудничат в кризата

Ситуацията в света може да замязя на тази от началото на 20-ти век, в случай че страните не си сътрудничат за превъзмогването на актуалната рецесия. Това съобщи пред Би Би Си някогашният президент на Световната банка Робърт Зелик.

Той уточни ескалацията на напрежението сред Съединени американски щати и Китай като сериозна опасност за възобновяване на международната стопанска система.  

„ Смятам, че връзките им са в положение на свободен пад, като не е ясно къде тъкмо е дъното. Това е доста рискова обстановка “, споделя той.

Зелик, който е бил консултант на шестима американски президенти, разяснява пред медията, че съдействието е „ единственият метод световната стопанска система да излезе от рецесията “.

По думите му „ светът може да замязя на този от началото на 20-ти век, когато великите сили се надпреварват за превъзходство “, в случай че те стартират да се отдръпват от глобализацията и да преследват националистически визии.

Зелик беше президент на Световната банка в интервала  2007-2012 година, който включва и годините на международната финансова рецесия.

„ Финансовата рецесия от 2008-09 година беше доста съществено събитие, само че тогава имаше съдействие сред Г-20 и централните банки. Президентът Буш и след него президентът Обама бяха част от интернационалните старания. Дори Китай имаше доста мощна стратегия за стимулиране и същи помагаше по-различни способи. Днес няма такова възприятие за съдействие “, споделя Зелик, като приканва Съединени американски щати да работят в тясно съдействие с Китай за намиране на решение на пандемията, вместо да упрекват Пекин за нея.

Според него огромна част от нанесените вреди се дължат на президентството на Доналд Тръмп.

Зелик, който е бил консултант на предходните републикански президенти Джордж У. Буш и Джордж Х.У. Буш, не крие отрицателното си мнение по отношение на сегашния сегашен републиканец на поста.

„ Аз съм срещу Тръмп през цялото време, освен поради неговите политики, само че поради това, кеото считам за дефекти в характера му. Притеснявах се за това какво ще направи с институциите и конституцията, а в този момент тези ми опасения се удостоверяват. Пандемията внася друго измерение на казуса, което е въпрос на подготвеност “, разяснява той.

Зелик счита, че протекционистките политики на Тръмп и отношението му към сътрудниците на Съединени американски щати са съдействали за възходящите паники в Азия на фона на възхода на Китай.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР