Ситуацията в страната може да се промени само когато политическите

...
Ситуацията в страната може да се промени само когато политическите
Коментари Харесай

Президентът обясни какво трябва да разберат партиите, за да ...

Ситуацията в страната може да се промени единствено когато политическите партии осъзнаят, че би трябвало да има разговор, компромис и общ взор, ориентиран към бъдещето на България, а не към тяснопартийните политически ползи. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев пред публицисти в Кърджали. Президентът е на посещаване в града по покана на регионалния шеф на област Кърджали Даниел Делчев.

„ Виждаме, че в продължение на два Народното събрание ние имаме една застоялост и безизходна обстановка, която се повтаря “, разяснява Румен Радев. По думите на президента, след идните трети избори в границите на една година, партиите са длъжни да схванат, че в една парламентарна република смяната може да се случи единствено с нов метод на мислене и осъзнаване на отговорността пред българския народ.

Във връзка с организацията и провеждането на изборите през ноември президентът уточни, че чака те да са също толкоз почтени, колкото и предходните и прикани виновните институции да подхващат всички нужни ограничения, с цел да предотвратят операции на вота. „ Все още имаме пазаруване на гласове – това е позорно събитие. Не може страна-член на Европейски Съюз да позволява да се купуват гласове и да се изкривява вотът на жителите “, добави Румен Радев.

В отговор на въпрос президентът съобщи, че приема регистрацията на Българска социалистическа партия за присъединяване в президентските избори като индикация за поддръжка. „ Неведнъж съм казвал, че не се меся в кухнята на нито една партия. Българска социалистическа партия са партия са ясни обичаи, с явен правилник и процедури. Те следват своите уставни процедури “, съобщи Румен Радев.

Помолен да разяснява дали оттегленото доверие на Движение за права и свободи ще се отрази отрицателно на акцията му за президентските избори, Румен Радев съобщи, че Българската конституция не дели жителите на етнически и набожен симптом и никоя партия няма правото да си присвоява гласа на хората, да ги разделя и да приказва от тяхно име. „ Всеки жител в нашата страна е свободен да показва своето мнение и да дава гласа си по време на избори “, добави президентът.

По думите на президента, е закъсняло предлагането за премахване от служба на ръководителя на Държавна организация „ Технически интервенции “ поради свадите с подслушвания през последната година. Румен Радев добави, че следва да се запознае с претекстовете на държавното управление, с които то предлага да се издаде декрет за преустановяване на пълномощията на досегашния ръководител на организацията.

В отговор на въпрос за оповестеното през днешния ден решение на КПКОНПИ във връзка с члена на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, президентът прикани да се прави разлика сред назначение и влизане в осъществяване на отговорностите. „ Когато Соня Момчилова е влезнала в осъществяване на отговорностите си като член на Съвет за електронни медии, не е имала никакви обвързаности “, подсети президентът.

По-рано денем президентът Румен Радев организира среща с регионалния шеф на Кърджали Даниел Делчев. В рамките на диалога бяха разисквани вероятностите за развиване на района, опциите за стимулиране на вложенията и увеличението на работните места. Двамата сервираха цветя на паметника на Апостола на свободата в центъра на града.

Държавният глава посети Регионалния исторически музей на Кърджали, където беседва с жители и връчи дипломи на международните първенци от ученическата конкуренция по волейбол.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР