Ситуацията в сектора животновъдство е плачевна, защото не само фуражите

...
Ситуацията в сектора животновъдство е плачевна, защото не само фуражите
Коментари Харесай

Бойко Синапов: Ситуацията в животновъдството е плачевна, ако не се решат проблемите – протест

Ситуацията в бранша отглеждане на животни е плачевна, тъй като освен фуражите за животните нарастват, а всичко.

Имаме спогодба със земеделското министерство, че ще се организира ексклузивен Консултативен съвет по отглеждане на животни, в случай че и тази седмица се опитат да протакат във времето, ние ще сме принудени да излезем на митинг.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Бойко Синапов, ръководителят на Асоциация „ Обединени български животновъди “.
Бойко Синапов
„ Ситуацията в бранша отглеждане на животни е плачевна, тъй като освен фуражите за животните нарастват, а всичко. При зърнопроизводителите нерегламентираният импорт ги задържа, само че при тях е доста по-различно, тъй като те имат склад, където да държат своята стока, ние нямаме

опция за това, не можем да държим гладни животните ”, съобщи Синапов.

„ От Министерство на земеделието бяха поели ангажимент още преди Нова година, че ще дадат опция да се възползваме от украинския импорт на фуражи, към момента нямаме опция за това нещо. Виждате обстановката с млечното отглеждане на животни какъв брой е неприятно, срутват се цените, намираме се като цяло в доста сложна обстановка. Ако на изключителния Консултативен съвет по отглеждане на животни не се разберем, сме принудени да излезем на митинг ”, изясни още Синапов.

„ Лошото е, че имаме опция да излезем от тази сложна обстановка, рецесии има на всички места, само че хората намират опция за решение. Членската маса желае решение на тези проблеми, хората си желаят правата, и въпросът би трябвало да се дискутира със земеделското ведомство ”, разяснява още той.

За Гергьовден и Великден българските овцевъди имат опция да предложат на пазара български агнета. „ Предупредили сме нашите контролни органи да си свършат работата, с цел да може да не подвеждаме още веднъж потреблението и хората да не купуват вносни и некачествени агнета. Ако този надзор не се допусне, това още веднъж ще бъде пестник за българските жители. Като виждам какъв е контролът на млечните артикули, обстановката е страшна. Млякото се изкупува на допустимо най-ниски цени, а за потребителите в магазина цените са доста високи. Убеден съм, че това е работа на страната, контролните органи би трябвало да си свършат работата ”, прикани Бойко Синапов.

На въпрос по отношение на изказвания на негови сътрудници, че зелените коридори за експорт от Украйна унищожават българското произвеждане, ръководителят на животновъдната асоциация съобщи, че това е истина, само че е единствено разследване на обстоятелството, че „ нашите властимащи просто не се оправят със обстановката “. „ Има да вземем за пример импорт от Украйна към Унгария, Полша, и по-късно към България. Това е най-лесната ниша, тъй като ние се оказваме най-лесната страна с най-слаб надзор. Друга страна с подобен слаб надзор няма на никое място в Европа. Като член на Европейски Съюз, в случай че експортирам произвеждане към Германия, нещата са доста по-сложни, в сравнение с в случай че импортирам към България. Ние сме свободен, разхвърлян пазар на вносни артикули, по тази причина ни заливат отвред с нискокачествени артикули ”, приключи специалистът в сектора. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР