Ситуацията в КТБ е нещо, което може да се опише

...
Ситуацията в КТБ е нещо, което може да се опише
Коментари Харесай

Още 2012 г. КТБ щеше да е във фалит, ако надзорът бе ефективен, смята Чобанов

Ситуацията в КТБ е нещо, което може да се опише с две думи като " лъжлива скица ". Така дефинира протичащото се в оповестената в неплатежоспособност Корпоративна комерсиална банка проф. Валери Димитров, който е член на УС на Фонда за гарантиране на влоговете и някогашен ръководител на Сметната палата пред БНР.

Като цяло имаме неуспех на институциите и лицата, които е трябвало да упражняват контрол, заключи Валери Димитров.

 КТБ - най-голямата финансова машинация в историята на България
КТБ - най-голямата финансова машинация в историята на България

КТБ е пирамида и персонален портфейл на Цветан Василев, отсече Иван Гешев

Според него, в лъжливата скица пострадали са вложителите в банката, другите кредитори и, несъмнено, Фондът за гарантиране на влоговете. В момента той е главен заемодател, тъй като той заплати обезпечените влогове и стана главен заемодател на банката наред с другите негарантирани инвеститори.

Проф. Димитров счита, че главните тези на прокуратурата съответстват с обективната истина, която се обрисува след банкрута на КТБ.

Тезите, които излага прокуратурата, в действителност се основават на документи, на данни, на доказателства, които ги има и в КТБ, сега ръководена от синдиците в несъстоятелността, във Фонда за гарантиране на влоговете, в Централната банка.

Основният пострадал са вложителите. " Акционерите на банката обезпечават доста дребна част от паричния запас - не повече от една десета - най-много. Докато девет десети от паричния запас на банката се обезпечава от вложителите. Или както споделят сътрудниците икономисти - банката ръководи непознати пари ", сподели Димитров.

Проф. Димитров посочи, че оперативният мениджмънт носи отговорност за ръководството и финансовото здраве на банката, само че акцентира, че не трябва да се не помни, че главен мажоритарен акционер в КТБ чрез сдружението " Бромак " е Цветан Василев. Бившият началник на Сметната палата го дефинира като " раздавача на заеми ".

Според проф. Димитров времето на специфичния контрол на банката е било изцяло задоволително, с цел да се направи изчерпателен разбор. Експертът уточни, че в заключението на одиторската компания " Прайс, Уотърхаус, Купърс " кредитният портфейл на КТБ е бил избран като " тотално обезценен и невъзстановим в голямата си част " заради липса на обезпечения и ненадеждност на лицата, получатели на заеми.

Във връзка с това, че дълго време действителното положение на КТБ не е било ясно и тя е била посочена като банка за образец, проф. Димитров посочи отговорността на " Банковия контрол " в Българска народна банка, като посочи, че той е самостоятелен и неговата активност не се въздейства от изпълнителната власт.

Нито министърът на финансите, нито министър-председателят, нагледно казано не ръководят " ръчно " банката - това е частна банка и виновната институция за надзора е Българска народна банка, а Българска народна банка - тя е самостоятелна от централната изпълнителна власт по закон.

В този смисъл, за жалост, надзорната информация се оказа много капсулирана - даже в самата банка (БНБ) се оказа, че Управителният съвет не е бил наясно със положението на банката (КТБ), тъй като информацията - доколкото е била събрана и разполагаема, е била единствено при подуправителя по Банков контрол.

Бившият финансов министър Петър Чобанов, който разяснява проблема " КТБ " разяснява че изясняването на действителното положение на банката е почнало по време на мандата на държавното управление, в което той е финансов министър. Чобанов отхвърли тезата, че виновност за банкрута на банката би трябвало да се търси в кабинета. Компетентните органи започнаха да работят тъкмо по време на нашето държавно управление. Дотогава банката се раздуваше - утрои и учетвори салдото си.

Бившият финансов министър Чобанов счита, че, в случай че банката е траяла още известно време да действа съгласно одобрения циничен модел, вредите биха били невъобразими. " Ако през 2011-2012-та, Банков контрол си беше правил работата, банката трябваше да бъде оповестена в неплатежоспособност.

Банката по метода, по който действа, не би трябвало да продължава да действа, защото щеше да генерира още по-големи загуби за обществото. И в случай че " Банков контрол " си беше приключил работата, дефицитът на капитала щеше да бъде открит още в края на 2011-та и 2012-та година - т.е. нямаше да се стигне до тези загуби и върху това би трябвало да се концентрираме.

Финансистът още един път акцентира, че схемата, по който е функционирала КТБ, е доста рискова и е станало ясно, че има способността да се разраства.

Моделът, по който работи (банката) избухливо стартира да притегля депозити на жители и от там идва най-голямата загуба за обществото. Точно тези депозити по-късно не могат да бъдат възобновени от самите активи, които остават на банката и се възвръщат от Фонда за гарантиране на влоговете, съобщи Чобанов.

Бившият финансов министър в кабинета " Орешарски " позволи, че и други политици, с изключение на Николай Бареков, са били финансирани от Цветан Василев. Проф. Валери Димитров акцентира, че финансирането на политици е ставало не посредством разпределяне на заеми, а главно " под масата " - по този начин е купувано въздействие.

Проф. Димитров се съгласи, че с цел да се приказва за политически сюжет, който да е повлиял върху ориста на банката, той би трябвало да се потвърди. Експертът уточни, че тезата, че банката е " ударена ", с цел да се разграбят по-късно нейните активи е несъстоятелна. За какви активи става дума, попита риторично проф. Димитров и посочи, че банката е кредитирала бизнеси и лица, които по-късно се оказва, че върху тези бизнеси и лица надзор има не банката, а надзор има главният акционер. От тук може да се направи изводът, че голяма част от кредитният запас в действителност е присвоен от Василев, съобщи някогашният началник на Сметната палата.

Проф. Димитров изясни още, че явен аршин за несъстоятелността на тезата, че банката има здрави активи, към които има интерес и по тази причина тя е атакувана, с цел да стигне до банкрут, е това, че никоя друга банка не е имала интерес да я купи. Ако е имала действителни активи, а освен " неприятни заеми " КТБ би намерила покупател, който да я оздрави.

Ако КТБ беше естествена банка, нейните заеми щяха да бъдат рефинансирани от други банки или банката като дружество щеше да бъде купена напълно или на части от други банки. Няма такова нещо. Банковият бизнес, банкерите в България са наясно, че КТБ е напълно " гнила ябълка ", счита проф. Димитров.

Според него има късмет ощетените акционери да бъдат най-малко отчасти възмездени със запорираното имущество на Цветан Василев. Оценката на консултанстката компания " Алекс Партнърс " е, че към 800 милиона е възстановимата стойност на кредитния портфейл. В момента най-малко предстои на систематизиране към 600 милиона лв. ще получат кредиторите - при първата частична сметка за систематизиране, уточни Димитров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР